Με τη συμμετοχή πλέον των 300 συνέδρων ξεκίνησαν την Τρίτη το πρωί οι εργασίες του διήμερου εθνικού συνεδρίου για την ενέργεια, που διοργανώνει το ΙΕΝΕ. Η φετινή 16η διοργάνωση έχει ως αντικείμενο δύο συμβατές έννοιες, την Ενέργεια και την Ανάπτυξη, υπό τη σκιά της κρίσιμης οικονομικής συγκυρίας, που βιώνει η χώρα.
Στην εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης ανακοίνωσε ότι στο πρώτο 15θήμερο του Δεκεμβρίου θα προκηρυχθεί δημόσιος διεθνής διαγωνισμός για την ανάθεση εκμετάλλευσης του κοιτάσματος χρυσού-χαλκού Βάθης Γερακαρίου Κιλκίς. Η αξία των δυναμικά εκμεταλλεύσιμων αποθεμάτων υπολογίζεται σε 7 δισ. ευρώ. Παράλληλα, θα γίνει έρευνα από το ΙΓΜΕ για το γειτονικό κοίτασμα της Ποντοκερασιάς, αξίας 4 δισ. ευρώ. Ο κ. Μανιάτης διευκρίνισε ότι στόχος είναι η ανάθεση εκμετάλλευσης του συνόλου των βεβαιωμένων αποθεμάτων, με όρους καθετοποιημένης δραστηριότητας. Ανάλογες κινήσεις θα γίνουν και σε άλλους μεταλλευτικούς χώρους.
Εξάλλου, ο κ. Μανιάτης ανέφερε ότι σύντομα θα δημοσιοποιηθούν οι λεπτομέρειες για την πώληση συγκεκριμένων μονάδων της ΔΕΗ, σε συνδυασμό με ανταλλαγή ισχύος (swaps), ενώ προχωρούν, είπε, οι αποκρατικοποιήσεις της ΔΕΠΑ, του ΔΕΣΦΑ και της ΕΛ.ΠΕ. για να ακολουθήσει και η ΔΕΗ. Ακόμη, έκανε γνωστό ότι σύντομα θα ανακοινωθούν αποφάσεις για χρηματοδότηση των ΑΠΕ, ενώ χαρακτήρισε mega-project τη διασύνδεση των νησιών, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 8-12 δισ. ευρώ.
Τον κ. Μανιάτη καλωσόρισε στο συνέδριο ο πρόεδρος του ΙΕΝΕ Γιάννης Δεσύπρης, ο οποίος υπογράμμισε ότι το πρωτόγνωρο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί για την Ελλάδα, η νέα οικονομική πραγματικότητα, απαιτεί την εφαρμογή θεσμικών, σε ό,τι αφορά την πολιτεία, και ρυθμιστικών κανόνων, συμβατών με τα ισχύοντα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. «Τόσο σήμερα, όσο και στην προοπτική της τρέχουσας δεκαετίας», υπογράμμισε ο κ. Δεσύπρης, «οι προκλήσεις για τον τομέα της ενέργειας της χώρας είναι μεγάλες. Οι στόχοι είναι φιλόδοξοι τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση προς το στόχο των target models και της ενιαίας εσωτερικής αγοράς. Η ελπίδα για την ανάκαμψη είναι εντοπισμένη στον ευρύτερο χώρο της ενέργειας. Η Ελλάδα πρέπει να τρέξει ένα μαραθώνιο σε χρόνους που αντιστοιχούν σε αγώνες ταχύτητας».
Ό,τι δεν πράξαμε χρόνια τώρα, πρέπει να το κάνουμε μέσα σε πολύ σύντομο χρόνο, τόνισε από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του ΙΕΝΕ Κωστής Σταμπολής. «Απαιτείται τόλμη και αποφασιστικότητα. Η σύγκρουση με τις δυνάμεις του παρελθόντος θα είναι αναπόφευκτη».
Τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον τομέα της ενέργειας ανέπτυξε ο βουλευτής της Ν. Δ. Σταύρος Καλαφάτης. Όπως ανέφερε, η εσωτερική αγορά ενέργειας θα πρέπει να λειτουργεί με βάση τους κανόνες της Ε.Ε., με αρχές διαφάνειας και υγιούς ανταγωνισμού. Υπογράμμισε την ανάγκη εκσυγχρονισμού της χονδρεμπορικής αγοράς ενέργειας, η οποία, όπως είπε, δεινοπαθεί τα τελευταία χρόνια. Τάχθηκε υπέρ της σταδιακής απεξάρτησης από το λιγνίτη, χωρίς απώλεια θέσεων εργασίας, υποστήριξε την ανάπτυξη των ΑΠΕ σε συνδυασμό με την ύπαρξη αναγκαίων μονάδων βάσης και μίλησε για «φωτοβολταϊκή φρενίτιδα», η οποία είχε πολλά θύματα, με πρώτους τους αγρότες.
Στα ρυθμιστικά μέτρα που προτίθεται να σχεδιάσει και να λάβει μέσα στους επόμενους μήνες η ΡΑΕ αναφέρθηκε διεξοδικά ο πρόεδρος της Αρχής Νίκος Βασιλάκος. Στόχος των μέτρων αυτών θα είναι η εξομάλυνση των συνθηκών λειτουργίας της αγοράς, η άρση των υφιστάμενων στρεβλώσεων, η αύξηση της ρευστότητας στη χονδρεμπορική αγορά και η προετοιμασία προς τη μετάβαση του νέου, ενιαίου μοντέλου της αγοράς (target model). Ειδικότερα, η ΡΑΕ στην περίοδο 2012-2013 θα γνωμοδοτήσει, για τη συνολική αναθεώρηση των μηχανισμών ΑΔΙ και ανάκτησης του μεταβλητού κόστους, την κατάρτιση Κώδικα Διαχείρισης Υδροηλεκτρικών Σταθμών και Υδάτινων Πόρων, την υιοθέτηση μηχανισμού σύνδεσης των τιμών χονδρεμπορικής και λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια της ΔΕΗ σε πελάτες μέσης και χαμηλής τάσης, στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, ως τον Ιούνιο του 2013, την κατάρτιση του Κώδικα Διαχείρισης του Δικτύου Διανομής, με εξειδίκευση των υποχρεώσεων του Διαχειριστή του δικτύου, τη σύνδεση της μεθοδολογίας υπολογισμού των ρυθμιζόμενων χρεώσεων του Συστήματος Μεταφοράς και Δικτύου Διανομής με το επίπεδο ποιότητας λειτουργίας τους και με κίνητρα για τη βελτίωση και δημιουργία νέων υποδομών.
Επίσης, η ΡΑΕ ως το τέλος του 2011 θα έχει ολοκληρώσει το νέο Κώδικα Προμήθειας που θα εμπεριέχει μέτρα προστασίας των καταναλωτών και θα προτείνει δράσεις για την ενημέρωση τους. Ακόμη ολοκληρώνει την κατάρτιση του νέου Κώδικα Διαχείρισης των μη συνδεδεμένων Νησιών, για τη δημιουργία απελευθερωμένης αγοράς στα νησιά, για την ισότιμη μεταχείριση νέων παραγωγών και προμηθευτών και την πρόσβαση τρίτων.
