Site icon Loveyou

Καλά σχόλια για το HELIOS αλλά και…

Καλα σχόλια ακόμη και από τους… ανταγωνιστές του, δηλαδή την οργάνωση “Desertec Foundation”, εκ των βασικών μετόχων του κονσόρτσιουμ γερμανικών ομίλων που βρίσκεται πίσω από το σχέδιο κάλυψης ως το 2050 τμήματος των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης από τον ήλιο της Σαχάρας, συγκεντρώνει το “project HELIOS”.

Ταυτόχρονα όμως δεν λείπουν και τα “καρφιά”, όπως ότι η ηλιοφάνεια της Ελλάδας δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτήν της αφρικανικής ερήμου ή ότι τα φωτοβολταικά δεν αρκούν για να υποκαταστήσούν τους ηλιοθερμικούς σταθμούς (σαν εκείνους που επρόκειτο να εγκατασταθούν στη Β. Αφρική) καθώς εκείνοι αποθηκεύουν ενέργεια, αντίθετα με τα πρώτα που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Σε επιστολή του που δημοσιεύτηκε χθες στην ιστοσελίδα του “Desertec Foundation” στο Facebook ( http://www.facebook.com/desertec ), ο επικεφαλής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Dr. Thiemo Gropp, παρ’ ότι επισημαίνει ότι η ηλιοφάνεια της χώρας μας υπολείπεται σημαντικά εκείνη της Σαχάρας, εντούτοις χαιρετίζει “τα νέα από την Ελλάδα για το προγραμματιζόμενο project”, προσθέτοντας ότι “είναι ενθαρρυντικό να βλέπει κανείς τους πολιτικούς να συνειδητοποιούν πως η διεθνής συνεργασία μπορεί να προσφέρει ένα ταχύτερο και πιο βιώσιμο τρόπο για την εδραίωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως εναλλακτική λύση στα πυρηνικά και στα ορυκτά καύσιμα, απ’ ότι οι μεμονωμένες εθνικές πρωτοβουλίες”.

Κι αυτό, καθώς όπως λέει, “οι επενδύσεις σε ΑΠΕ αποδεικνύονται περισσότερο ωφέλιμες για την εξασφάλιση ενέργειας και την προστασία του κλίματος, όταν αυτές πραγματοποιούνται στις πλέον κατάλληλες τοποθεσίες…”.

“Θα ωφεληθεί και το Desertec…”


Η επιστολή, που φέρει τον τίτλο “Πολλών δισ. ευρώ ευρωπαϊκό σχέδιο HELIOS: Μπορούν άραγε οι εξαγωγές φωτοβολταικής ηλεκτρικής ενέργειας να επιλύσουν την ελληνική κρίση χρέους ;”, επισημαίνει ότι εφόσον το συγκεκριμένο project οδηγήσει τις ευρωπαϊκές χώρες στο να επεκτείνουν το ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρισμού και να θεσπίσουν εθνικές “ταρίφες” για τις εισαγωγές καθαρής ενέργειας, τότε αυτό θα ωφελήσει σημαντικά και την πραγματοποιήση του DESERTEC.

Αλλά σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει ο κ. Gropp, “η ηλεκτρική ενέργεια από φωτοβολταικά στην Ελλάδα δεν μπορεί από μόνη της να αποτελέσει μια βιώσιμη εναλλακτική υποκαθιστώντας την καθαρή ενέργεια προερχόμενη από την έρημο”. Τα φωτοβολταικά, συνεχίζει, είναι μια επιλογή για την κάλυψη των τοπικών αναγκών της Νοτίου Ευρώπης, όπου εξαιτίας ακριβώς της χρήσης κλιματισμού στη διάρκεια των θερινών μηνών, τα μεσημέρια η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργειας φτάνει στο μέγιστό της. “Παρ’ όλα αυτά δεν αποτελούν τη νούμερο ένα επιλογή για εξαγωγές μεγάλων ποσοτήτων ηλεκτρισμού, καθώς η έλλειψη αποθηκευτικής ικανότητας σημαίνει ότι τα φωτοβολταικά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την ανάγκη για ενέργεια όταν και όποτε αυτή εμφανίζεται. Αντίθετα, οι ηλιοθερμικές μονάδες (Concentraning Solar-thermal Power, CSP) προσφέρουν τη δυνατότητα να αποθηκεύει κανείς θερμική ενέργεια και να παράγει ηλεκτρισμό ακόμη και όταν ο ήλιος δεν λάμπει. Το δυναμικό ωστόσο των ηλιοθερμικών μονάδων στην ηπειρωτική Ελλάδα είναι περιορισμένο συγκριτικά με τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ισπανία, στη Βόρεια Αφρική ή και στη Μέση Ανατολή”, αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Gropp.

Και οι μέτοχοι της DII…

Σε κάθε περίπτωση πάντως, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν δίνουν και πολλές πιθανότητες, τουλάχιστον για το προσεχές μέλλον, στο να ξεκολλήσει το Desertec project. Αν και σε συνεντεύξεις του ο κ. Gropp επιμένει κατηγορηματικά ότι το project “είναι ζωντανό”, εντούτοις αποτελεί κοινό μυστικό ότι τώρα, με την κρίση στη Λιβύη και στον αραβικό κόσμο, το σχέδιο έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί. Εν μέσω, μάλιστα, οικονομικής κρίσης, οι επενδύσεις σε τέτοια τεράστια κλίμακα δεν μπορούν να είναι εύκολες -αν λάβει κανείς υπόψη του το υψηλό κόστος και τους κινδύνους- ενώ πριν από ένα χρόνο αποχώρησε από το εγχείρημα η Αλγερία, αποφασίζοντας να τραβήξει το δικό της ενεργειακό δρόμο και να αναπτύξει μόνη της έργα παραγωγής ηλιακής ενέργειας στο έδαφός της.

Προφανώς λοιπόν δεν είναι τυχαίο ότι από την ημέρα που για πρώτη φορά ο γερμανός υπ. Οικονομικών Β. Σόμιπλε μίλησε για “εξαγωγές ελληνικού ήλιου στη Γερμανία”, άρχισε να συζητείται ότι για το ελληνικό project ενδιαφέρονται οι ίδιες γερμανικές εταιρείες (μεγάλες τράπεζες, επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας και φωτοβολταιών) που συμμετέχουν μετοχικά και στο πρωτόκολλο Desertec Industrial Initiative (DII), το οποίο υπεγράφη το 2009 στο Μόναχο.

Στους μετόχους της “DII” συγκαταλέγονται “βαριά ονόματα”, όπως η ABB, η ABENGOA Solar, η Cevital, το DESERTEC Foundation, η Deutsche Bank, η E.ON, η HSH Nordbank, η MAN Solar Millennium, η Munich Re, η M+W Zander, η RWE, η SCHOTT Solar και η SIEMENS.

Πηγή: www.energypress.gr

Exit mobile version