Site icon Loveyou

Δημιουργία διάφανων ηλιακών πάνελ

Τα ηλιακά πάνελ έχουν φωτοβολταϊκά συστήματα που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά θερμικής ενέργειας από τον ήλιο και τη μετατροπή της σε ηλεκτρική. Και η πιο πρόσφατη εξέλιξη στον τομέα αυτό είναι η δημιουργία των διαφανών ηλιακών πάνελ. Αυτά τα πάνελ μπορεί να μετατρέψουν οποιοδήποτε τμήμα του παραθύρου σε ηλιακή γεννήτρια ρεύματος, χωρίς να παρεμποδίζεται η διέλευση του φωτός! Είναι κατασκευασμένα από οργανικά μόρια που απορροφούν ενέργεια μόνο από κοντινό υπέρυθρο φώς με υψηλή αποτελεσματικότητα.

Η θερμική ενέργεια που συλλέγεται μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οποιοδήποτε σκοπό. Ο Richard Lunt, ένας από τους ερευνητές, πιστεύει ότι κάποια μέρα αυτό το πρόγραμμα μπορεί να μετατρέψει έναν ουρανοξύστη σε μια μεγάλη ηλιακή γεννήτρια ρεύματος.

Ήδη, Ιαπωνική εταιρεία δημιούργησε πολύ μικρά ηλιακά πάνελ με σφαιρικό σχήμα που τα ονόμασε “Sphelar”. Είναι κατασκευασμένα από στερεοποιημένες σταγόνες πυριτίου με μικρότερο μέγεθος από τα προϋπάρχοντα ηλιακά πάνελ με διάμετρο 1,8mm. Το σφαιρικό σχήμα ενισχύει την απορρόφηση του φωτός από όλες τις γωνίες και τα καθιστά πολύ αποτελεσματικά και ευέλικτά για τη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι εξαιρετικά διαφανή και έτσι μπορούν να ενσωματωθούν σε οποιοδήποτε γυαλί για να δημιουργήσουν έτσι ένα διαφανές ηλιακό πάνελ παραθύρου.


Μια άλλη εταιρέια με έδρα τη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ δημιούργεσε διαφανή ηλιακά πάνελ από εύκαμπτο πλαστικό. Η εταιρεία έχει κατασκευάσει πρωτότυπα παράθυρα με φωτοβολταικά τα οποία είναι ενσωματωμένα σε κτίρια με τα ηλιακά πάνελ και βρίσκονται μεταξύ δύο υαλοπινάκων. Τα συγκεκριμένα πάνελ δεν είναι απαραίτητο να συμβαδίζουν με την αισθητική του σπιτιού αφού τα παράθυρα είναι διαφανή και μπορούν επίσης να χρωματιστούν!

Επίσης μια κινέζικη καινοτομία είναι το ηλιακό παράθυρο του Chin Hua (Chin Hua Solar Glass) που παράγει ηλεκτρική ενέργεια από διαφανή ηλιακά πάνελ. Στη Διεθνή Εβδομάδα οπτοηλεκτρονικής στη πόλη Taipei της Κίνας, η ηλεκτρική ενέργεια δημιουργήθηκε από αυτό το ελαφρώς ομιχλώδες ηλιακό παράθυρο Chin Hua. Η θολούρα του παραθύρου είναι υπεύθυνη για την άνοδο και την αποτελεσματικότητα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό το ηλιακό γυαλί μπορεί επίσης να ενσωματωθεί σε αυτοκίνητα για τη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Με αυτή την πρωτοποριακή μεθοδο γίνεται δυνατή η αξιοποίηση του ηλιακού φωτός που μέσω διαφανών ηλιακών πάνελ παράγεται ηλεκτρική ενέργεια χωρίς να παρεμποδίζεται το πέρασμα του φωτός. Δεν είναι μόνο φιλικό προς το περιβάλλον αλλά και οικονομικά αποδοτικό. Ένα κτίριο γραφείων με διαφανή ηλιακά παράθυρα θα μπορούσε να παράγει ηλεκτρική ενέργεια η οποία είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες του. Έρχεται σε όλα τα είδη των σχημάτων και των μεγεθών και μπορεί επίσης να χρωματιστεί.

Από την άλλη πλευρά, τα μειονεκτήματα των διάφανων ηλιακών πάνελ είναι πως η απόδοσή τους αγγιζει μόλις το 2%, το οποίο είναι πολύ χαμηλό ποσοστό σε σύγκριση με το 12% των συμβατικών ηλιακών πάνελ.

Υπάρχει επίσης περιορισμός στην διάρκεια ζωής των διάφανων ηλιακών πάνελ, των οποίων η διάρκεια πρέπει να συμβαδίζει με αυτή των παραθύρων.

Εάν τελικά, η παραγωγή του διαφανούς ηλιακού πάνελ αποδειχθεί εμπορικά βιώσιμη, τότε θα είναι περιβαλλοντικά και οικονομικά πολύ επωφελής. Τα μεγάλα κτίρια μπορεί να ανταποκριθούν σε μερικές από τις ενεργειακές ανάγκες τους μέσω των διαφανών ηλιακών πάνελ. Η τεχνολογία τους δεν είναι τέλεια, αλλά αυτές οι καινοτομίες ανοίγουν την πόρτα για τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε μεγαλύτερη κλίμακα στο εγγύς μέλλον.

πηγή: www.ecotimes.gr

Exit mobile version