Site icon Loveyou

Έκθεση "ύμνος" της Greenpeace για τα φωτοβολταϊκά

Για κάθε ευρώ που επενδύει η Ελλάδα στα φωτοβολταϊκά, η κοινωνία παίρνει πίσω κατά μέσο όρο 1,15 ευρώ, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Greenpeace, στην οποία, πέραν του περιβαλλοντικού, αποτιμάται και το κοινωνικό-οικονομικό όφελος της ανάπτυξης του κλάδου των φωτοβολταϊκών.

Η νέα έκθεση της Greenpeace περιλαμβάνει αναλύσεις κόστους-οφέλους οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί βάσει των σημερινών οικονομικών και ενεργειακών δεδομένων, από τις οποίες έχουν προκύψει σημαντικά συμπεράσματα αναφορικά με το ποσοτικοποιημένο όφελος των φωτοβολταϊκών και της προστιθέμενης αξίας τους.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, εκτός από τη συμβολή τους στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής , η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών συνεπάγεται μια σειρά από άλλα οφέλη, τα βασικότερα των οποίων είναι:

Ασφάλεια τροφοδοσίας

Αποφυγή κοστοβόρων black-out κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών

Δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας μέσω της ανάπτυξης της εγχώριας αγοράς

Εξοικονόμηση δισεκατομμυρίων ευρώ από τη μείωση του κόστους που συνεπάγεται η καταστροφή των φυσικών πόρων της υπαίθρου και η επιβάρυνση της υγείας των τοπικών κοινωνιών που προκαλεί η χρήση ορυκτών καυσίμων

Αναφορικά με την περίπτωση της αποφυγής black out, σύμφωνα με την έκθεση, η ασφάλεια που προσφέρουν τα φωτοβολταϊκά σε μία τέτοια περίπτωση εξοικονομεί από την εθνική οικονομία περίπου 25 ? 40 εκατ. ευρώ, αφού σε αυτό το ποσό ανέρχεται το κόστος κάθε black out.

Πέραν αυτών, όπως αναφέρεται στην έκθεση η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών επιφέρει στο δημόσιο σημαντικά έσοδα μέσω της φορολόγησης προϊόντων και υπηρεσιών που αφορούν την ανάπτυξη του κλάδου.

Παράλληλα, μέσω δημοσιευμένων αναλύσεων που αφορούν, εκτός από το ελληνικό σύστημα, στα συστήματα χωρών όπως οι ΗΠΑ, προκύπτουν σημαντικά πορίσματα σχετικά με το ρόλο που τα φωτοβολταϊκά έχουν διαδραματίσει και μπορούν να διαδραματίσουν μελλοντικά, προσφέροντας πλεονεκτήματα όπως η μείωση των απωλειών ηλεκτρικής ενέργειας και ισχύος αλλά και ο περιορισμός της ανάγκης επενδύσεων σε νέες γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Όσον αφορά τις περιβαλλοντικές διαστάσεις, σύμφωνα με την έκθεση 1 KW Φ/Β αποτρέπει κάθε χρόνο την έκλυση κατά μέσον όρο 1,3 τόνων CO2. Χρειάζονται 2 στρέμματα δάσους ή περίπου 100 δέντρα για να απορροφήσουν αυτή την ποσότητα CO2. Για να παραχθεί η ίδια ενέργεια με πετρέλαιο απαιτούνται 2,2 βαρέλια κάθε χρόνο. Από περιβαλλοντική άποψη αποφεύγοντας 1.300 κιλά CO2 ετησίως είναι σαν να κάνει ένα μέσο αυτοκίνητο 7.000 χιλιόμετρα λιγότερα κάθε χρόνο.

Πηγή: www.energypress.gr

Exit mobile version