Site icon Loveyou

Έντονο το ενδιαφέρον για την πριμοδότηση φωτοβολταϊκού εξοπλισμού ευρωπαϊκής κατασκευής

Το έντονο ενδιαφέρον κορυφαίων επιχειρήσεων του χώρου αλλά και δημοσιογραφικών εντύπων του εξωτερικού συγκεντρώνει η νομοθετική θέσπιση της πριμοδότησης φωτοβολταϊκού εξοπλισμού ευρωπαϊκής κατασκευής που περιλαμβάνεται στην τροπολογία που κατέθεσε ο Υπουργός ΠΕΚΑ στο νομοσχέδιο για το “Ήλιος” και το Ελληνικό.
Στην εν λόγω τροπολογία αναφέρεται ότι παρέχεται η δυνατότητα προσαύξησης έως 10% των τιμών πώλησης, που προβλέπονται κάθε φορά, ηλεκτρικής ενέργειας για φωτοβολταϊκούς σταθμούς. Βασική προϋπόθεση για την προσαύξηση αυτή αποτελεί ποσοστό έως 80% του κόστους του εξοπλισμού του εν λόγω σταθμού να έχει παραχθεί σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε χώρα της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ζώνης.
Το Energypress απευθύνθηκε με σχετική ερώτηση στον Λέκτορα Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δρ. Α. Μεταξά, ο οποίος διευκρίνισε ότι από τη διατύπωση της παρ. 12 (παρ. β) της κατατεθείσας τροπολογίας συνάγεται με σαφήνεια ότι η πριμοδότηση θα ισχύσει για τις νέες άδειες και όχι για τις ήδη συμβασιοποιημένες. Επισήμανε επίσης ότι σημαντική για την ουσιαστική ενεργοποίηση της εν λόγω διάταξης είναι η απόφαση του Υπουργού ΠΕΚΑ που προβλέπεται στο εν λόγω άρθρο, με την οποία θα καθορισθούν “τα όρια ισχύος των σταθμών για τους οποίους θα ισχύει η προσαύξηση καθώς και το αντίστοιχο ποσοστό του εξοπλισμού, το ακριβές ύψος της προσαύξησης, η διαδικασία, οι όροι και οι προϋποθέσεις διαπίστωσης της προέλευσης του εξοπλισμού, η εξειδίκευση του εξοπλισμού, η εξειδίκευση του εξοπλισμού και των εργασιών παραγωγής του”, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του πλαισίου της πριμοδότησης.
Υπενθυμίζεται ότι μερικές από τις κορυφαίες ελληνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του φωτοβολταϊκού εξοπλισμού είχαν πάρει πρωτοβουλία για να τεκμηριωθεί τεχνοκρατικά η δυνατότητα πιθανής ρύθμισης που να πριμοδοτεί φωτοβολταϊκά έργα κατασκευασμένα με εγχώριο εξοπλισμό, με βάση το «local content requirement». Στο πλαίσιο αυτό, οι ελληνικές εταιρίες είχαν αναθέσει τη συγκεκριμένη νομική εργασία στο δικηγορικό Γραφείο «Μεταξάς και Συνεργάτες», το οποίο και υπέβαλε τη σχετική γνωμοδοτική μελέτη στο ΥΠΕΚΑ. «Είναι χαρά μας το γεγονός ότι η νομική προεργασία που έγινε είχε θετικό αντίκρυσμα. Η ύπαρξη νομικών θεμάτων (όχι πάντως ανυπέρβλητων στην περίπτωση της χώρας μας και ειδικά στην παρούσα συγκυρία), που θα ήγειρε η πριμοδότηση του εγχώριου εξοπλισμού προφανώς οδήγησε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ στη θέσπιση πριμοδότησης του ευρωπαϊκού φ/β εξοπλισμού» δηλώνει ο κ. Μεταξάς.
πηγή: energypress.gr

Exit mobile version