Site icon Loveyou

Πάρε τη στάση του σώματος που σου φτιάχνει τη διάθεση

stasi-tou-somatos
Η στάση του σώματός σου δε στέλνει μόνο σήματα στους άλλους, αλλά μπορεί να επηρεάσει και τη δική σου διάθεση! «Ο τρόπος που στέκεσαι στέλνει ένα μήνυμα στον εγκέφαλό σου, δημιουργώντας μια νευροχημική αντίδραση που επηρεάζει τη συναισθηματική σου κατάσταση» αναφέρει η Lavinia Plonka, συγγραφέας του Walking your Talk (Περπάτα όπως μιλάς). Δες λοιπόν τι μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις τη στάση σου και ταυτόχρονα την ψυχική σου διάθεση.

 

Η στάση του σώματος όταν δεν είσαι καλά 

Άκαμπτος λαιμός
Τραβώντας πίσω το κεφάλι σου, περιορίζεις την ικανότητά σου να κοιτάς δεξιά και αριστερά – αυτό μπορεί να δημιουργήσει άγχος.

Προστατευμένη κοιλιά
Όταν έχεις τα χέρια μπροστά από τον αφαλό σου, υιοθετείς αυτομάτως μια χειρονομία αμυντική, λες και προφυλάσσεσαι από πιθανή γροθιά.

«Κλειδωμένα» γόνατα
Μια παγωμένη στάση με άκαμπτα, τεντωμένα πόδια λέει στον εγκέφαλό σου πως διατρέχεις κίνδυνο και μπορεί τελικά να σε κάνει να παραλύσεις από φόβο. 

Η στάση του σώματος που δείχνει ότι είσαι μια χαρά 

Κεφάλι που γέρνει
Αυτή η κίνηση δείχνει συμπάθεια και συναισθηματική κατανόηση προς τους άλλους και δημιουργεί την αίσθηση ότι νοιάζεσαι.

Χαλαρά μέλη
Τα χαλαρά χέρια (και οι κοιλιακοί μύες) σημαίνουν ότι δεν έχεις να κρύψεις τίποτα. Έτσι, αποπνέεις ηρεμία.

Το ένα πόδι μπροστά
Εάν στέκεσαι με το ένα πόδι μπροστά και το γόνατο λυγισμένο, σε βοηθά να νιώθεις προετοιμασμένη και γεμάτη αυτοπεποίθηση. 

Ποια είναι η στάση του σώματος σου όταν τηλεφωνείς; 

Σε πρόσφατη μελέτη για λογαριασμό εταιρείας κινητών τηλεφώνων το κύριο συμπέρασμα ήταν πως όσοι τηλεφωνούν σε δημόσιους χώρους υιοθετούν δύο βασικές στάσεις σώματος, οι οποίες αποκαλύπτουν στοιχεία του χαρακτήρα τους: τη στάση «Speakeasy» (ξένοιαστη) και τη «Spacemaker» (αυτός που δημιουργεί τον προσωπικό του χώρο).
Στην πρώτη το άτομο ρίχνει τα χέρια πίσω από το σώμα του και ανασηκώνει τον λαιμό του. Υποδηλώνει ότι κανένα ερέθισμα από τον εξωτερικό κόσμο δεν μπορεί να αποσπάσει την προσοχή του και φανερώνει εξωστρεφή χαρακτήρα.
Στη δεύτερη συνήθως, το κεφάλι γέρνει προς τα κάτω και πλησιάζει στο κινητό και κάποιες φορές και το σώμα ακολουθεί την κλίση του κεφαλιού. Ο στόχος είναι να εμποδίσει οποιοδήποτε εξωτερικό ερέθισμα και φανερώνει εσωστρεφή χαρακτήρα. 