Για το φυσικό αέριο, ο κ. Βασιλάκος είπε ότι στόχος της ΡΑΕ είναι η κατάρτιση Κανονισμού Τιμολόγησης Βασικών Δραστηριοτήτων του ΕΣΦΑ. Η πρόταση του ΔΕΣΦΑ τελεί υπό δημόσια διαβούλευση, αλλά απέχει, όπως είπε ο κ. Βασιλάκος από τις θέσεις και προτάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής σε ό,τι αφορά τις ποσοτικές υποθέσεις εργασίας που προσδιορίζουν το ύψος των τιμολογίων. Βασικός στόχος της ΡΑΕ, κατά τον κ. Βασιλάκο, είναι η σημαντική μείωση, ως και 15%, του μέσου τιμολογίου του ΕΣΦΑ, γιατί, είπε ο ίδιος, είναι από τα υψηλότερα, αν όχι το υψηλότερο στην Ευρώπη. Ο πρόεδρος της ΡΑΕ διατύπωσε την άποψη ότι η διατήρηση υψηλών ρυθμιζόμενων τιμολογίων, σε συνδυασμό με άλλα μέτρα, όπως, ο ΕΦΚ, οδηγούν σε κατάρρευση την εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή, τους βιομηχανικούς καταναλωτές αερίου και τελικά θα έχει δραστικά μειωμένα έσοδα και ο Διαχειριστής.
Για τις ΑΠΕ, ο πρόεδρος της ΡΑΕ δεν απέκλεισε την ανάκληση αδειών παραγωγής, ενώ ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά θα ξεκινήσει διαδικασία αξιολόγησης έργων αντλησιοταμίευσης, για τη μεγιστοποίηση της διείσδυσης των ΑΠΕ. Για το τέλος ΑΠΕ είπε ότι πρόθεση της ΡΑΕ είναι να γνωμοδοτήσει για χαμηλότερη, όσο το δυνατόν, αύξηση από αυτήν που πρότεινε ο ΔΕΣΜΗΕ.
Στο ρόλο της Task Force Greece αναφέρθηκε το μέλος της Ben Van Houtte. Όπως είπε, η Task Force συστήθηκε από την Κομισιόν, στις αρχές του θέρους, προκειμένου να ανταποκριθεί στην έκκληση της ελληνικής πολιτείας, για την αντιμετώπιση των δυσκολιών της παρούσας οικονομικής συγκυρίας. Σε αυτή τη φάση οριστικοποιείται σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές λίστα δράσεων κατά προτεραιότητα, που θα αφορούν στην τεχνική βοήθεια για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Όσον αφορά τη χρηματοδότηση από κοινοτικά κονδύλια επενδυτικών έργων ο κ. Van Houtte ανέφερε ότι «ορισμένα δεν τρέχουν όπως θα θέλαμε». Για το λόγο αυτό οριστικοποιείται λίστα με πάνω από 100 projects, τα οποία ο ίδιος αποκάλεσε «ναυαρχίδες», συνολικού προϋπολογισμού 10 δισ. ευρώ, προκειμένου να διευκολυνθεί η επιτάχυνση τους.
Σε αυτή τη φάση το έργο της Task Force εστιάζεται στην παροχή βοήθειας για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης. Σε ό,τι αφορά τον τομέα της ενέργειας ο κ. Houtte επισήμανε ότι θα πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη για την απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς και για τη διαμόρφωση μιας βάσης που θα διασφαλίζει τη λειτουργία ενός δυναμικού και ανταγωνιστικού τομέα της οικονομίας. Τρεις θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες, κατά τον ομιλητή. Ο εκσυγχρονισμός των δικτύων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, η άρση των εμποδίων για την υλοποίηση επενδύσεων και η διασφάλιση χρηματοδοτήσεων για τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις.
Ο πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ Γιώργος Περιστέρης εστίασε στο τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα για τις ΑΠΕ. Ειδικότερα, ζήτησε να σταματήσει άμεσα η στρέβλωση για το τέλος ΑΠΕ, το οποίο, όπως είπε, μόνον υπέρ των ΑΠΕ δεν είναι. Επίσης, επισήμανε την ανάγκη να ενισχυθεί η ρευστότητα του ΔΕΣΜΗΕ. Για τα δίκτυα, εξέφρασε την άποψη ότι ο ΑΔΜΗΕ δεν διαθέτει τα κεφάλαια που απαιτούνται για να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής, γι αυτό πρότεινε τη συμμετοχή και ιδιωτών, με συγκεκριμένα ανταλλάγματα. Πρότεινε ακόμη, να διευκολυνθούν οι επενδύσεις ΑΠΕ, με τη χρησιμοποίηση, ως εγγυήσεων, κονδύλια του ΕΣΠΑ, καθώς και να αρθούν τα εμπόδια για την υλοποίηση επενδύσεων στα υδροηλεκτρικά.
