Η αλλαγή των τιμών πώλησης του ρεύματος που παράγεται από ΑΠΕ, o κορεσμός των δικτύων που επικαλείται η ΔΕΗ και η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, είναι τα τρία κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την αναπτυσσόμενη αγορά φωτοβολταϊκών, σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Ζαχαρίου, πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ).
Σύμφωνα με συνέντευξη που έδωσε ο κ. Ζαχαρίου στην εφημερίδα «Εξπρές», δεν απορρίπτει κατηγορηματικά την προοπτική μείωσης των εγγυημένων τιμών, καθώς, όπως τόνισε «η μείωση του κόστους της τεχνολογίας σε όλες τις ΑΠΕ επιτρέπει μια διόρθωση των τιμών».
Ακόμη, ο κ. Ζαχαρίου αναφορικά με τον κορεσμό των δικτύων που επικαλείται η ΔΕΗ, επισημαίνει ότι ο ΣΕΦ έχει εκπονήσει και έχει παρουσιάσει στο πλαίσιο της σχετικής διαβούλευσης μια εκτενή και επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη, σύμφωνα με την οποία η χωρητικότητα του συστήματος είναι πολύ μεγαλύτερη απ΄ ό,τι εκτιμάται από τη ΔΕΗ.
Επίσης, τόνισε ότι η περιορισμένη ρευστότητα των τραπεζών πράγματι έχει μειώσει τον ρυθμο ανάπτυξης νέων επενδύσεων, αλλά «προστατεύει την αγορά από υπερθέρμανση», υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα υπάρξει επιδείνωση της κατάστασης.
Ο κ. Ζαχαρίου σχετικά με τις τιμές του ρεύματος στην απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρισμού, τονίσε χαρακτηριστικά ότι «δεν λέγεται ευθαρσώς στους πολίτες ότι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, ανεξάρτητα από το αν θα υπάρξει απελευθέρωση ή όχι».
«Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας αποτελεί εδώ και χρόνια συμβατική υποχρέωση της χώρας μας στο πλαίσιο της ΕΕ.
Τα όποια βήματα έγιναν προς αυτή την κατεύθυνση μέχρι τώρα ήταν αναιμικά, ανεπαρκή και αναποτελεσματικά, αν κρίνουμε εκ του αποτελέσματος, γι?Α αυτό και η συνεχιζόμενη πίεση από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σε ό,τι αφορά τις ΑΠΕ βέβαια η αγορά άρχισε ουσιαστικά να απελευθερώνεται σιγά σιγά ήδη από το 1994, όταν και πρωτοδόθηκε το δικαίωμα σε ιδιώτες να παράγουν πράσινη ενέργεια, σπάζοντας το μονοπώλιο της ΔΕΗ.
Σε ό,τι αφορά τους καταναλωτές ας κρατήσουμε δύο πράγματα:
Πρώτον, ότι είναι σωστό να έχουν δικαίωμα επιλογής προμηθευτή, όπως άλλωστε συμβαίνει και στην τηλεφωνία, και, δεύτερον, ότι το κόστος της ενέργειας δεν εξαρτάται μόνο από τον βαθμό απελευθέρωσης της αγοράς.
Εκείνο που δεν λέγεται ευθαρσώς στους πολίτες είναι ότι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια ανεξάρτητα από το αν θα υπάρξει απελευθέρωση ή όχι.
Και αυτό γιατί από 1-1-2013 όλες οι ευρωπαϊκές ηλεκτρικές εταιρίες που παράγουν ενέργεια με ορυκτά καύσιμα θα πρέπει να προπληρώνουν τα δικαιώματα εκπομπών ρύπων. Είτε λοιπόν έχουμε τη ΔΕΗ είτε κάποιους άλλους ιδιώτες, όσο καίμε λιγνίτη, πετρέλαιο και αέριο, θα πρέπει να αναμένουμε αύξηση των τιμών».
Για τον κορεσμό των δικτύων που επικαλείται η ΔΕΗ, ο κ. Ζαχαρίου επισήμανε τα εξής:
«Αυτή την περίοδο είμαστε σε στενή επικοινωνία με τη ΡΑΕ, τη ΔΕΗ και τον ΔΕΣΜΗΕ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με την επάρκεια των δικτύων και τις διαδικασίες σύνδεσης με αυτά. Ειδικά στη διαβούλευση της ΡΑΕ, που αφορούσε κυρίως θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της ΔΕΗ, ο ΣΕΦ παρουσίασε μια πολύ εκτενή και επιστημονικά τεκμηριωμένη θέση, σχετικά με τις δυνατότητες του δικτύου να υποδεχτεί την ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά.
Η χωρητικότητα του συστήματος είναι πολύ μεγαλύτερη απ?Α ό,τι καταρχήν εκτιμάται από τη ΔΕΗ. Φυσικά, για την επίτευξη του στόχου που έχουμε θέσει για κάλυψη του 12% των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια από φωτοβολταϊκά έως το 2020, θα χρειαστεί και αναβάθμιση του δικτύου, κάτι που ήδη γίνεται με τις επεκτάσεις και ενισχύσεις των δικτύων για τη διασύνδεση των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, ενώ υπάρχει και η διάθεση ομαδοποίησης έργων και σύνδεσής τους κατευθείαν σε υφιστάμενους υποσταθμούς της ΔΕΗ, με επιμερισμό του κόστους μεταξύ των επενδυτών.
Τέλος, θα πρέπει να εξετασθούν και τεχνικές αποθήκευσης ενέργειας για τη μέγιστη διείσδυση των φωτοβολταϊκών και των ΑΠΕ γενικότερα στο ενεργειακό ισοζύγιο».
Πηγή: www.econews.gr