Βάλε το παιδί σε πρόγραμμα: το χρειάζεται
Δείξε συνέπεια στην απόφαση σου να κοιμάται το παιδί νωρίς. Ενδεχομένως, αν έχει συνηθίσει να κοιμάται αρκετά αργά όλο το καλοκαίρι να δυσκολευτεί λίγο τις πρώτες ημέρες. Ένας αποτελεσματικός τρόπος είναι να κάνετε νωρίτερα το βραδινό μπάνιο του και να πέφτει στο κρεβάτι για να του διαβάσεις ένα παραμύθι πριν κοιμηθεί. Αν δυσκολεύεται πολύ να κοιμηθεί νωρίς, μην του επιτρέπετε να κοιμάται το μεσημέρι.
Φτιάξε το γραφείο του
Διαμόρφωσε ένα ήσυχο χώρο μελέτης. Το γραφείο του πρέπει να έχει το σωστό μέγεθος για το ύψος του, ενώ χρειάζεται κι ένα ανατομικό κάθισμα με αυξομειούμενο ύψος και πλάτη που να στηρίζει τη σπονδυλική του στήλη. Σημαντικό είναι να προμηθευτείς και ένα μικρό επιτραπέζιο φωτιστικό.
Μία ακόμα ιδέα είναι να τοποθετήσεις σε έναν τοίχο στο δωμάτιο του έναμ πίνακα από φελό, όπου θα κολλήσει το πρόγραμμα του σχολείου και των άλλων δραστηριοτήτων του ή υποχρεώσεών του. Τέλος, ραφάκια ή κουτιά θα το βοηθήσουν να τακτοποιεί τα πράγματά του.
Βγείτε μαζί για ψώνια
Ίσως πιστεύεις ότι είναι καλύτερα να αγοράσεις εσύ στο παιδί ότι χρειάζεται για το σχολείο, ώστε να μπορέσεις να γλυτώσεις χρόνο και χρήματα. Όμως έτσι θα στερήσεις το παιδί από μία μεγάλη χαρά. Βρες την ημέρα που μπορείς να αφιερώσεις 2-3 ώρες και επίλεξε για τα ψώνια σας ένα κατάστημα με καλές τιμές. Αν θες να μην ξεπεράσετε τον οικογενειακό προϋπολογισμό, εξήγησε στο παιδί από την αρχή ότι δεν μπορείτε να αγοράσετε τα πάντα από την πρώτη ημέρα και ότι θα προμηθευτείτε αρχικά τα απαραίτητα και σταδιακά θα πάρετε ότι άλλο χρειάζεται.
Αφιέρωσε του χρόνο για να μοιραστείς τον ενθουσιασμό του
Τις πρώτες ημέρες το παιδί θα θέλει να μοιραστεί μαζί σου την καθημερινότητά του. Δείξε ενδιαφέρον και μάθε για το σχολείο, την καινούρια του τάξη, τη δασκάλα του, τα νέα του μαθήματα. Καθησύχασε τους φόβους και τις ανασφάλειές του ή αντίθετα (αν αντιμετωπίζει το σχολείο σαν παιχνίδι) τόνισέ του ότι χρειάζεται να είναι προσεχτικό και επιμελές.
Γνώρισε τη δασκάλα του
Φρόντισε να γνωρίσεις τη δασκάλα του παιδιού σου και να της μιλήσεις λίγο για το «αγγελούδι» σου. Σκέψου ότι η δασκάλα του θα είναι αυτή που θα το υποχρεώνει να παρακολουθεί το μάθημα, να είναι συγκεντρωμένο, να μη μιλάει με τους συμμαθητές του μέσα στην τάξη, να μελετάει στο σπίτι και γενικότερα η πρώτη «ξένη» που θα του δημιουργεί υποχρεώσεις. Θα βοηθήσει πολύ και τις δυο σας να γνωρίζεστε και να επικοινωνείτε.
Μη βιαστείς να φορτώσεις το πρόγραμμα με εξωσχολικές δραστηριότητες
Είναι γεγονός ότι οι εξωσχολικές δραστηριότητες προσφέρουν πλούσια ερεθίσματα, γνώσεις και εμπειρίες στο παιδί. Όμως, όταν τις επιλέγεις πρέπει να έχεις δύο πράγματα στο νου σου: πρώτον, ότι δεν πρέπει να καλύψουν κάθε ελεύθερο δευτερόλεπτο της ημέρας του και δεύτερον, ότι πρέπει να αρέσουν στο παιδί και όχι μόνο σε εσένα. Αυτό σημαίνει ότι αν εσύ θες να ξεκινήσει να μαθαίνει δύο ξένες γλώσσες κι εκείνο προτιμάει να κάνει μαθήματα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, τότε πρέπει να τα βρείτε κάπου στη μέση. Τέλος, σε καμία περίπτωση, μην παραμελήσεις την ανάγκη του παιδιού για ελεύθερο χρόνο.
Στάσου πλάι του!
Αυτή είναι η πιο σημαντική συμβουλή. Το παιδί σου πρέπει να ακούει και κυρίως να αισθάνεται ότι είσαι σύμμαχός του τις πρώτες ημέρες στο σχολείο – όπως και κάθε μέρα. Προσοχή: πλάι του δε σημαίνει ότι αναλαμβάνεις εσύ τις υποχρεώσεις του. Το σχολείο είναι δουλειά δική του και όχι και των δυο σας. Εσύ είσαι εκεί για να βοηθάς και όχι για να μαθαίνεις.