Ένας προβληματικός γάμος μπορεί να έχει μεγάλη διάρκεια αν το ζευγάρι αποφασίσει πως είναι καλύτερα να μη χωρίζει μόνο για χάρη των παιδιών. Άραγε, είναι αυτή η σωστή απόφαση; Η αναπτυξιακή ψυχολόγος Dr. Nancy Buck, εξηγεί τα υπέρ και τα κατά αυτής της προσέγγισης στο θέμα του γάμου.
Η σημασία του γάμου
Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν πως οι ιδανικές συνθήκες ανατροφής ενός παιδιού είναι στο πλαίσιο ενός ευτυχισμένου γάμου. Πέρα από τις πρακτικές πλευρές, η Dr. Buck τονίζει πως μια καλή σχέση μεταξύ του πατέρα και της μητέρας αποτελεί το θεμέλιο για τη δημιουργία των αισθημάτων της ασφάλειας και της σιγουριάς ενός παιδιού και του προσφέρουν τη βαθιά αίσθηση ότι το αγαπούν και ότι ανήκει σε ένα σύνολο.
Όταν οι γονείς χωρίζουν, ανεξάρτητα από το πόσο φιλικό θα είναι το διαζύγιο, όλα αυτά απειλούνται και αλλάζουν για το παιδί. “Το άγχος και η δυσαρέσκεια των παιδιών που βιώνουν ένα διαζύγιο μπορεί να εκφραστούν μέσα από συναισθηματικές ή σωματικές ασθένειες, ανησυχία, αυξημένες φοβίες και άγχη”, λέει η Dr. Buck. Αυτό φυσικά έχει να κάνει με την ηλικία και το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού που βιώνει ένα διαζύγιο.
Κι αν ο δικός σας είναι ένας προβληματικός γάμος;
Δυστυχώς, πολλοί γονείς καταλήγουν κι αποδέχονται έναν προβληματικό γάμο, μια σχέση στην οποία νιώθουν δυστυχισμένοι για χάρη των παιδιών. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση; Μένεις σε έναν προβληματικό γάμο για χάρη του παιδιού; Η Dr. Buck διατυπώνει ξεκάθαρα την άποψη πως ένα διαζύγιο επηρεάζει αρνητικά τα παιδιά τα οποία, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, θα βιώσουν άγχος και πόνο όταν θα χωρίσουν οι γονείς τους. Παραδόξως όμως, και τα παιδιά που οι γονείς τους μένουν μαζί μόνο για χάρη τους μπορεί να βιώσουν αρνητικά συναισθήματα.
Όταν ο γάμος διατηρείται για χάρη των παιδιών
Η Dr. Buck αναφέρει πως έχει δει μερικές φορές ορισμένα συγκεκριμένα προβλήματα σε παιδιά που ζουν σε ένα σπίτι όπου οι γονείς είναι πρωταγωνιστές ενός προβληματικού γάμου.
Άγχος και σύγχυση. Ο προβληματικός γάμος δεν κρύβεται. Τα παιδιά έχουν απίστευτη αντίληψη και είναι πολύ πιθανό να αντιληφθούν τη δυστυχία των γονιών τους ακόμη κι αν η μαμά και ο μπαμπάς προσπαθούν να φαίνονται χαρούμενοι μπροστά τους. “Τα παιδιά πιάνουν ακόμη και τα πιο λεπτά, τα πιο συγκαλυμμένα και μη λεκτικά στοιχεία”, λέει η Dr. Buck. “Οι περισσότεροι γονείς δεν μπορούν να ξεγελάσουν τα παιδιά τους”. Όταν ένα παιδί αντιλαμβάνεται τη δυστυχία γύρω του, ενώ υπάρχει ένα περίβλημα ευτυχίας, αυτό μπορεί να του προκαλέσει άγχος και σύγχυση.
