Μήπως η αγαπημένη σου συνήθεια είναι να κάνεις ψώνια; Όπως θα έχεις ακούσει, τα υλικά αγαθά δε φέρνουν την ευτυχία… ούτε την αποδοχή ούτε το σεβασμό. Αυτό, όμως, δε σημαίνει πως η επιθυμία για αυτά δεν τροφοδοτεί τη συνήθειά σου να ξοδεύεις. «Είναι πολύ εύκολο συναισθήματα όπως η ανασφάλεια ή οι ενοχές να σε οδηγήσουν σε αγορές που δεν αντέχει το πορτοφόλι σου» επισημαίνει ο Alvin Hall, συγγραφέας του βιβλίου You & Your Money: It’s More than Just Numbers (Εσύ και τα χρήματά σου: Δεν είναι μόνο αριθμοί). Μάθε τι κρύβεται πίσω από τις υπερβολές σου και πώς μπορείς να τις ελέγξεις.
– Επιλέγεις να κάνεις ψώνια για να ανταμοίβεις τον εαυτό σου…
Ποια είναι η παγίδα: Εάν δε νιώθεις ότι έχεις αναγνώριση στη δουλειά ή στο σπίτι, ίσως προσπαθήσεις να βρεις επιβεβαίωση από κάπου αλλού. Ένας τρόπος για να εξετάσεις αν αναζητάς αυτό που σου λείπει στα ψώνια: Δες τις αποδείξεις σου στο τέλος της εβδομάδας. «Κανένας δε χρειάζεται ένα νέο φόρεμα -ή ακόμη κι ένα καινούργιο κραγιόν- κάθε μέρα» σημειώνει ο Alvin Hall. Αντί να ξοδεύεις, αποφάσισε να κάνεις ένα πράγμα την ημέρα που σου προσφέρει ευτυχία.
– Επιλέγεις να κάνεις ψώνια για να ανταποδίδεις…
Ποια είναι η παγίδα: Θέλεις οι γονείς σου, η αδερφή σου, οι φίλες σου να περηφανεύονται για σένα, αλλά αν τους κάνεις διαρκώς πολυτελή δώρα, το πιθανότερο είναι ότι απλώς θα ανησυχήσουν και να σκεφτούν: «Μπορεί πραγματικά να πληρώσει κάτι τέτοιο;». «Για να τους δείξεις την εκτίμησή σου και την αγάπη σου, μπορείς απλώς να προσφέρεις τη βοήθειά σου, το χρόνο σου, την προσοχή σου, τηςν αγκαλιά σου, το ενδιαφέρον σου», τονίζει ο Alvin Hall.
– Επιλέγεις να κάνεις ψώνια για να δείχνεις την αγάπη σου…
Ποια είναι η παγίδα: «Τα πανάκριβα δώρα μπορεί να στείλουν το λάθος μήνυμα ή να οδηγήσουν σε απογοήτευση, αν ο άλλος δεν ανταποδώσει», υπογραμμίζει ο συγγραφέας και προσθέτει: «Επειδή νομίζεις πως η αγάπη σου αξίζει όσο ένα Ρόλεξ, δε σημαίνει ότι νιώθει κι εκείνος το ίδιο, γι’ αυτό κι ένα δώρο δε θα του αλλάξει γνώμη».