Ο γενικός διευθυντής του ΕΣΑΗ Μανώλης Κακαράς υπερθεμάτισε της ανάγκης να βρεθεί άμεση ρευστότητα για το ΔΕΣΜΗΕ. Ο ίδιος επισήμανε ότι οδηγούμαστε σε μια ολοκληρωμένη αγορά ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη κι αυτό το οποίο θα πρέπει να προσέξουμε είναι το κέντρο βάρους αυτής της αγοράς, για να μην βρεθεί η Ελλάδα στο περιθώριο.
Τις δυνατότητες χρηματοδότησης ενεργειακών επενδύσεων συζήτησαν οι συμμετέχοντες στο πάνελ της πρώτης συνεδρίας. Ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΙΕΝΕ, καθηγητής Παντελής Κάπρος επισήμανε ότι οι ΑΠΕ χρειάζονται επενδύσεις σε δίκτυα. Χρειάζονται, όπως είπε, δισεκατομμύρια για διασυνδέσεις, δίκτυο, smart grids. Ο ίδιος διατύπωσε το ερώτημα, μήπως η Ελλάδα κινδυνεύει να μην προλάβει.
Από την Energean Oil & Gas ο Κώστας Νικολάου μίλησε για την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων και ανέφερε ότι μετά από μήνες εξαγγελιών δεν έχει έρθει ακόμη το effective day, για να ξεκινήσουν οι σεισιμικές έρευνες σε Ιόνιο και Πατραϊκό Κόλπο. Ο ίδιος χαρακτήρισε προβληματικό το επενδυτικό περιβάλλον και εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας αξιόπιστος συνομιλητής στο κράτος. Ο κ. Νικολάου χαρακτήρισε απαράδεκτη την ένταξη της υπόγειας αποθήκης στη Νότια Καβάλα στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. «Είμαστε η χώρα που κατήργησε τις εταιρίες πετρελαίου και κάνουμε έρευνες στα τηλεοπτικά κανάλια», υποστήριξε.
Ο γενικός διευθυντής της Ήρων Δημήτρης Γεωργαντώνης περιέγραψε το δυσμενές κλίμα για τη χρηματοδότηση επενδύσεων από τράπεζες. Οι ξένοι δεν χρηματοδοτούν, είπε, όταν βλέπουν εγγυητικές επιστολές από ελληνικές τράπεζες.
Ο Λ. Ντόλκας από την Κάντορ επισήμανε ότι ποτέ δεν υπήρξε τόσο μεγάλη ένδεια επενδυτικών κεφαλαίων, ενώ ο Μ. Ζωζωνάκης, από την Εμπορική Τράπεζα ανέφερε ότι από το 2009 ως σήμερα υπάρχει μείωση καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες κατά 70 δισ. ευρώ. Ο ίδιος υποστήριξε ότι ο στόχος για το 20% ΑΠΕ ως το 2020 προϋποθέτει κεφάλαια 25 δισ. ευρώ.
Επίσημος ομιλητής στο γεύμα που δόθηκε το μεσημέρι της πρώτης ημέρας ήταν ο υπουργός Εσωτερικών και πρώην πρόεδρος της ΕΛ.ΠΕ. Τάσος Γιαννίτσης. Σήμερα, υπογράμμισε, διαφαίνεται μια απολύτως τελευταία ελπίδα, για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, που προκύπτει από τη σιωπηρή στήριξη της κοινωνίας στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Ο κ. Γιαννίτσης εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπορεί η χώρα να περάσει σε ανοδική τροχιά, αλλά με δυσκολίες, με αναζήτηση νέων επιλογών, με υπομονή και σκληρή δουλειά.
