Site icon Loveyou

Λιγότερα πυρηνικά, περισσότερη ενέργεια από ΑΠΕ για τη Γερμανία

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε μια ιστορική αντίδραση ανακοίνωσε ότι θα μετατρέψει τη Γερμανία, σε μια χώρα με λιγότερα πυρηνικά μέχρι το 2022, ενώ η χώρα έχει ήδη αναστείλει τη λειτουργία οκτώ αντιδραστήρων της στον απόηχο της κρίσης στη Fukushima και τώρα θα καταργήσει σταδιακά 17 ακόμη σταθμούς μέσα στα επόμενα 12 χρόνια.

Οι πυρινικοί αυτοί αντιδραστήρες, παρέχουν το 23% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Οι ΑΠΕ, κυρίως αιολική και ηλιακή ενέργεια, παρέχουν περίπου το 13% του δυναμικού της Γερμανίας ή 17 με 27 γιγαβάτ. Η Γερμανία έχει στόχο να πάρει 35% της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2020.


Η χώρα διαθέτει πολλές εταιρείες ηλιακής και αιολικής ενέργειας ενώ τα γερμανικά πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα, όπως το Ινστιτούτο Fraunhofer είναι επικεφαλής σε πολλές έρευνες για ΑΠΕ. Περίπου 17,67 εκατ. ευρώ επενδύθηκαν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη χώρα το 2009, σύμφωνα με μια μελέτη του 2010 ενώ ο κύκλος εργασιών ή τα έσοδα, από την αγορά αυτή ανήλθαν σε 16,1 δις. ευρώ. Το 40% του συνολικού αυτού ποσού προήλθε από την αιολική βιομηχανία και το 34,7% προήλθε από την ηλιακή.

Το 2009, περίπου 294.000 άνθρωποι απασχολήθηκαν στις ΑΠΕ με 87.000 να προέρχονται από την αιολική ενέργεια και 64.600 από την ηλιακή. Τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν τους αγρότες που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια μέσω της γης που έχουν παραχωρήσει.

Αντίθετα, η πυρηνική ενέργεια έχει αντιμετωπίσει έντονες αντιδράσεις στη Γερμανία από τη δεκαετία του ?70. Όμως εκφράζεται και η άποψη ότι μια αύξηση του ενεργειακού κόστους στο επόμενο διάστημα θα μπορούσε να ευνοήσει τα πυρηνικά.   Η Γαλλία και η Τσεχική Δημοκρατία θα μπορούσαν να εξάγουν πυρηνική ενέργεια από τα δίκτυα τους στη Γερμανία. Η Γαλλία παίρνει το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνική ενέργεια και η γαλλική κυβέρνηση ελέγχει την Areva, την μεγάλη κατασκευάστρια πυρηνικών έργων.

Όμως, η πυρηνική ενέργεια εξαρτάται και από τις καιρικές συνθήκες, σύμφωνα με έκθεση του Reuters, που αναφέρεται στην καταστροφή της Fukushima. Η Γαλλία τα τελευταία χρόνια έχει ξεπεράσει ασυνήθιστα ζεστά καλοκαίρια και περιφερειακές ξηρασίες. Τόσο το 2003 όσο και το 2006, η EDF σταμάτησε ορισμένους αντιδραστήρες λόγω των κυμάτων καύσωνα, σύμφωνα με το Reuters.

Οι πυρηνικοί σταθμοί είναι επίσης ακριβά έργα και θέλουν πολύ περισσότερο χρόνο για να κατασκευαστούν από ότι τα ηλιακά πάρκα. Ένας πυρηνικός σταθμός για την Areva στη Φινλανδία, αναμένεται να ανοίξει το επόμενο έτος και θα στοιχίσει από 3 δισ. δολ. έως 5 δισ. δολ.

πηγή: www.ecofinder.gr

Exit mobile version