Site icon Loveyou

3 τρόποι να βρίσκεις γαλήνη μέσα στη μέρα!

stres-galini
Ένας καυγάς, η κίνηση, οι ειρωνείες του αφεντικού, τα τηλεφωνήματα από την τράπεζα… Αν η μέρα σου έχει γεμίσει με πηγές στρες, αυτοί οι τρεις τρόποι να βρίσκεις γαλήνη είναι ότι χρειάζεσαι. Ακούγεται ουτοπικό, αλλά δεν είναι. Δοκίμασε τους.

– Ανάπνευσε σαν βουδιστής μοναχός. 

Ο βαθύς διαλογισμός προκαλεί βαθιές αλλαγές, επιφέροντας αισθήματα ευτυχίας και γαλήνης, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη στο πλαίσιο της οποίας εξετάστηκαν τα αποτελέσματα του διαλογισμού στην εγκεφαλική ηλεκτρική διέγερση βουδιστών μοναχών. Ο καθηγητής Ρίτσαρντ Ντέιβιντσον του Πανεπιστημίου Wisconsin-Madison, επικεφαλής της έρευνας, λέει ότι καθώς το πρώτο βήμα του βουδιστικού διαλογισμού είναι η αναπνοή, όλοι μπορούμε να ωφεληθούμε από αυτό. Δοκίμασε αυτή την τεχνική «εστίασης στην αναπνοή» που προτείνει για άμεση ανακούφιση από το στρες: Βρες πρώτα ένα ήσυχο μέρος και άδειασε το μυαλό σου. Κάθισε με την πλάτη ίσια, είτε σε μια καρέκλα είτε οκλαδόν σε ένα μαξιλάρι, κλείσε τα μάτια σου και εστίασε στην άνοδο και την πτώση της αναπνοής σου, μετρώντας κάθε κύκλο εισπνοής και εκπνοής. Όσο το κάνεις αυτό, φαντάσου την αναπνοή σου να ανεβαίνει από τη λεκάνη στο μέτωπο και ξανά προς τα κάτω. Προσπάθησε να κάνεις 4 με 10 κύκλους, παίρνοντας χρόνο για να χαλαρώσεις και να σταθεροποιηθείς πριν επιστρέψεις στη φούρια της καθημερινότητας.

– Αποδέξου και πήγαινε παραπέρα. 

«Την επόμενη φορά που θα αντιμετωπίσεις ένα δύσκολο πρόβλημα και θα νιώσεις έντονο στρες, αποδέξου το αντί να το πολεμάς» σημειώνει ο δρ. Ρόμπερτ Γκέρζον, συγγραφέας του βιβλίου Βρίσκοντας τη γαλήνη στην εποχή του άγχους (Finding Serenity In The Age Of Anxiety). Για παράδειγμα, αν έχασες την προαγωγή στη δουλειά, αντί να τα βάλεις με το αφεντικό και τους συναδέλφους σου, θα νιώσεις καλύτερα αν αποδεχθείς ψύχραιμα την κατάσταση. Αυτό θα οδηγήσει τελικά σε μια αυξημένη επίγνωση του τι έχει συμβεί, που στη συνέχεια θα ανθοφορήσει σε οποιαδήποτε δράση επίλυσης του προβλήματος είναι απαραίτηση.



– Παίξε σωστά τα χαρτιά σου. 

Η Αμερικανίδα ψυχική σύμβουλος Μαρία Μαρσάλα έχει επινοήσει μια σειρά καρτών γαλήνης και κατά του στρες, καθεμία με ένα κατευναστικό μήνυμα ή ένα παρακινητικό πλάνο δράσης όπως «Αναρωτήσου: “Τι έχω στη ζωή μου που μπορώ να απολαύσω αυτή τη στιγμή;”». Μπορείς να κατεβάσεις δωρεάν τις κάρτες από την ιστοσελίδα www.elevatingyourbusiness.com/documents/serenitycards.pdf. Έχε τες πάντα κοντά σου και την επόμενη φορά που θα νιώσεις πνιγμένη ή αγχωμένη, ξεφύλλισέ τες μέχρι να βρεις εκείνην που θα σου δώσει ένα αίσθημα ηρεμίας.

Κι όμως, είναι δυνατό να βρεις ηρεμία στην καθημερινή τρέλα. Πάρε ιδέες…

«Γιατί να μη δημιουργήσουμε καταφύγια γαλήνης στα μέρη όπου περνάμε τον περισσότερο καιρό μας» λέει η Λίζα Ερλ ΜακΛέοντ, συγγραφέας του βιβλίου Βρίσκοντας την αρμονία, όταν δεν μπορείς να βρεις ούτε ένα καθαρό εσώρουχο (Finding Grace When You Can’t Even Find Clean Underwear).

Για να βρεις τη γαλήνη…

… στο γραφείο: Βάλε στο χώρο άνετες παντόφλες (αν έχεις δικό σου γραφείο) ή ένα φυτό που σου φτιάχνει τη διάθεση. Προσπάθησε να σηκώνεσαι και να τεντώνεις την πλάτη, το λαιμό και τους ώμους, αρκετές φορές μες στη μέρα, για να διώξεις την ένταση που έχει συσσωρευτεί.

… στο σπίτι: Όρισε ένα δικό σου χώρο όπου θα μπορείς να χαλαρώνεις για λίγα λεπτά, χωρίς να θυμάσαι τις διάφορες αγγαρείες. Για τη συγγραφέα, αυτός ο χώρος είναι το μπάνιο της, όπου φυλάει τα αγαπημένα της περιοδικά και μια συσκευή μασάζ για τα πόδια.

… στο αυτοκίνητο: Ετοίμασε ένα υγιεινό σνακ για να γλυτώσεις από τις λιγούρες όσο είσαι κολλημένη στην κίνηση. Μπορείς επίσης να ζωντανέψεις λίγο τα πράγματα ακούγοντας ένα CD που σου θυμίζει τις καλοκαιρινές διακοπές ή μια ραδιοφωνική εκπομπή με συμβουλές που σου δίνουν κίνητρα.

Exit mobile version