Site icon Loveyou

Ξίδι, το θαυματουργό καθαριστικό

xidi-kataristiko
Το ξίδι είναι καθαριστικό πρώτης γραμμής!  Είναι ευρέως διαθέσιμο, οικονομικό, φιλικό προς το περιβάλλον και πολύ πολύ φθηνότερο από τα επιθετικά χημικά προϊόντα με άσχημη μυρωδιά.  Ορίστε μερικές ιδέες για το τι μπορεί να κάνει αυτό το θαυματουργό καθαριστικό…

Υπολείμματα αλάτων στις επιχρωμιωμένες βρύσες

Μούλιασε μια χάρτινη πετσέτα ή ένα παλιό πανί σε αποσταγμένο ξίδι και τύλιξέ το σφιχτά γύρω από την προβληματική περιοχή. Δέσε μια πλαστική σακούλα γεμάτη με 1/3-1/2 φλιτζανιού ξίδι γύρω από τα σημεία της βρύσης που είναι δύσκολο να τυλίξεις. Άφησέ το για δύο ή τρεις ώρες. Έπειτα, χρησιμοποίησε μια παλιά οδοντόβουρτσα για να τρίψεις τα υπολείμματα που έχουν μαλακώσει.  Για άλατα που επιμένουν και δεν απομακρύνονται εύκολα, τρίψτα με ένα μείγμα από 2 κουταλιές της σούπας αλάτι κι ένα κουταλάκι του γλυκού λευκό αποσταγμένο ξίδι. Ξέβγαλε με καθαρό νερό.

Βρωμιά και πουρί ανάμεσα στα πλακάκια

Απαλλάξου από την επίμονη βρωμιά στη μπανιέρα, τη μούχλα και τα υπολείμματα στο ντους, την κουρτίνα ή την πόρτα, καθαρίζοντας με αδιάλυτο λευκό αποσταγμένο ξίδι. Αντιμετώπισε τις πιο δύσκολες περιοχές με ένα οικονομικό καθαριστικό μείγμα από ½ φλιτζάνι μαγειρική σόδα, 1 φλιτζάνι λευκό αποσταγμένο ξίδι και 1 φλιτζάνι αμμωνία για κάθε 3,8 λίτρα ζεστού νερού. (Πρόσεξε για τυχόν επικίνδυνες αναθυμιάσεις από την αμμωνία). Ξέπλυνε με καθαρό νερό. Οι γυάλινες πόρτες της ντουζιέρας μπορούν να ψεκαστούν με σκέτο λευκό αποσταγμένο ξίδι μετά το καθάρισμα με άλλο προϊόν ή προτού μπεις και αφήσεις το νερό να τρέξει. Αυτό βοηθά στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων σκληρού νερού από το τζάμι.

Τρίψε τα χρυσαφικά

Βάλε ξίδι σε μια μικρή κανάτα, ρίξε μέσα τα κοσμήματα από χρυσό και κλείσε καλά το καπάκι. Άφησέ τα να μουλιάσουν για 15 με 20 λεπτά. Ανακίνησε ελαφρά την κανάτα για μερικά δευτερόλεπτα. Βγάλε ένα-ένα κάθε κόσμημα και τρίψτο προσεχτικά με μια μαλακή οδοντόβουρτσα. Ξέπλυνέ τα με τρεχούμενο ζεστό νερό. Επανάλαβε αν παρατηρήσεις βρωμιά κάτω από τις πέτρες. Στέγνωσέ τα με ένα καθαρό μαλακό πανί. Το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να είναι αστραφτερό! (Μην το δοκιμάσεις σε οπάλι και μαργαριτάρια).


