Επιτρέπεις στα άσχημα λόγια ή τα αρνητικά σχόλια να σου χαλάνε τον ύπνο; Κακώς! Μάθε να τα ξεχωρίσεις από την καλοπροαίρετη κριτική (την οποία είναι φρόνιμο να τη λαμβάνεις υπόψη) και δες πως πρέπει να αντιδράς για να μη σε πληγώνουν και να μπορείς να προχωράς παρακάτω…
1. Σκέψου ότι τα άσχημα λόγια δείχνουν ότι αυτός που τα διατυπώνει έχει το πρόβλημα.
«Εάν κάποιος πει κάτι σκληρό, θυμήσου ότι έχει περισσότερο να κάνει μ’ εκείνον παρά μ’ εσένα. Εάν συνειδητοποιήσεις ότι είναι ζήτημα του άλλου, δε θα υπάρχει κανένας λόγος να συγχύζεσαι για αυτό» συμβουλεύει η Στέφανι Ντόουρικ, ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας του βιβλίου Επίλεξε την ευτυχία: Μικρές απαντήσεις σε μεγάλα ερωτήματα.
2. Αναρωτήσου τι πραγματικά εννοούν.
Είσαι σίγουρη πως τα άσχημα λόγια ειπώθηκαν για να σε πικάρουν; «Ξεχνάμε ότι όλοι έχουν διαφορετικά κίνητρα. Εάν έκανες εσύ αυτό το σχόλιο, μπορεί να το έλεγες με συγκεκριμένο στόχο, αυτό όμως δεν είναι απαραίτητο να ισχύει για κάποιον άλλο» σημειώνει η Νίνα Γκράνφελντ, ιδρύτρια του Life Clubs (www.lifeclubs.co.uk).
3. Άφησέ τους να πουν την τελευταία λέξη.
Είναι εύκολο να περνάς ώρες ή μέρες σκεπτόμενη την τέλεια αποστομωτική απάντηση, αλλά σπάνια θα έχεις την ικανοποίηση να τους την αντιγυρίσεις όντως. «Αντίθετα, επίλεξε να “χαρίσεις” στον άλλο την τελευταία λέξη. Με αυτό τον τρόπο διατηρείς την ψυχραιμία σου και ο άλλος παρουσιάζεται ως αυτός που συμπεριφέρθηκε άσχημα» συμβουλεύει η Νίνα Γκράνφελντ.
4. Έλα στη θέση τους.
Όταν νιώθουμε πληγωμένοι ή ότι απειλούμαστε, είναι δύσκολο να είμαστε αντικειμενικοί – είναι, όμως, σημαντικό να βλέπουμε την κατάσταση λογικά. «Βοηθά να φαντάζεσαι κάποιον άλλο στη θέση σου και να αναρωτηθείς πώς θα τον συμβούλευες να αντιδράσει» αναφέρει η Νίνα Γκράνφελντ. Είναι συχνά πιο εύκολο να ξεκαθαρίσουμε τις καταστάσεις όταν βγαίνουμε από αυτές.
5. Αναρωτήσου αν η γνώμη αυτού που σε πλήγωσε είναι πραγματικά σημαντική για εσένα.
Πως αισθάνεσαι για τον άνθρωπο που εκφράστηκε με άσχημα λόγια ή έκανε αρνητικά σχόλια; Είναι κάποιος που σέβεσαι, εκτιμάς και υπολογίζεις τη γνώμη του; Αν ναι, κάνε την αυτοκριτική σου και σκέψου μήπως τα λόγια του κρύβουν κάποια αλήθεια. Αν πάλι τα αρνητικά σχόλια προήλθαν από κάποιον που η συμπεριφορά του γενικότερα αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή, τότε δεν αξίζει να τους αφιερώσεις ούτε δευτερόλεπτο σκέψης.