Με ενημερωτική εκδήλωση για την Αειφόρο – Βιώσιμη Ενέργεια, κατόπιν συνεργασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο της υλοποίησης του Συμφώνου των Δημάρχων που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, άρχισε ο συντονισμός των τοπικών φορέων πάνω στα περιβαλλοντικά και ενεργειακά ζητήματα της Θεσσαλονίκης.
Στις εργασίες της εκδήλωσης που εντάσσεται στο Σύμφωνο των Δημάρχων για το έργο “Energy for mayors”, κατατέθηκαν προτάσεις που αφορούσαν στη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, στην αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά τουλάχιστον 20 % στα όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης.
«Η εξοικονόμηση ενέργειας, η χρήση ανακυκλώσιμων πηγών για την παραγωγή τους και η βέλτιστη ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής. Το Σύμφωνο των Δημάρχων το οποίο υπέγραψε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης το αποδεικνύει», ανάφερε στο χαιρετισμό του ο Αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων Ανδρέας Κουράκης.
Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης συμμετέχει:
-Στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» με προτάσεις και συγκεκριμένες μελέτες για έργα ύψους περίπου 3,5 εκατομμυρίων ευρώ
-Στο έργο της βιοκλιματικής αναβάθμισης της πλατείας Χρηματιστηρίου
-Στα «Πράσινα Δώματα» που αφορούν στη δημιουργία οικολογικών νησίδων σε οκτώ Δημοτικά κτίρια και σχολεία και είναι συνολικού ύψους 1.245.000 ευρώ
-Στην ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών κτιρίων όπου έχουν ενταχθεί συνολικά οκτώ σχολεία του Δήμου Θεσσαλονίκης εκ των οποίων τα πέντε υπό την ευθύνη του Δήμου Θεσσαλονίκης και προϋπολογισμό 3.114.000 ευρώ και τα υπόλοιπα τρία σχολεία υπό την ευθύνη του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων.
«Το Σύμφωνο των Δημάρχων δίνει την ευκαιρία και την αφορμή να ακουστούν προτάσεις και να αναζητηθούν νέοι τρόποι για την αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού και ενεργειακού προβλήματος. Στο πλαίσιο αυτό η Δημοτική Αρχή έχει ήδη δρομολογήσει και έθεσε σε εφαρμογή τις προτεραιότητες της για το περιβάλλον» τόνισε ο Αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς.
Σημείωσε ότι ο ΣΜΑ του Δήμου Θεσσαλονίκης εκτός των άλλων λειτουργεί ως μονάδα εξοικονόμησης καυσίμων, καθώς οι συρμοί του διαθέτουν πετρελαιοκινητήρες τελευταίας γενιάς αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και εφαρμόζουν τη μέθοδο της μεταφόρτωσης.
Ανέφερε επιπλέον ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης συμμετέχει στο πρόγραμμα παραγωγής «BIOFUELS-2G» που αφορά στην παραγωγή βιοκαυσίμων δεύτερης γενιάς από χρησιμοποιούμενα τηγανέλαια.
Από την πλευρά του, τέλος, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων Κωνσταντίνος Ζέρβας, σε γραπτό χαιρετισμό του, ανέφερε ότι «η υπογραφή του Συμφώνου από τον Δήμο Θεσσαλονίκης ήταν αναμενόμενη, αφού η Διοίκηση έχει δώσει προτεραιότητα στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και στην βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από το σχεδιασμό δράσεων, αλλά και με τη συμμετοχή σε διεθνή και εθνικά δίκτυα».
πηγή: www.econews.gr