Site icon Loveyou

Τα καλύτερα μυστικά καθαριότητας για την κουζίνα!

mystika-kathariotitas
Τα μυστικά καθαριότητας αποκτούν ιδιαίτερη σημασία όταν αφορούν στην κουζίνα, καθώς είναι ο χώρος που χτυπά η καρδιά του σπιτιού, αλλά και ο πιο απαιτητικός. Μάθε μερικές πρακτικές συμβουλές που θα κάνουν αυτή τη διαδικασία… παιχνιδάκι!

 3 μυστικά καθαριότητας για την ηλεκτρική κουζίνα και το φούρνο

1.  Αν έχεις κλασική κουζίνα με μάτια, απόφυγε να χρησιμοποιείς σύρμα στις επιφάνειες, γιατί χαράζεται το υλικό της επικάλυψης και οι χαραματιές αυτές γίνονται ιδανικές φωλιές για τα μικρόβια. Χρησιμοποίησε ειδικά πανάκια ή σφουγγάρι με υγρό τζελ για τις εμαγιέ και τις ατσάλινες επιφάνειες. Θα καθαρίσουν χωρίς να χαράξουν ή να θαμπώσουν και θα δείχνουν για περισσότερο καιρό σαν καινούργιες.

2. Αν έχεις κουζίνα με κεραμική επιφάνεια το μυστικό είναι να μην αφήνεις τους λεκέδες να ξεραθούν. Έχε πάντα δίπλα σου ένα βρεγμένο πανί για να καθαρίζεις άμεσα ότι δημιουργείται.

3. Η καλύτερη λύση είναι να καθαρίζεις το εσωτερικό του φούρνου σου με ένα βρεγμένο σφουγγάρι -ή και με λίγο υγρό για πιάτα- μετά από κάθε χρήση. Έτσι θα έχεις πεντακάθαρο φούρνο κάθε μέρα και δεν θα δημιουργούνται δύσκολοι λεκέδες που θέλουν ειδική αντιμετώπιση. Απόφυγε το σύρμα γιατί θα χαράξει την επίστρωση και θα δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθούν μικρόβια.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Αν χρησιμοποιείς την αμμωνία σαν καθαριστικό για το σπίτι, προσοχή! Μην αναμιγνύεις ποτέ την αμμωνία με χλωρίνη: Δημιουργούνται τοξικά αέρια!

Τα μυστικά καθαριότητας του φούρνου μικροκυμάτων

–    Για το καθημερινό καθάρισμα του φούρνου μικροκυμάτων χρησιμοποίησε ένα διάλυμα νερού και απορρυπαντικού πιάτων. Αφού τον ξεβγάλεις με ένα πανάκι, σκούπισέ τον καλά και… έτοιμος!

–    Μία φορά την εβδομάδα καθάρισε πιο ολοκληρωμένα το φούρνο μικροκυμάτων κάνοντας το εξής: ανακάτεψε μέσα σε ένα μπολ που να μπαίνει σε φούρνο μικροκυμάτων 2 κουταλιές της σούπας ξύδι ή λεμόνι με 2 φλιτζάνια νερό (το μπολ πρέπει να χωράει τουλάχιστον 4 φλιτζάνια). Βάλε το μπολ στο φούρνο μικροκυμάτων και βάλε τον να δουλέψει για περίπου 2 λεπτά σε δυνατή συχνότητα. Βγάλε το μπολ με προσοχή και σκούπισε το εσωτερικό του φούρνου με χαρτί κουζίνας. Θα γυαλίζει σαν καινούριος!

Για καθαρό ψυγείο μέσα κι έξω

Μια φορά κάθε 15 μέρες περίπου βγάλτε τα τρόφιμα από το ψυγείο σας και καθαρίστε τα ράφια του ψυγείου σας με χλιαρό νερό και σαπούνι ή με χλιαρό νερό και ξύδι. Βάλε και διατήρησε ένα ανοιχτό φακελάκι με σόδα μαγειρικής στο πίσω μέρος των ραφιών του ψυγείου για λιγότερες οσμές.

Πάγκος κουζίνας πάντα καθαρός

Ένα από τα πιο βασικά μυστικά καθαριότητας στην κουζίνα είναι οι υγιεινά καθαροί πάγκοι, αφού είναι ίσως η πιο ευαίσθητη επιφάνεια της κουζίνας σου. Μην παραλείπεις να πλένεις τον πάγκο με ζεστό νερό και απορρυπαντικό για πιάτα πριν και μετά από κάθε χρήση, ιδιαίτερα αν έχεις προετοιμάσει κρέας ή πουλερικά. Όσο καθαρός κι αν είναι πάγκος κι όσο κι αν τον πλύνεις μετά, απόφυγε να ακουμπάς κατευθείαν εκεί τις τροφές για να τις προετοιμάσεις για το μαγείρεμα. Το ιδανικό θα ήταν να χρησιμοποιείς τρεις πλαστικούς δίσκους κοπής, σε κόκκινο, κίτρινο και πράσινο χρώμα: για το κρέας, τα πουλερικά και τα λαχανικά. Μετά από κάθε χρήση σαπούνισέ τους καλά με καυτό νερό και μια φορά την εβδομάδα πέρνα τους με ξύδι για απολύμανση.

Σφουγγάρι: τόσο μικρό και τόσο σημαντικό

Το σφουγγάρι της κουζίνας είναι ο τέλειος τρόπος μεταφοράς μικροοργανισμών σε όλη την κουζίνα! Γι αυτό μη χρησιμοποιείς το ίδιο σφουγγάρι σε όλες τις επιφάνειες της κουζίνας (το ίδιο ισχύει και για τις σπογγοπετσέτες). Χρησιμοποίησε καλύτερα χαρτί κουζίνας που θα το πετάξεις αμέσως μετά τη χρήση του στην κάθε επιφάνεια. Επίσης, φρόντισε να απολυμαίνεις συχνά το σφουγγάρι (π.χ. αφήνοντάς το για λίγο μέσα σε διάλυμα χλωρίνης) και να το αντικαθιστάς με καινούριο τουλάχιστον δύο φορές τον μήνα.

Μην ξεχνάς

Η επιφανειακή καθαριότητα δεν είναι αρκετή όταν πρόκειται για χώρους όπως η κουζίνα. Μια φορά την εβδομάδα κάνε μια γενική απολύμανση καθαρίζοντας τους πάγκους, την εξωτερική επιφάνεια του ψυγείου και το τραπέζι με ένα σφουγγάρι βρεγμένο σε διάλυμα νερού με ξύδι ή καθαριστικό με χλώριο -στη δεύτερη περίπτωση δώσε ιδιαίτερη σημασία στο ξέπλυμα- που έχουν και τα δύο αντιμικροβιακή δράση. Μια φορά το μήνα είναι καλό να πλένεις με νερό και ξύδι τους εσωτερικούς χώρους του ψυγείου σου.

Exit mobile version