Καθάρισε το σίδερο ατμού

Για να ξεβουλώσεις το σίδερο ατμού, ρίξε ίσα μέρη λευκού αποσταγμένου ξιδιού και νερού μέσα στο δοχείο για το νερό. Βάλε σε λειτουργία την επιλογή του ατμού και σιδέρωσε ένα μαλακό πανί για να αποφράξεις τις εξόδους του ατμού. Άφησε το σίδερο σε όρθια θέση για 5 λεπτά. Βγάλτο από την πρίζα και άφησέ το να κρυώσει. Άδειασε το νερό για να απομακρύνεις τα υπολείμματα. Επανάλαβε τη διαδικασία με καθαρό νερό κι έπειτα ξέπλυνε το εσωτερικό του σίδερου. Για να καθαρίσεις την καμένη πλάκα, ζέστανε ίσα μέρη λευκού αποσταγμένου ξιδιού και αλατιού σε μια μικρή κατσαρόλα. Τρίψε το διάλυμα στην κρύα επιφάνεια του σίδερου για να καθαρίσεις τις σκούρες ή καμένες περιοχές.

Καθάρισε τα παιχνίδια του μωρού

Καθάρισε κι απολύμανε τα παιδικά παιχνίδια προσθέτοντας αρκετή ποσότητα λευκού αποσταγμένου ξιδιού σε ζεστό σαπουνόνερο. Καθάρισε τα παιχνίδια προσεχτικά χρησιμοποιώντας μια παλιά οδοντόβουρτσα για να φτάσεις στις δύσκολες γωνίες. Ξέπλυνέ τα με καθαρό νερό και σκούπισέ τα. Τα βιβλία για μωρά από βινύλιο και τα μεγαλύτερα παιχνίδια μπορούν να καθαριστούν με ένα πανί βρεγμένο με λευκό αποσταγμένο ξίδι. Μωρά και νήπια βάζουν πάντα τα παιχνίδια στο στόμα, οπότε καθάρισέ τα συχνά.

Κατακάθια στα βάζα

Ρίξε αδιάλυτο λευκό αποσταγμένο ξίδι στο γυάλινο δοχείο για μερικές ώρες, Έπειτα, χρησιμοποίησε μια βούρτσα, ή πρόσθεσε λίγη άμμο ή ρύζι σαν διαβρωτικό και ανακίνησε έντονα για να απομακρυνθούν οι λεκέδες. Επανάλαβε αν χρειάζεται κι έπειτα ξέπλυνε με ζεστό νερό όταν θα είναι πια καθαρό. (Μην ρίξεις το αμμώδες περιεχόμενο στο νεροχύτη). Και κάτι άλλο: Για να διατηρηθούν τα λουλούδια φρέσκα για περισσότερο καιρό και να μην βρωμίσει το νερό τους, τοποθέτησε τα λουλούδια σε ένα διάλυμα με 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη και 2 κουταλιές της σούπας λευκό ξίδι για κάθε τέταρτο ζεστού νερού.

Το πλύσιμο των ρούχων

Πρόσθεσε ½ με 1 κούπα αποσταγμένο ξίδι στη θήκη του υγρού μαλακτικού ρούχων του πλυντηρίου (αν χρειαστεί συμπλήρωσε με νερό) και, τα ρούχα σου όχι μόνο θα μυρίζουν καθαριότητα αλλά  θα είναι απαλά και χωρίς στατικό ηλεκτρισμό. Έτσι, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις υγρό μαλακτικό στο πλυντήριο και χημικά μαλακτικά χαρτάκια στο στεγνωτήριο, εξοικονομώντας χρήματα και προστατεύοντας το περιβάλλον! Για να φρεσκάρεις το πλυντήριο ρούχων, να καθαρίσεις της σωληνώσεις και να αποφράξεις τα υπολείμματα σαπουνιού, μία φορά το μήνα ρίξε μια κούπα ξίδι μέσα στον κάδο και βάλε σε λειτουργία το κανονικό πρόγραμμα πλύσης χωρίς ρούχα.

Περισσότεροι τρόποι να καθαρίσεις με ξύδι

Προσοχή

–        Μην προσθέτεις ξίδι απευθείας πάνω σε υλικά που περιέχουν αμμωνία, γιατί θα μπορούσαν να προκληθούν επικίνδυνες αναθυμιάσεις.

–        Μην χρησιμοποιείς ποτέ λευκό αποσταγμένο ξίδι σε μάρμαρο. Το οξύ μπορεί να διαβρώσει την επιφάνειά του.

Exit mobile version