Αλλαγή ρόλων. Αν η μαμά και ο μπαμπάς είναι δυστυχισμένοι, μερικές φορές τα παιδιά παίρνουν το ρόλο του προστάτη για τους γονείς τους, κυρίως σε συναισθηματικό επίπεδο. Αυτό όμως μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην συναισθηματική ανάπτυξη και τις μελλοντικές σχέσεις του παιδιού.
Δυσπιστία. Έχει αποδειχθεί ότι ένας προβληματικός γάμος γεννά συχνά καχύποπτα παιδιά. Οι γονείς που μένουν σε ένα δυστυχισμένο γάμο για χάρη των παιδιών, αλλά προσπαθούν να δείχνουν σαν μια ευτυχισμένη οικογένεια, καλλιεργούν άθελά τους τη δυσπιστία και την καχυποψία μέσα στο σπίτι τους. Μπορεί τα παιδιά μεγαλώνοντας να είναι συνεχώς δύσπιστα και καχύποπτα για το αν αυτό που βλέπουν μπροστά τους είναι αληθινό.
Αρνητικά πρότυπα. Τα παιδιά που μεγαλώνουν με γονείς που έχουν επιλέξει ένα συμβατικό γάμο, στερούνται το θετικό πρότυπο του πώς θα έπρεπε να είναι μια τρυφερή και υποστηρικτική σχέση. Μεγαλώνοντας χωρίς θετικά πρότυπα ίσως δεν μάθουν πώς να χειρίζονται τις δικές τους προσωπικές σχέσεις ως ενήλικοι.
Τι μπορείς να κάνεις πριν πεις ναι ή όχι σε έναν προβληματικό γάμο…
Δύο όψεις, ένα νόμισμα
Ένας προβληματικός γάμος ή ένα διαζύγιο είναι πάντα απόφαση των γονιών. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι τόσο το διαζύγιο όσο και η ζωή με δύο δυστυχισμένους γονείς μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα παιδιά.
Τι μπορείς να κάνεις:Δεν υπάρχει εύκολη απάντηση, ούτε μαγική συνταγή, τονίζει η Dr. Buck. Προτείνει όμως τους ακόλουθους τρόπους για να αντιμετωπίσετε κάποια προβλήματα προτού επισκεφθείτε το δικηγόρο ή αποφασίσετε να ζείτε μία παράσταση.
Ζήτησε βοήθεια. Είτε έχετε αποφασίσει με το σύζυγό σου να μείνετε μαζί είτε να χωρίσετε, είναι σημαντικό να απευθυνθείτε σε έναν σύμβουλο ή ψυχολόγο για να συζητήσετε τα προβλήματά σας. “Το ιδανικό”, τονίζει η Dr. Buck, “είναι να συνεργαστούν οι δύο γονείς με έναν σύμβουλο για να δημιουργήσουν κοινές στρατηγικές ανατροφής και να αντιμετωπίσουν τις διαφωνίες τους”.
Ενημερώσου σχετικά από βιβλία ή πήγαινε σε συναντήσεις υποστήριξης. Όλο και κάτι θα μάθεις από ένα βιβλίο σχετικά με τις σχέσεις και τα προβλήματα στο γάμο, ενώ πολλοί δήμοι ή σχολεία οργανώνουν ομάδες συμβουλευτικής για γονείς. Θυμήσου ότι είναι σημαντικό να παραδεχτείς στον εαυτό σου ότι υπάρχει πρόβλημα, αφού δεν βοηθάς το παιδί σου υποκρινόμενη ότι όλα πάνε καλά ενώ εσύ είσαι δυστυχισμένη στο γάμο σου.
Προσπάθησε να είσαι ειλικρινής. Αν ο προβληματικός γάμος επιλεχθεί ως επιλογή και από τους δυο σας, προσπαθήστε να είστε ειλικρινής με το παιδί σας. Μην φέρεστε σαν να μην υπάρχουν καθόλου προβλήματα και μην αναζητάτε συναισθηματική στήριξη από τα παιδιά σας.