Μια δεκαετία θα χρειαστεί προκειμένου η παραγόμενη από φωτοβολταϊκά ενέργεια στην Ευρώπη να γίνει ανταγωνιστική έναντι των συμβατικών μορφών ενέργειας, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Βιομηχανιών Φωτοβολταϊκών (EPIA), η οποία βασίζεται στη μελέτη πέντε μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών – Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Βρετανία – και δημοσιεύθηκε χθες.
“Το κόστος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά στην Ευρώπη, μπορεί να μειωθεί από 0,16 έως 0,35 ευρώ ανά κιλοβατώρα που ήταν το 2010 σε τιμές από 0,08 έως 0,18 ευρώ ανά kWh το 2020”, σημειώνει ο EPIA στην έκθεση. Όπως επισημαίνεται, το ακριβές κόστος θα εξαρτάται από το μέγεθος του συστήματος και τα επίπεδα της ακτινοβολίας.
Παράλληλα, ο Σύνδεσμος ξεχωρίζει κάποιες χώρες οι οποίες θα μπορούσαν να επιτύχουν ταχύτερα την ανταγωνιστικότητα των φωτοβολταϊκών. Ειδικά για την περίπτωση της Ιταλίας, σύμφωνα με την έκθεση, η ανταγωνιστικότητα μπορεί να γίνει πραγματικότητα σε μόλις 2-3 χρόνια.
«Με την κατάλληλη πολιτική και υπό τις κατάλληλες συνθήκες της αγοράς, η ανταγωνιστικότητα του ηλεκτρικού ρεύματος που παράγεται από φωτοβολταϊκά μπορεί να επιτευχθεί σε ορισμένες περιοχές από το 2013 κιόλας και σταδιακά να εξαπλωθεί σε όλη την ήπειρο μέχρι το 2020», αναφέρει η έκθεση.
Βέβαια, όπως σημειώνεται, η φωτοβολταϊκή βιομηχανία εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την υποστήριξη της κυβέρνησης, τα λεγόμενα τιμολόγια τροφοδότησης (feed-in-tarrifs), τα οποία δίνουν κίνητρα στους παραγωγούς ηλιακής ενέργειας.
Όπως αναφέρουν άνθρωποι της αγοράς, παρόλο που οι κυβερνήσεις έχουν προχωρήσει σε περικοπές στις επιδοτούμενες τιμές του «πράσινου ρεύματος» προκειμένου, μεταξύ άλλων, να αναγκάσουν τη βιομηχανία να μειώσει το κόστος με ταχύτερο βαθμό, η όλη διαδικασία έχει πλήξει σε μεγάλο βαθμόι τις επιχειρήσεις του κλάδου, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων εταιριών όπως, για παράδειγμα, η γερμανική CONERGY και η Q-Cells.
Σημειώνεται ότι ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Βιομηχανιών Φωτοβολταϊκών αριθμεί περισσότερα από 240 μέλη, συμπεριλαμβανομένων των εταιριών First Solar, SMA Solar και Suntech, οι οποίες είναι οι πλέον κορυφαίες εταιρίες του κλάδου παγκοσμίως.
Πηγή: www.energypress.gr