«Συλλογικά φθάσαμε στη σημερινή πραγματικότητα, συλλογικά θα μπορέσουμε να την ξεπεράσουμε», τόνισε. Ωστόσο, στην προσπάθεια αυτή ανασχετικοί παράγοντες είναι φαινόμενα εκρηκτικού βολονταρισμού, που παίρνουν μορφή υπερφίαλου και παραπλανητικού βερμπαλισμού. «Μέσα στην κοινωνία μας έχουν ιδεολογικοποιηθεί αυτοκαταστροφικές εμμονές, έχει ιδεολογικοποιηθεί ένα ολόκληρο πλέγμα πολιτικών, οι οποίες δήθεν ωφελούν ευρύτατα στρώματα, ενώ έχουν στραφεί εναντίον του απλού κόσμου και της χώρας. Παράδειγμα, το ασφαλιστικό. Αντί να δίνουμε μάχες για ένα στρατηγικό σχέδιο εξόδου από τη χειρότερη στιγμή των τελευταίων πολλών δεκαετιών, υπάρχουν φωνές που μας οδηγούν 1300 χρόνια πίσω, επαναλαμβάνοντας το βυζαντινό διχασμό με το μανδύα του μνημονομάχου και του μνημονολάγνου».
Ο κ. Γιαννίτσης τόνισε ότι «φερθήκαμε ακόμη πιο άπληστα από ό,τι οι άπληστες αγορές που καταγγέλλουμε με πάθος». Δεν θυμάμαι, είπε, ούτε μία χρονιά που στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό πολιτικές δυνάμεις, κοινωνικές οργανώσεις και πολλοί άλλοι, να μην καταγγέλλουν την εκάστοτε κυβέρνηση, γιατί δεν κάνει περισσότερες δαπάνες για το κράτος, δηλαδή, γιατί δεν χρεωνόταν κι άλλο, γιατί δεν οδηγούσε πιο γρήγορα στο σημείο που φθάσαμε».
Στις άμεσες προτεραιότητες, σύμφωνα με τον κ. Γιαννίτση, θα πρέπει να είναι, η αποκατάσταση των μακροοικονομικών ισορροπιών στην οικονομία, ως βασική προϋπόθεση για την ενίσχυση του παραγωγικού συστήματος της χώρας. Αυτό είναι και η κεντρική προϋπόθεση για να στηριχθούμε από την Ευρώπη και να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη. Επίσης, θα πρέπει να διασφαλισθεί η ευρωπαϊκή ταυτότητα μας, γιατί συνδέεται με τα κεντρικά εθνικά συμφέροντα της χώρας. Όμως και η Ευρώπη διέρχεται μεταβατική φάση, είπε. ‘Η θα προκύψουν νέες μορφές συνεργασίας και διακυβέρνησης, ή θα παραμένει η κρίση με όλες τις αρνητικές συνέπειες.
Η τρίτη προτεραιότητα που έθεσε ο υπουργός ήταν η αναστροφή της αποδυνάμωσης της χώρας, που διέρχεται από τον επαναπροσδιορισμό της θέσης μας μέσα στην Ευρώπη, ώστε να διασφαλισθούν, τόσο η έξοδος από την κρίση, όσο και η προσδοκώμενη ανάπτυξη. Αυτή αποτελεί και την τέταρτη προτεραιότητα που έθεσε ο κ. Γιαννίτσης, για την υλοποίηση της οποίας απαιτούνται, όπως είπε, αύξηση της παραγωγικότητας και αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης, στόχοι οι οποίοι δεν εξαντλούνται μόνο στον ιδιωτικό τομέα, αλλά αφορούν πρώτιστα στη δημόσια διοίκηση.
«Η κρίση στην Ελλάδα», κατέληξε ο κ. Γιαννίτσης, «ζητά μια απάντηση αναπτυξιακή. Όμως, η ανάπτυξη θα έρθει, αν υπάρξουν πολύ σοβαρές τομές σε ό,τι αφορά αντιλήψεις, συμπεριφορές και επιλογές που καλλιεργήσαμε στο παρελθόν».
Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώνονται σήμερα.
πηγή: www.econews.gr