 

Μπορεί η στάση του σώματος να αυξήσει την αυτοπεποίθησή σου; Αλήθεια, μπορεί να λέει και ψέματα;



Απόκτησε τη στάση του σώματος που θα αυξήσει την αυτοπεποίθηση σου 

Προσποιούμενοι μια πλαστή ηρεμία ή αυτοπεποίθηση μπορούμε να αλλάξουμε την εντύπωση που δίνουμε στους άλλους, όμως η ψυχολόγος Dana Carney του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ πιστεύει ότι με κάτι τέτοιο μπορούμε να καταφέρουμε ακόμη περισσότερα. Υποστηρίζει ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη γλώσσα του σώματός μας για να αλλάξουμε τον εαυτό μας. Η dr Carney και οι συνεργάτες της ζήτησαν από δύο ομάδες εθελοντών να τηρήσουν αντίστοιχα πόζες «υψηλής ισχύος» ή «χαμηλής ισχύος» για δύο λεπτά. Στην ομάδα «υψηλής ισχύος» οι στάσεις ήταν «επεκτατικές» – κάθονταν π.χ. με τα πόδια επάνω σε ένα γραφείο και τα χέρια πίσω από το κεφάλι ή ή με τα πόδια ανοιχτά και τα χέρια στη μέση – ενώ οι εθελοντές της ομάδας «χαμηλής ισχύος» έπρεπε να κουλουριάζονται και να περιορίζονται στον χώρο.
Οι εθελοντές της ομάδας υψηλής ισχύος είχαν κατά 20% αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης και κατά 25% μειωμένα επίπεδα κορτιζολης ενώ οι εθελοντές των στάσεων χαμηλής ισχύος εμφάνιζαν μείωση της τεστοστερόνης κατά 10% και αύξηση της κορτιζόλης κατά 15%.
«Δείξαμε ότι μπορείς πραγματικά να αλλάξεις τη φυσιολογία σου» λέει η dr Carney. «Αυτό ξεπερνά το απλό συναίσθημα – κάτι βαθύτερο συμβαίνει εδώ». Το αίσθημα της ισχύος δεν είναι απλώς ψυχολογικό: η αυξημένη τεστοστερόνη έχει συνδεθεί με αυξημένη αντοχή στον πόνο, επομένως η στάση της ισχύος μπορεί πραγματικά να μας κάνει πιο ισχυρούς. Αυτός μάλιστα δεν είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο η γλώσσα του σώματος μπορεί να επηρεάσει το πώς αισθανόμαστε. Η dr Carney επισημαίνει μελέτες οι οποίες έχουν δείξει ότι το να κάθεται κάποιος με την πλάτη ίσια οδηγεί σε θετικά συναισθήματα ενώ το να κάθεται με καμπουριασμένους ώμους τον κάνει να νιώθει πεσμένος. Πολλά στοιχεία επίσης υποδεικνύουν ότι το να προσποιηθεί κάποιος ένα χαμόγελο τον κάνει να νιώθει πιο ευτυχισμένος ενώ το να συνοφρυώνεται έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Μπορεί η στάση του σώματος να λέει ψέματα; 

Σε έρευνα που έγινε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 από τον Albert Mehrabian, κοινωνικό ψυχολόγο στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες διαπιστώθηκε ότι ίσως μόνο το 7% του συναισθηματικού μηνύματος προέρχεται από τις λέξεις που χρησιμοποιούμε, ενώ το 38% προέρχεται από τον τόνο της φωνής και το 55% από μη λεκτικά σήματα.
Όσο για το πόσο ειλικρινής μπορεί να είναι η στάση του σώματος, οι περισσότεροι ειδικοί υποστηρίζουν πως η γλώσσα του σώματος είναι πιο ξεκάθαρη και ειλικρινής είναι ότι ο άνθρωπος δεν έχει πλήρη έλεγχο πάνω της. Πάντως φαίνεται πως όσο πιο κοντά στον εγκέφαλο βρίσκεται η περιοχή του σώματος που στέλνει το μήνυμα τόσο πιο εύκολα ελέγχεται. Για παράδειγμα, μπορούμε να χαμογελάμε ενώ είμαστε αγχωμένοι (το στόμα βρίσκεται κοντά στον εγκέφαλο). Όσο όμως απομακρυνόμαστε, τόσο λιγότερο έλεγχο μπορούμε να ασκήσουμε στις σωματικές μας αντιδράσεις. Αν είμαστε λόγου χάρη αγχωμένοι, δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα χέρια μας που ιδρώνουν. Υπάρχουν μάλιστα και σήματα, τα οποία προδίδουν συναισθηματικές καταστάσεις και δεν μπορούν να ελεγχθούν με κανέναν τρόπο, όπως οι χτύποι της καρδιάς και τα γαστρικά υγρά.

 

Exit mobile version