Site icon Loveyou

5 συμβουλές οικονομίας επανεξετάζονται…

συμβουλές οικονομίαςΚάποιες συμβουλές οικονομίας είναι διαχρονικές, αλλά κάποιες άλλες είναι καλύτερα να τις επανεξετάζουμε σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που προκύπτουν στη ζωή μας. Συγκεντρώσαμε 5 πολύ συχνές συμβουλές οικονομίας που συνήθως δίνουν οι γονείς στα παιδιά τους, θέτουμε τα δεδομένα και σε καλούμε να σκεφτείς αν πρέπει να τις ακολουθήσεις.

Οι γονείς συμβουλεύουν: «Ζήσε με λιγότερα από αυτά που βγάζεις»
Έχουν δίκιο!

Όσο περισσότερα χρήματα κερδίζεις, τόσο περισσότερο τείνεις να ξοδεύεις. Ωστόσο, αν οι πρόσθετες αγορές υποκινούνται από το «θέλω» και όχι από το «χρειάζομαι», τότε καλύτερα να φυλάξεις αυτά τα χρήματα για το μέλλον, πχ. τη σύνταξη ή το δάνειο του σπιτιού.
Δοκίμασε αυτά: Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να περιορίσεις τις σπατάλες, είναι να προσποιηθείς για σύντομο χρονικό διάστημα (πχ. 1-2 μήνες) ότι βγάζεις λιγότερα χρήματα απ’ όσα πραγματικά μπαίνουν στο σπίτι. Επιπλέον, πάρε φαγητό από το σπίτι για να εξοικονομήσεις περίπου τα μισά από όσα θα έδινες για έτοιμα γεύματα. Δοκίμασε να βάλεις για έναν μήνα τα λεφτά που δεν ξοδεύεις παρορμητικά μέσα σε έναν φάκελο στον οποίο δεν θα… έχεις πρόσβαση. Μόλις τελειώσει ο μήνας θα σε περιμένει μια ευχάριστη έκπληξη!

Οι γονείς συμβουλεύουν: «Δεν μπορείς να τα πάρεις μαζί σου όταν θα …φύγεις»
Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα…

Μπορεί από «θεωρητικής» άποψης να είναι σωστό, αλλά η συγκεκριμένη στάση είναι λάθος, γιατί μέχρι να… φύγεις – και δεν ξέρεις πότε θα συμβεί αυτό – πρέπει να πληρώνεις διάφορους λογαριασμούς. Εννοείται πως αν ενδίδεις στην παρόρμηση με τη λογική ότι «ζούμε μόνο μια φορά», πολύ πιθανόν να βρεθείς με ένα σωρό χρέη και πολύ λίγο ρευστό για τις κινήσεις σου. Σκέψου, ακόμα, ότι αν έχεις παντρευτεί και/ή αποκτήσει παιδιά, ενδέχεται να αφήσεις σε τρίτους τα χρέη σου, ειδικά αν έχουν συνυπογράψει ένα δάνειο ή μια πιστωτική κάρτα.
Σκέψου αυτό: Μία από τις πιο έγκυρες συμβουλές οικονομίας είναι να απολαμβάνεις τη ζωή σου αλλά μην χρησιμοποιείς ως άλλοθι το εφήμερο της ζωής για να δικαιολογήσεις κάθε αγορά. Με λίγη τύχη (και προνοητικότητα), θα ζήσεις για πολλά, πολλά χρόνια ακόμα.

Οι γονείς συμβουλεύουν: «Τα χρήματα δεν αγοράζουν την ευτυχία» 
Δεν έχουν απόλυτα δίκιο

