Ευρεία σύσκεψη για το Τατόι πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Μαρτίου, υπό τον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, και με τη συμμετοχή των Γενικών Γραμματέων ΥΠΕΚΑ Άρη Αλεξόπουλου, Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Μαρίας Καλτσά, Υπουργείου Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, του Ειδικού Γραμματέα Δασών Γιώργου Αμοργιανιώτη, του Νομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, της Διευθύντριας και στελεχών του ΟΡΣΑ, τον Πρόεδρο του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, τον Πρόεδρο του ΔΣ Φίλων Τατοΐου Βασίλειο Κουτσαβλή και μέλη του ΔΣ, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος Γιάννη Μιχαήλ τον συγγραφέα και μέλος του ΔΣ της ΕΕΠΠ Κώστα Σταματόπουλο και τους μελετητές, του Σχεδίου Γενικής Διάταξης του Τατοΐου.
Στη σύσκεψη παρουσιάστηκε η πρώτη φάση της μελέτης που αφορά στην προστασία και ανάδειξη του Κτήματος Τατοΐου, που έχει ανατεθεί από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας. Στόχος της σύσκεψης ήταν η καταγραφή και αξιολόγηση όλων των σχετικών θεμάτων και ο καθορισμός των επόμενων δράσεων, με γνώμονα την σπουδαιότητα και τις ιδιαιτερότητες του χώρου, την αειφόρο ανάπτυξή του, την αναβίωση της παραγωγικής κυρίως λειτουργίας του αλλά και την οικονομική του αυτοτέλεια.
Η κατάθεση όλων των απόψεων προέβαλε τον πολλαπλό χαρακτήρα του Κτήματος Τατοΐου, των σοβαρών προβλημάτων, αλλά και των μεγάλων δυνατοτήτων και προοπτικών. Η ιστορική αξία και ταυτότητα, ο δασικός πλούτος, το φυσικό περιβάλλον, η αγροτική παραγωγή, η δυνατότητα για ψυχαγωγία είναι στοιχεία που το καθιστούν μοναδικό πόλο έλξης. Για την διαφύλαξη και ανάδειξή του, πρέπει να αντιμετωπισθούν άμεσα ζητήματα που αφορούν το θεσμικό πλαίσιο, την οργάνωση και διοίκησή του, αλλά και τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος.
Με νομοθετική ρύθμιση που θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για το Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό, τίθεται πλέον η βάση για την διαχείριση του Κτήματος με σύγχρονους όρους. Η ρύθμιση, η οποία συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, αφορά στην συμπλήρωση των διατάξεων του ΠΔ 19.7/2007 ‘περί καθορισμού ζωνών προστασίας του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας’, με σκοπό την προστασία και αξιοποίηση των ζωνών του Κτήματος Τατοΐου που περιλαμβάνει το πρώην ανάκτορο, τις βοηθητικές εγκαταστάσεις, το παρακείμενο πάρκο και τις πρώην γεωργικές εγκαταστάσεις του Κτήματος.
Επίσης, ορίζονται θέματα διοίκησης του φορέα, λειτουργίας και λήψης αποφάσεων από το όργανο διοίκησής του, οι πόροι, η στελέχωση και ο έλεγχος της οικονομικής διαχείρισής του.
Επίσης, ορίζονται θέματα διοίκησης του φορέα, λειτουργίας και λήψης αποφάσεων από το όργανο διοίκησής του, οι πόροι, η στελέχωση και ο έλεγχος της οικονομικής διαχείρισής του.
Στο πλαίσιο της μελέτης που εκπονείται για τον ΟΡΣΑ θα διερευνηθούν και θα αναπτυχθούν σενάρια για τον συνολικό σχεδιασμό του Κτήματος, που θα περιλαμβάνουν την επιχειρησιακή διάσταση, με συμβατές με τη φυσιογνωμία του κτήματος προτάσεις, το κόστος των έργων και τους πιθανούς πόρους χρηματοδότησης. Επιπλέον, το ΥΠΕΚΑ βρίσκεται σε συνεννόηση με όλους τους συναρμόδιους φορείς, ώστε να αναζητηθούν εκείνοι οι πόροι που απαιτούνται για να χρηματοδοτήσουν άμεσα τις απαιτούμενες μελέτες και τυχόν σωστικά έργα ή έργα υποδομών, που είναι κατ’ αρχήν απαραίτητα για την προστασία και αναβίωση του Κτήματος Τατοΐου, πέραν των έργων που ήδη υλοποιούνται υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού.
Σχετικά με το θέμα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Σκοπός της συνάντησης ήταν να δούμε και να καταγράψουμε τα θέματα που αφορούν στην διάσωση και αξιοποίηση του Τατοϊου, του οποίου η περιβαλλοντική αλλά και ιστορική αξία είναι τεράστια. Πρόκειται για ένα θέμα που η Πολιτεία είχε αμελήσει από το 2007. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έχει θέσει στις προτεραιότητες του την επιτάχυνση της αξιολόγησης όλων των σχετικών θεμάτων που το αφορούν, προκειμένου να επιταχύνει τον καθορισμό των επόμενων δράσεων που απαιτούνται, για να το αναδείξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έχοντας ως στόχο την αειφόρο ανάπτυξή του αλλά και την οικονομική του αυτοτέλεια, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον και με γνώμονα την προστασία του φυσικού του κάλλους».
πηγή: www.ypeka.gr