Οι ΑΠΕ, με έμφαση στα φωτοβολταικά, οι υποδομές, η διαχείριση απορριμμάτων, ο τουρισμός και τα ευρυζωνικά δίκτυα αποτελούν τους πέντε βασικούς τομείς στους οποίους εστιάζεται το ενδιαφέρον των υποψήφιων Γερμανών επενδυτών για την Ελλάδα, και οι οποίοι θα αποτελέσουν την ατζέντα των αυριανών συναντήσεων του υφυπουργού Οικονομίας της Γερμανίας Στέφαν Κάπφερερ με τους Έλληνες υπουργούς Ανταγωνιστικότητας Μ. Χρυσοχοίδη, Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο και Περιβάλλοντος-Ενέργειας Γ. Παπακωσταντίνου.
Ο κ. Καπφέρερ συνοδεύεται από τον επικεφαλής της γερμανικής κρατικής επενδυτικής τράπεζας KFW K. Φούνκε και τον γενικό διευθυντή του γερμανικού ΣΕΒ (BDI) Μ. Κέρμπερ, ενώ στόχος των συναντήσεών του με τους Έλληνες υπουργούς είναι η προετοιμασία της επίσκεψη – στις αρχές Οκτωβρίου – του Γερμανού υπ. Οικονομίας Φίλιπ Ραίσλερ. Ο τελευταίος θα ηγηθεί πολυμελούς επιχειρηματικής αποστολής με στόχο να προωθήσει αυτό που συχνά αποκαλεί γερμανικό σχέδιο «Μάρσαλ» για την χώρα μας, όπως αναφέρει σημερινό άρθρο της εφημερίδας «Τα Νέα». Σε αυτήν, αναμένεται να συμμετάσχουν μέλη των 30 και πλέον συνδέσμων που συμμετείχαν στην προ μηνός συνδιάσκεψη του Βερολίνου, υπό τον κ. Ρέσλερ, με θέμα την προώθηση επενδύσεων στην Ελλάδα (το πρώτο στην ουσία βήμα του, όπως το αποκαλεί συχνά ο κ. Ρέσλερ).
Το γερμανικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο ελληνικό ηλιακό δυναμικό, ενώ ο Έλληνας Υπουργός ΥΠΕΚΑ κ. Παπακωστανίνου δηλώνει ότι σύντομα θα είναι σε θέση να παρουσιάσει τόσο προς το Βερολίνο όσο και προς την Κομισιόν, ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, για το είδος των προτεινόμενων επενδύσεων, και τη χρηματοδότησή τους.
Το σχέδιο περιλαμβάνεται στην αυριανή ατζέντα της συνάντησης με τον κ. Κάπφερερ και, σύμφωνα με το ως άνω δημοσίευμα, θα προβλέπει από δίκτυα για τη μεταφορά ηλιακής ενέργειας στις βορειοευρωπαικές αγορές, μέχρι επενδύσεις γερμανικών και άλλων ευρωπαϊκών ομίλων στη χώρα για την κατασκευή φωτοβολταικών και ηλιοθερμικών πάρκων, καθώς και εργοστασίων παρασκευής πάνελ ή άλλου συναφούς εξοπλισμού με προορισμό όχι μόνο την ελληνική, αλλά την ευρύτερη αγορά της ΕΕ και της ΝΑ Μεσογείου.
Ας σημειωθεί, επίσης, ότι ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΣΕΒ, κ. Κέρμπερ, που θα συνοδεύσει τον κ. Κάπφερερ, είναι πρώην στενός συνεργάτης του γερμανού υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε, που πρώτος, σε δηλώσεις στην γερμανική εφημερίδα ? Die Ζeit?, είχε παρατηρήσει ότι «η Ελλάδα έχει πολύ περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας απ? ότι η Γερμανία και θα μπορούσε να εξάγει σε εμάς ρεύμα από τον ήλιο». Επίσης, ο κ. Κέρμπερ, για χρόνια κορυφαίο στέλεχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ο Μ. Κέρμπερ, συνοδεύοντας τον κ. Καπφέρερ , παρουσία και του κ. Φούνκε, με τον πρόεδρο του ελληνικού συνδέσμου Δ. Δασκαλόπουλο.
Θα συζητηθεί, επίσης, η παροχή τεχνογνωσία ? χωρίς να αποκλείεται ωστόσο αργότερα να υπάρξει και μετοχική συνεργασία- στη δημιουργία της ελληνικής επενδυτικής τράπεζας, που εδώ και καιρό έχει εξαγγείλει ο κ. Χρυσοχοίδης. Για τον σκοπό αυτό, ο Γερμανός υφυπουργός συνοδεύεται από τον επικεφαλής της γερμανικής κρατικής επενδυτικής τράπεζας KFW ? ανάλογο της παλαιάς ΕΤΒΑ – που εξειδικεύεται μεταξύ άλλων σε χρηματοδοτήσεις μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στον τομέα της πράσινης ενέργειας.
Την ανάγκη δημιουργίας μία τέτοιας τράπεζας συμμερίζονται τόσο το BDI, όσο και το γερμανικό βιομηχανικό και εμπορικό επιμελητήριο (DIHK). «Η δημιουργία μιας αποτελεσματικής επενδυτικής τράπεζας για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και των επενδύσεων στα πρότυπα της γερμανικής KFW είναι απαραίτητη», αναφέρει χαρακτηριστικά το υπόμνημα που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα ο γερμανικός ΣΕΒ για τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα.