Η μεγάλη εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα είναι ότι χρειάζεσαι αρκετά χρήματα για να καλύψεις – χωρίς άγχος – τις βασικές σου ανάγκες. Σύμφωνα με μελέτη του 2010 του Πανεπιστημίου Πρίνστον, τα άτομα με ετήσιο εισόδημα 75.000 δολαρίων ήταν πιο ευτυχισμένα από αυτά που έβγαζαν λιγότερα χρήματα. Παρόλα αυτά, δεν σημαίνει ότι όσο πιο πλούσιος είναι κανείς, τόσο πιο ευτυχισμένος είναι». Η ίδια μελέτη παρατήρησε ότι όσοι έβγαζαν πάνω από 75.000 δολάρια, δεν είχαν να αναφέρουν κάποια αξιοσημείωτη διαφορά στην ψυχολογία τους.
Σκέψου αυτό: Μία από τις πιο τεκμηριωμένες συμβουλές οικονομίας είναι να ξοδεύεις τα χρήματα σου με στόχο να έχεις περισσότερες εμπειρίες. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JournalofPersonalityandSocialPsychology, βρήκε ότι οι άνθρωποι είναι πιο χαρούμενοι όταν ξοδεύουν χρήματα σε εμπειρίες που μοιράζονται (ένα ταξίδι, μια συναυλία, ένα δείπνο), παρά σε πράγματα που χρησιμοποιούν κατ’ αποκλειστικότητα (ρούχα, κοσμήματα). Ας μην ξεχνάμε, βέβαια, ότι πολλές εμπειρίες που μας χαρίζουν ευτυχισμένες στιγμές είναι οικονομικά προσιτές ή δεν κοστίζουν τίποτα. Γι’ αυτό, κάνε ένα πικνίκ στη φύση με τον σύντροφό σου αντί να πάτε σε ένα ακριβό εστιατόριο, ή πέρασε ένα βράδυ παίζοντας επιτραπέζια με φίλους αντί να βγείτε για ποτό.

Οι γονείς συμβουλεύουν: «Ποτέ να μην δανείζεσαι, αλλά ούτε να δανείζεις από φίλους και γνωστούς»
Έχουν δίκιο

Από τις πλέον έγκυρες συμβουλές οικονομίας. Ποτέ να μην δανείζεσαι, αλλά ούτε να δανείζεις σε… συγγενείς και φίλους. Αν πρέπει να δανείσεις ή να δανειστείς, φρόντισε να υπάρχει ένα ξεκάθαρο συμφωνητικό που θα «προστατεύει» τα συμφέροντά σου. Με αυτόν τον τρόπο, αν προσεγγίσεις τη συναλλαγή ως μια επαγγελματική συμφωνία, θα είναι πιο εύκολο για όλα τα μέρη να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Οι γονείς συμβουλεύουν: «Μην δανείζεσαι για να πληρώσεις αυτά που χρωστάς»
Έχουν δίκιο, ως ένα βαθμό

Αν η πιστωτική κάρτα Α σε χρεώνει με τόκο 3%, αλλά η πιστωτική κάρτα Β σού επιβάλλει 8%, τότε βέβαια και θέλεις να δανειστείς από την Α για να πληρώσεις τη Β μεταφέροντας τον λογαριασμό σου (και εξοικονομώντας ένα σωρό λεφτά ετησίως). Πριν κάνεις οποιαδήποτε κίνηση, όμως, ενημερώσου σωστά και μην ξεχάσεις να συνυπολογίσεις τα έξοδα μεταφοράς. Όπως και να’ χει, η μεταφορά λογαριασμών δεν αποτελεί μια αποτελεσματική – μακροπρόθεσμα – στρατηγική. Και σίγουρα δεν οδηγεό πουθενά να δανείζεσαι από φίλους ή συγγενείς για να ξεχρεώνεις άλλους φίλους και συγγενείς.
Μία συμβουλή: Φτιάξε ένα πλάνο για να απαλλαγείς από το χρέος της πιστωτικής μια και καλή. Μπορείς, ακόμα, να απευθυνθείς σε έναν οικονομικό σύμβουλο ή να ζητήσεις ένα μικρό δάνειο σε κάποιο μικρότερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, αντί για τη μεγάλη τράπεζα. Αν πληροίς κάποια κριτήρια (εγγυήσεις), μπορείς να πετύχεις μια συμφέρουσα συμφωνία που θα σε βοηθήσει να εξοικονομήσεις αρκετά χρήματα, ειδικά αν πλήρωνες περισσότερα σε τόκους πιστωτικής κάρτας.

 

 

Exit mobile version