Το καθάρισμα του υπολογιστή πρέπει να γίνεται τακτικά και προσεχτικά αν θέλεις, τόσο ο υπολογιστής σου όσο και τα υπόλοιπα ηλεκτρονικά του γραφείου, να είναι πάντα σε… άψογη φόρμα. Το πρώτο που πρέπει να θυμάσαι είναι να αποφύγεις τα ισχυρά ή διαβρωτικά καθαριστικά και βέβαια, να απενεργοποιήσεις κάθε συσκευή πριν το καθάρισμα.
Πληκτρολόγιο
Αποτελεί «εστία» βρωμιάς και μικροβίων. Καθάρισέ το με ένα σπρέι πεπιεσμένου αέρα και έπειτα αναποδογύρισέ το για να ρίξεις ό, τι έχει παγιδευτεί στο εσωτερικό. Τέλειωσε σκουπίζοντας τα πλήκτρα με ένα νοτισμένο πανί σε διάλυμα 1 σταγόνας ήπιου καθαριστικού πιάτων και 1 λίτρου νερού. Προσοχή: Μην ρίχνεις ποτέ υγρά – κανενός είδους – απευθείας πάνω στο πληκτρολόγιο.
Συμβουλή: Απομάκρυνε τους επίμονους λεκέδες ανάμεσα στα πλήκτρα, με μια μπατονέτα βουτηγμένη σε οινόπνευμα (στραγγισμένη).
Οθόνη υπολογιστή
Σβήσε την οθόνη (θα δεις καλύτερα τις μουντζούρες) και με ένα μαλακό πανί από μικροΐνες (το χαρτί μπορεί να κάνει «χαρακιέςι») ξεσκόνισε πρώτα την επιφάνεια και έπειτα πρόσθεσε λίγο ειδικό καθαριστικό για οθόνες LCD, ώστε να απομακρύνεις τις δαχτυλιές. Εναλλακτικά, χρησιμοποίησε ένα διάλυμα με ίσα μέρη ξύδι και νερό. Προσοχή: Μην χρησιμοποιείς προϊόντα με οινόπνευμα ή αμμωνία, γιατί μπορούν να προκαλέσουν φθορές στην οθόνη.
Συμβουλή: Καθάρισε την οθόνη μόνο όταν είναι κρύα κάνοντας ελαφριά πίεση, αφού η θερμότητα μπορεί να προκαλέσει μόνιμες «γραμμές».
Πύργος υπολογιστή
Κάθε Η/Υ λειτουργεί καλύτερα όταν η θερμότητα διοχετεύεται στο εξωτερικό του, μόνο που η σκόνη εμποδίζει να γίνει αυτό (ειδικά αν έχεις κατοικίδιο και ο πύργος ακουμπάει στο πάτωμα). Σβήσε και βγάλε από την πρίζα την κεντρική μονάδα. Συμβουλεύσου το εγχειρίδιο του κατασκευαστή και άνοιξε το καπάκι για να ξεσκονίσεις το εσωτερικό. Με ένα πανί από μικροΐνες, σκούπισε τα μη ηλεκτρικά μέρη – πχ. ανεμιστήρας – και με ένα σπρέι πεπιεσμένου αέρα ξεσκόνισε τα ηλεκτρικά μέρη – πχ. μητρική πλακέτα. Προσοχή: Μην χρησιμοποιείς τη ηλεκτρική σκούπα για να τραβήξεις τη σκόνη από τις ηλεκτρικές συσκευές, γιατί δημιουργεί στατικό ηλεκτρισμό.
Συμβουλή: Γείωσε το σώμα σου ακουμπώντας το καπάκι της κεντρικής μονάδας, ώστε να μην προκαλέσεις ζημιά στα ηλεκτρικά μέρη.
Εκτυπωτής
Βρέξε ένα μαλακό πανί με νερό και σκούπισε το εξωτερικό του μηχανήματος. Με μια νοτισμένη μπατονέτα, καθάρισε τα πιο «δύσκολα» σημεία. Ο πεπιεσμένος αέρας θα απαλλάξει τον ανεμιστήρα και τη γρίλια από τη σκόνη. Προσοχή: Μην καθαρίζεις το εσωτερικό του εκτυπωτή.
Συμβουλή: Ενεργοποίησε τον «αυτόματο καθαρισμό κεφαλών» – αν υπάρχει η επιλογή – ώστε να έχεις καλύτερη ποιότητα εκτύπωσης.
Ανεμιστήρας γραφείου
Αποτελεί πραγματικό «μαγνήτη» για τη σκόνη. Βγάλε τον από την πρίζα και πλύνε το προστατευτικό πλέγμα μέσα σε σαπουνόνερο, αφού το έχεις βγάλει. Σκούπισε κάθε πτερύγιο με ένα μαλακό πανί βουτηγμένο σε νερό και σαπούνι. Προσοχή: Μην συναρμολογήσεις τον ανεμιστήρα αν δεν έχει στεγνώσει εντελώς.
Συμβουλή: Διάβασε το εγχειρίδιο του κατασκευαστή για την αποσυναρμολόγηση.