Επιτακτική χαρακτηρίζουν πλέον την ανάγκη μείωσης του κόστους κατασκευής φωτοβολταϊκών άνθρωποι της αγοράς, δεδομένου ότι η σημαντική πλεονάζουσα παραγωγή φωτοβολταϊκών – αποτέλεσμα της πολιτικής και οικονομικής αστάθειας στα δυτικά βιομηχανικά κράτη – έχει οδηγήσει σε ταχεία πτώση των τιμών για τα τελικά προϊόντα.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο ιδρυτής και CEO της εταιρίας Manz AG, Dieter Manz, εκτιμά ότι τα φωτοβολταϊκά δισεληνοϊνδιούχου χαλκού, γνωστά ως CIGS (copper-indium-gallium-selenide), αποτελούν το κλειδί για κάθε κατασκευαστή φωτοβολταϊκών ο οποίος επιθυμεί να διατηρήσει τη θέση του την αγορά, σε μια εποχή που οι συνθήκες επιβίωσης των εταιριών του κλάδου είναι περισσότερο δύσκολες από ποτέ.
Η συγκεκριμένη τεχνολογία φωτοβολταϊκών βασίζεται σε ημιαγωγούς από χαλκό, ίνδιο, γάλλιο και σελήνιο, και όπως εξηγεί ο Manz, έχει τις μεγαλύτερες δυνατότητες για μείωση του κόστους και αύξηση της αποτελεσματικότητας από όλες τις τεχνολογίες τύπου thin film.
«Πιστεύουμε ότι η τεχνολογία CIGS είναι το τελευταίο βήμα ώστε η ηλιακή ενέργεια να είναι σε θέση να ανταγωνιστεί τις άλλες πηγές ενέργειας χωρίς επιδοτήσεις», δηλώνει ο Dieter Manz.
Όπως εξηγεί ο ιδρυτής και CEO της Manz AG, σε εργαστηριακό επίπεδο, η εταιρία έχει καταφέρει επιδόσεις μεγαλύτερες από 20% ενώ και το κόστος παραγωγής των συγκεκριμένων φωτοβολταϊκών βρίσκεται σε λογικά επίπεδα και θα μπορούσε να μειωθεί περαιτέρω.
Σημειώνεται ότι η εταιρία έχει ήδη δρομολογήσει την παραγωγή φωτοβολταϊκών τύπου CIGS σε μεγάλη κλίμακα μέσω συνεργασίας με την Wuerth Solar, η οποία εξειδικεύεται στην εν λόγω τεχνολογία.
πηγή: www.energypress.gr