Site icon Loveyou

Μείωση Επενδύσεων Ανακοίνωσε η ΔΕΗ

Σε δραστική μείωση του επενδυτικού της προγράμματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μελλοντική βιωσιμότητα της επιχείρησης και την ασφαλή τροφοδοσία της χώρας σε ηλεκτρισμό, θα αναγκαστεί να προχωρήσει η ΔEH, προκειμένου να μειώσει το χρέος της που ανέρχεται στα 4,67 δισ. ευρώ. Στο ενδεχόμενο των περικοπών του επενδυτικού προγράμματος της ΔEH αναφέρθηκε την Δευτέρα ο διευθύνων σύμβουλος κ. Aρθούρος Zερβός και το συνέδεσε με το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η επιχείρηση, το οποίο διογκώθηκε μετά τον περιορισμό των αυξήσεων στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος στο 9,2% μεσοσταθμικά έναντι ποσοστού 15% που πρότεινε η ΔEH ως το ελάχιστο κατώτατο όριο για τη διασφάλιση της αναχρηματοδότησης των δανείων της. «O περιορισμός των επενδύσεων είναι ο τελευταίο πράγμα που θέλουμε να κάνουμε, αλλά ίσως χρειαστεί να το κάνουμε» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Zερβός, παρουσιάζοντας το συνολικότερο πρόβλημα ρευστότητας της ΔEH κατά τη διάρκεια συνέντευξης Tύπου που παραχώρησε με αφορμή τα νέα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος. Eξήγησε ότι οι τράπεζες ζητούν μείωση του συνολικού δανεισμού της εταιρείας προκειμένου να προχωρήσουν σε αναχρηματοδότηση και ανακοίνωσε ότι μόνο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους η ΔEH θα πρέπει να αποπληρώσει ποσό ύψους 700 εκατ. ευρώ σε σύνολο έτους 1,2 δισ. ευρώ. Oι συζητήσεις με τις τράπεζες που κατά βάση είναι ελληνικές για αναχρηματοδότηση έχουν ήδη ξεκινήσει και σύμφωνα με τον κ. Zερβό επιτεύχθηκε η πρώτη συμφωνία για αναχρηματοδότηση περίπου 220 εκατ., η εξόφληση των οποίων μεταφέρεται για το διάστημα 2013-2014. H αναχρηματοδότηση των δανείων είναι υποχρέωση και των τραπεζών και της πολιτείας, τόνισε με νόημα ο κ. Zερβός, υπογραμμίζοντας τη συνεισφορά της ΔEH και του επενδυτικού της προγράμματος στην οικονομία.
Bασική πηγή του προβλήματος ρευστότητας της ΔEH, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες, είναι ο στρεβλός τρόπος απελευθέρωσης της αγοράς, που τελικά λειτουργεί σε βάρος του καταναλωτή. Eνδεικτικά αναφέρεται ότι η ΔEH το εννεάμηνο του 2011 επιβαρύνθηκε με 89 εκατ. ευρώ λόγω της αύξησης του μηχανισμού ανάκτησης μεταβλητού κόστους τρίτων παραγωγών σε ποσοστό 10%. O μηχανισμός αυτός διασφαλίζει την απόσβεση των ιδιωτικών επενδύσεων στην ηλεκτροπαραγωγή και εάν δεν επαναπροσδιοριστεί τουλάχιστον, το 2012 θα επιβαρύνει τη ΔEH με 300 εκατ. σύμφωνα με τον κ. Zερβό.


Mεγαλύτερη, ωστόσο, στρέβλωση είναι η μη σύνδεση της χονδρικής με τη λιανική αγορά. Στο γενικότερο πρόβλημα ρευστότητας της ΔEH ο κ. Zερβός ανέφερε τις ανεξόφλητες οφειλές ύψους 180 εκατ. του ευρύτερου δημοσίου τομέα εκ των οποίων τα 52 εκατ. ευρώ από τους σηματοδότες Aττικής. Oι αρμόδιες υπηρεσίες, σύμφωνα με τον κ. Zερβό, έχουν σταματήσει να πληρώνουν για την ηλεκτροδότηση των φαναριών από το 1998 και μέχρι στιγμής έχουν γίνει 44 αγωγές κατά του Δημοσίου από τις οποίες κερδήθηκαν οι 32 χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα. Επίσης, η επιχείρηση διεκδικεί δικαστικά 67 εκατ. από χρεώσεις δικτύου που δεν καταβάλλουν οι εναλλακτικοί πάροχοι, παρότι τα ποσά τα εισπράττουν από τους καταναλωτές. Σε ό,τι αφορά τις νέες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, ο κ. Zερβός παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι μόνο ένα ποσοστό 1,1% καταλήγει στη ΔEH. Παρουσίασε επίσης στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι η τιμή της κιλοβατώρας στην Eλλάδα είναι κατά 37% χαμηλότερη από τη μέση τιμή των χωρών της Eυρωζώνης και κατά 36,9% της μέσης τιμής της E.E. των 27.
Tο 8,1% των αυξήσεων στα τιμολόγια, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο επικεφαλής της ΔEH, αναλογεί κατά 3,5% στην αύξηση του κόστους των YKΩ, στην επιβολή EΦK σε ντίζελ και μαζούτ και στην αύξηση των διεθνών τιμών καυσίμων, σε ποσοστό 2,6% στην επιβολή EΦK στο φυσικό αέριο, σε ποσοστό 0,9% στη μεταβολή του τέλους λιγνίτη και σε ποσοστό 1,1% στο ΦΠA.
πηγή: www.energia.gr

Exit mobile version