Η δημιουργία μιας δημόσιας επενδυτικής τράπεζας, με δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια, υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους ή στις αρχές του 2012. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες που επικαλούνται «Τα Νέα», ένα σενάριο που εξετάζεται είναι η τράπεζα που θα λειτουργεί στο πρότυπο της παλαιάς ΕΤΒΑ, να ενσωματώσει τον μηχανισμό του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ). Αρχικά το υπ. Οικονομικών σχεδίαζε να εκχωρήσει, μέσω διαγωνισμού το τμήμα των παρακαταθηκών (του ΤΠΔ), που έχει ετήσιο κύκλο εργασιών 3 δις. ευρώ σε εμπορικές τράπεζες. Το αρχικό σχέδιο όμως φαίνεται να αλλάζει, κι εφόσον το τμήμα των δανείων του Ταμείου Παρακαταθηκών ενσωματωθεί τελικά με την Αγροτική Τράπεζα ώστε να ενισχύσει την κεφαλαιακή της βάση με τα 4 δισ. ευρώ των καταθέσεων του ΤΠΔ, το τμήμα των παρακαταθηκών μπορεί ? με την κατάλληλη επεξεργασία- να διαδραματίσει το ρόλο επενδυτικής τράπεζας. Γι? αυτό και το υπ. Οικονομικών έχει αναθέσει στον οίκο Lazard να εκπονήσει μελέτη για τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν αλλά και τη σκοπιμότητα δημιουργίας τέτοιας τράπεζας στην Ελλάδα. Η μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου.
Όπως έχει επισημάνει πρόσφατα το energia.gr, η κυβέρνηση Μέρκελ στέλνει συνεχή μηνύματα.κυρίως προς τους μεγάλους Γερμανικούς ενεργειακούς ομίλους, οι οποίοι μετά την απόφαση για τερματισμό της ηλεκτροπαραγωγής από πυρηνικά μέχρι το 2022, είναι υποχρεωμένοι να στραφούν προς την «πράσινη» ενέργεια, συμπεριλαμβανομένου και του φυσικού αερίου, προκειμένου ν? αντικαταστήσουν το μερίδιο της αγοράς που θα χάσουν, επεκτεινόμενοι ? γιατί όχι ? στην Ελλάδα. Αλλά και σε επίπεδο Κομισιόν υπάρχει ένα ευρύτερο σχέδιο απεξάρτησης από τα πυρηνικά, και άρα η Ελλάδα προσφέρεται όπως αναπληρώσει το ενεργειακό έλλειμμα, μέσω εντατικοποίησης της αξιοποίησης των ΑΠΕ, με απτά οφέλη σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το εάν η Ελλάδα μπορέσει τελικά να εξάγει ηλεκτρισμό και ενέργεια στην Ευρώπη είναι ένα μάλλον πρόωρο θέμα, αφού κάτι τέτοιο προϋποθέτει τεράστιες επενδύσεις σε δίκτυα και διεθνείς διασυνδέσεις. Αυτό που προέχει, και που το Γερμανικό ενδιαφέρον μπορεί να δράσει ως καταλύτης, είναι όπως η χώρα μας επιταχύνει τους ρυθμούς ανάπτυξης των ΑΠΕ, ιδίως εάν επιθυμεί να πιάσει τους στόχους του 18 – 20% διείσδυση στο ενεργειακό ισοζύγιο μέχρι το 2020. Ομιλούμε δηλαδή, όπως πάλι το energia.gr έχει εγκαίρως υπογραμμίσει, για την προσθήκη 7.000-8.000 MW επιπλέον εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ ? και όχι μόνο από φωτοβολταϊκά και αιολικά ? μέσα στα επόμενα 8 χρόνια, με παράλληλη ανάλογη αύξηση εγκατεστημένης ισχύος από θερμικούς σταθμούς (λιγνίτης και φ. αέριο) και αντικατάσταση παλαιών μονάδων χαμηλής αποδοτικότητας. Δηλαδή το συνολικό μέγεθος ίσως ξεπεράσει τα 12.000 MW εγκατεστημένης ισχύος.
Ας μην ξεχνάμε όμως ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ πραγματοποιείται χάρη στο ισχυρό κίνητρο των εξαιρετικά γενναιόδωρων Feed in Tariffs που ισχύουν ήδη και από τα οποία επωφελείται οιοσδήποτε επενδυτής, συμπεριλαμβανομένων και των Γερμανών. Άρα υπάρχει αμοιβαίο όφελος για κάθε επένδυση αυτού του είδους. Και για να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους, η Γερμανική βοήθεια, η οποία δεν είναι ούτε αμελητέα ούτε ανεπιθύμητη, θα συνίσταται στην ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών και την μετοχική συμμετοχή Γερμανικών εταιρειών σε μονάδες παραγωγής ΑΠΕ, Συμπαραγωγής και Θερμικούς σταθμούς και δίκτυα στο πλαίσιο ενός θεσμικού και επενδυτικού περιβάλλοντος που είναι ήδη διαμορφωμένο.
ΠΗΓΗ. http://www.energia.gr