Να εξηγήσουν γιατί τα τελευταία χρόνια η παγκόσμια θερμοκρασία υποχωρεί αντί να αυξάνεται, σε αντιστοιχία με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, επιχειρούν οι υποστηρικτές της επικρατούσας θεωρίας περί κλιματικής αλλαγής.
Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, οι ερευνητές υποστηρίζουν πως τη θεωρία «ανατρέπουν» στην πράξη οι εκπομπές θείου των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων στην Κίνα. Το στρώμα θείου που εκλύεται στην ατμόσφαιρα εμποδίζει την ηλιακή ακτινοβολία και με αυτό τον τρόπο ψύχει την ατμόσφαιρα και εξουδετερώνει την υπερθέρμανση του Πλανήτη.
Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες της κλιματικής αλλαγής, η εκπομπή θείου σε συνδυασμό με το σχετικά ψυχρό στάδιο του ηλιακού κύκλου που διανύουμε και τη μετάβαση από το φαινόμενο Ελ Νίνιο στο Λα Νίνια στο νότιο Ατλαντικό έχουν διατηρήσει τεχνητά τις θερμοκρασίες σε χαμηλό επίπεδο.
Αν η άποψη αυτή αληθεύει, η μεταβολή του ενδεκαετούς κύκλου του ήλιου σε συνδυασμό με την προώθηση «καθαρών» τεχνολογιών για την καύση άνθρακα στα κινεζικά εργοστάσια θα συμπέσουν με μία απότομη αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας.
Οι σκεπτικιστές της κλιματικής αλλαγής υποστηρίζουν πως τα παραπάνω συμπεράσματα εξήχθησαν από επιλεκτική και ως εκ τούτου ανακριβή ανάγνωση των διαθέσιμων στατιστικών στοιχείων με σκοπό τη δικαιολόγηση μιας αμφισβητήσιμης θεωρίας.
Αύξηση θερμοκρασίας και κλιματικές αλλαγές
Έως και 50% περισσότερη άνοδο της θερμοκρασίας του Πλανήτη προκαλεί έμμεσα το διοξείδιο του άνθρακα, το κυριότερο «αέριο του θερμοκηπίου». Μεταξύ 30% εως 50% πιο ευαίσθητη στο ατμοσφαιρικό διοξείδιο μπορεί να είναι μακροπρόθεσμα η θερμοκρασία της Γης, από ό,τι είχε εκτιμηθεί μέχρι τώρα, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ.
Ξεπερνούν τα 3 εκατ. έτη τα ιζήματα, απ’ όπου οι ερευνητές συνέκριναν τα σημερινά κλιματικά μοντέλα πρόβλεψης με ανακατασκευές του γήινου κλίματος, από τους βυθούς των ωκεανών.
Στα 400 μέρη ανά εκατομμύριο υπολογίζεται η ποσότητα διοξειδίου της εποχής εκείνης, λίγο περισσότερο από το σημερινό επίπεδο των 387 μερών. 3 βαθμούς Κελσίου υψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα ήταν η θερμοκρασία της εξεταζόμενης περιόδου.
(από την εφημερίδα “Ημερησία”)
Πηγή: www.energia.gr