Η δύναμη της αγκαλιάς από πολλούς θεωρείται θαύμα! Μία απλή, αλλά αληθινή αγκαλιά μπορεί να δώσει δύναμη, να απαλύνει τον πόνο, να προσφέρει ζεστασιά, να εκφράσει κατανόηση, να δείξει συμπαράσταση, να δώσει τρυφερότητα, να δράσει παρακινητικά… Αν υπάρχει κάτι που μπορεί να λυγίσει και τους πιο «σκληρούς», αυτή είναι η δύναμη της αγκαλιάς! Μη ντρέπεσαι και μη διστάζεις: υπόκυψε με κάθε ευκαιρία στην επιθυμία να δώσεις και να αφεθείς σε αγκαλιές…
Η «χημική» δύναμη της αγκαλιάς
Δεν νιώθεις την αγκαλιά μόνο στα χέρια σου. Όταν αγκαλιάζουμε κάποιον, απελευθερώνεται ωκυτοκίνη (γνωστή και ως ορμόνη του αγκαλιάσματος) κάνοντάς μας να νιώθουμε ζεστασιά και όμορφα μέσα μας. Αυτό το χημικό έχει επίσης συνδεθεί με τον κοινωνικό δεσμό. “Η ωκυτοκίνη είναι ένα νευροπεπτίδιο, το οποίο βασικά προωθεί τα συναισθήματα της αφοσίωσης, της εμπιστοσύνης και του συναισθηματικού δεσμού”, λέει ο ψυχολόγος Matt Hertenstein από το Πανεπιστήμιο DePauw. “Θέτει πραγματικά το βιολογικό υπόστρωμα και δομή για τη σύνδεση με άλλους ανθρώπους”.
Περισσότερες αγκαλιές = χαμηλότερη αρτηριακή πίεση
Οι ορμόνες που απελευθερώνονται στο σώμα μετά από μια αγκαλιά δεν σε βοηθούν απλά να νιώθεις ευτυχισμένη – μπορεί να βελτιώσουν και τη σωματική σου υγεία. Όταν κάποιος σε αγγίζει, η αίσθηση στο δέρμα σου ενεργοποιεί τους υποδοχείς πίεσης που ονομάζονται σωμάτια του Pacinian, τα οποία στη συνέχεια στέλνουν σήματα στο πνευμονογαστρικό νεύρο, μια περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη (ανάμεσα σε άλλα πράγματα) για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Ευεργετική για τους ηλικιωμένους
Σύμφωνα με ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Πολιτείας του Ohio, η αγκαλιά και το άγγιγμα γίνονται πολύ πιο σημαντικά με το πέρασμα της ηλικίας. “Όσο μεγαλύτερος είναι κανείς, τόσο πιο ευάλωτος είναι σωματικά. Έτσι η επαφή γίνεται εξαιρετικά σημαντική για την καλή υγεία”, λέει η ψυχολόγος του Πανεπιστημίου Janice Kiecolt-Glaser. Μελέτες έχουν δείξει πως η μοναξιά, ιδιαίτερα στους μεγαλύτερους ανθρώπους, μπορεί να αυξήσει το άγχος και να έχει αρνητική επίδραση στην υγεία. Αγκαλιάζοντας κάποιον, αμέσως νιώθουμε πιο κοντά του και μειώνεται η αίσθηση της μοναξιάς.
Μπορεί να μετριάσει τους φόβους μας
Σε μία μελέτη σχετικά με τους φόβους και την αυτοεκτίμηση, έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Psychological Science αποκάλυψε πως η αγκαλιά και το άγγιγμα μειώνουν σημαντικά την ανησυχία της θνητότητας. Οι μελέτες βρήκαν πως μια αγκαλιά -ακόμη κι αν αφορά απλά ένα άψυχο αντικείμενο όπως ένα αρκουδάκι- συμβάλει στο να μετριαστούν οι υπαρξιακοί φόβοι των ανθρώπων. “Ακόμη και πεταχτές και φαινομενικά ασήμαντες στιγμές διαπροσωπικού αγγίγματος μπορεί να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τις υπαρξιακές αμφιβολίες”, έγραψε στη μελέτη ο επικεφαλής ερευνητής Sander Koole. “Το διαπροσωπικό άγγιγμα είναι ένας τόσο ισχυρός μηχανισμός που ακόμη και αντικείμενα που μιμούνται το άγγιγμα ενός άλλου ανθρώπου μπορεί να βοηθήσουν να ενσταλαχτεί σε κάποιον μια αίσθηση υπαρξιακής σημασίας”.
Η δύναμη της αγκαλιάς φθάνει μέχρι την καρδιά σου
Μπορεί όταν σε αγκαλιάζει κάποιος να ζεσταίνεται η καρδιά σου, σύμφωνα όμως με μελέτη μια αγκαλιά μπορεί να αποτελεί επίσης καλό φάρμακο για την καρδιά. Σε ένα πείραμα στο Πανεπιστήμιο της North Carolina, οι συμμετέχοντες που δεν είχαν καμία επαφή με τους συντρόφους τους ανάπτυξαν πιο γρήγορο καρδιακό ρυθμό κατά 10 παλμούς το λεπτό συγκριτικά με τους 5 παλμούς το λεπτό ανάμεσα σε εκείνους που τους αγκάλιασαν οι σύντροφοί τους στη διάρκεια του πειράματος.
Τα μωρά που τα αγκάλιαζαν πολύ είναι λιγότερο αγχωμένα ως ενήλικες
Θέλεις να κάνεις κάτι για τη μελλοντική γενιά; Αγκάλιαζε το μωρό σου όσο πιο συχνά μπορείς, με ή χωρίς αιτία, θεωρώντας κατάλληλη κάθε στιγμή και χωρίς να ανησυχείς ότι θα το κακομάθεις. Μια μελέτη σε αρουραίους στο Πανεπιστήμιο Emory βρήκε έναν συσχετισμό ανάμεσα στο άγγιγμα και την ανακούφιση του άγχους, ιδιαίτερα στα πρώτα στάδια της ζωής. Η έρευνα συμπέρανε πως το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για τους ανθρώπους, αναφέροντας πως η ανάπτυξη των μωρών -αλλά και το πώς χειρίζονται το άγχος μετέπειτα στη ζωής τους- εξαρτάται από έναν συνδυασμό φύσης και ανατροφής.