Site icon Loveyou

5 σοβαρά λάθη στα οικονομικά σου (γλίτωσέ τα)

lathi-sta-oikonomika
Τα λάθη στα οικονομικά κάποια στιγμή τα κάνουμε όλοι. Ακόμη κι αν έχεις πτυχίο οικονομολόγου, κάποια στιγμή δε θα τη γλιτώσεις. Υπάρχουν όμως μερικά πιο σοβαρά λάθη στην οικονομική διαχείριση που μπορεί να βάλουν σε σοβαρές περιπέτειες τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Μάθε ποια είναι και πως να τα αποφύγεις.

1.    Δεν αποταμιεύεις για το μέλλον

Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς (ούτε και πολύ αργά) για ν’ αρχίσεις να αποταμιεύεις για την εποχή που θα βγεις στη σύνταξη. Κι επειδή οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι για όλους, υπολόγισε τι αντέχει ο δικός σου οικογενειακός προϋπολογισμός και αφού συζητήσεις με έναν ασφαλιστή που εμπιστεύεσαι, διάλεξε το αποταμιευτικό πρόγραμμα που σου ταιριάζει. Με μια συνετή οικονομική διαχείριση ίσως βρεις μια ανεκτή οικονομικά λύση που θα σου φανεί πολύτιμη βοήθεια στο μέλλον.

2.    Καθυστερείς να πληρώσεις τους λογαριασμούς στην πιστωτική

Ακόμη και αν δεν χρωστάς μεγάλα ποσά, τα χρήματα στην πιστωτική σου τοκίζονται με τρελούς ρυθμούς! Για να αποφύγεις ένα από τα σοβαρότερα λάθη στα οικονομικά και να μην καταλήξεις να πληρώνεις πολλές δεκάδες ευρώ το μήνα σε τόκους προσπάθησε να κάνεις πιο έξυπνη οικονομική διαχείριση: βάλε στόχο να ξεχρεώνεις όλο το ποσό στην πιστωτική σου κάρτα.

Tip:
Αν το χρέος σου στην πιστωτική δεν σου επιτρέπει να το αποπληρώσεις πλήρως δίνοντας περισσότερα χρήματα μέσα σε μερικούς μήνες, σκέψου μήπως σε συμφέρει να πάρεις ένα δάνειο για να ξεχρεώσεις την κάρτα και να αποπληρώνεις το δάνειο. Πρόσεξε μόνο μην πέσεις στην παγίδα να φορτώσεις ξανά την κάρτα. Τότε θα έχεις να αποπληρώνεις και το δάνειο και την κάρτα!

3.    Δεν ελέγχεις το λογαριασμό της πιστωτικής σου

Για την ακρίβεια, δεν θέλεις ούτε να δεις το λογαριασμό! Αυτό όμως είναι ακόμα ένα από τα σοβαρά λάθη στα οικονομικά και όλοι οι ειδικοί συμφωνούν πως είναι παράλειψη να μην ελέγχεις εξονυχιστικά τις χρεώσεις στην πιστωτική σου – ειδικά αν κάνεις αγορές μέσω του Διαδικτύου.

4.    Πληρώνεις μεγάλο ενοίκιο, ενώ θα μπορούσες να πληρώνεις δάνειο για αγορά κατοικίας

Προτού βιαστείς να κουνήσεις το κεφάλι αρνητικά και να πεις ότι αυτό δεν είναι ένα από τα λάθη στα οικονομικά, σκέψου το λίγο. Αν πληρώνεις υψηλό ενοίκιο και έχεις στην άκρη ένα ποσό σαν αρχικό κεφάλαιο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η δόση για ένα δάνειο για αγορά κατοικίας θα σου έρθει πιο φτηνή και στο τέλος του δανείου θα σου μείνει το σπίτι.

Tip:
Ακόμη κι αν αυτή τη στιγμή ο οικογενειακός προϋπολογισμός σου δεν επιτρέπει την ιδέα της αγοράς ενός σπιτιού σου ή σου φαίνεται πολύ μακρινή, δεν θα ήταν κακή ιδέα να βάζεις στην άκρη ένα μικρό ποσοστό του μισθού σου για να φτιάξεις το αρχικό σου κεφάλαιο για όποτε το αποφασίσεις.

5.    Δεν έχεις αποταμιευτικό πρόγραμμα για τα παιδιά σου

Μπορεί το κόστος σήμερα να σου φαίνεται βαρύ αν όμως περιμένεις πότε θα είναι ισοσκελισμένος ο οικογενειακός προϋπολογισμός για να μπορείς να αποταμιεύσεις χρήματα χωρίς να στριμωχτείς – ίσως με τις σημερινές συνθήκες να περιμένεις πολύ! Τα χρόνια όμως περνάνε γρήγορα και όταν τα παιδιά σου θα είναι έτοιμα για σπουδές ή για να ξεκινήσουν μια δική τους δουλειά, ένα αρχικό κεφάλαιο που θα έχει συγκεντρωθεί μέσα σε 10, 15 ή 20 χρόνια θα τους είναι πολύτιμο δώρο. Με μια έξυπνη και αποτελεσματική οικονομική διαχείριση μπορεί να τα καταφέρεις. Και μην το απορρίψεις αν δεν ενημερωθείς από τις τράπεζες – αυτή την περίοδο κυκλοφορούν πολύ βολικά και οικονομικά πακέτα αποταμιευτικών προγραμμάτων.

Exit mobile version