Site icon Loveyou

Βρες τις γόνιμες μέρες σου και προγραμμάτισε!

Γόνιμες μέρες


Οι γόνιμες μέρες είναι το πρώτο πράγμα που σε απασχολεί όταν η ιδέα ενός μωρού αρχίζει να στριφογυρίζει στο μυαλό σου. Γιατί ναι μεν η φύση ξέρει τη δουλειά της, αλλά μπορείς κι εσύ αν θέλεις να βάλεις ένα χεράκι. Μάθε λοιπόν να υπολογίζεις τις γόνιμες μέρες σου και αύξησε τις πιθανότητες να μείνεις έγκυος πιο σύντομα.

Τι σημαίνει γόνιμες μέρες
Κάθε γυναίκα γεννιέται με εκατοντάδες χιλιάδες ωοθυλάκια στις δύο ωοθήκες της, ένα από τα εσωτερικά γεννητικά της όργανα. Όταν ξεκινάει η έμμηνος ρύση, δηλαδή η περίοδος, αρχίζει η ωορρηξία. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μήνα ωριμάζει σε μία από τις δύο ωοθήκες (συνήθως εναλλάξ) από ένα ωοθυλάκιο (πιο σπάνια, μπορεί να ελευθερωθούν δύο). Με την επίδραση των γοναδοτροπινών ορμονών μεγαλώνει το ωοθυλάκιο και σπάει απελευθερώνοντας το ωάριο. Το ωάριο ξεκινάει μια σύντομη διαδρομή μέσα από την αντίστοιχη σάλπιγγα και καταλήγει στη μήτρα. Οι ημέρες που στις οποίες απελευθερώνεται το ωάριο, ταξιδεύει στις σάλπιγγες και παραμένει στη μήτρα είναι οι λεγόμενες γόνιμες μέρες, είναι δηλαδή οι ημέρες που μπορεί να γίνει η σύλληψη ενός μωρού.
Πώς μπορώ να υπολογίσω της γόνιμες μέρες μου
Αν έχεις σταθερό κύκλο τα πράγματα είναι πιο απλά. Σε έναν κύκλο 28 ημερών, η ωορρηξία συμβαίνει κάπου στη μέση, δηλαδή γύρω στη 14η μέρα.

Επίλεξε την πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου σου και δες τις γόνιμες μέρες σου!

Οι γόνιμες μέρες σου είναι από έως

Αν ο κύκλος σου δεν είναι σταθερός, είναι πιο δύσκολο να εντοπίσεις την ωορρηξία – το μόνο βέβαιο είναι πως συμβαίνει 14 μέρες πριν σου έρθει η επόμενη περίοδός σου. Υπάρχουν όμως και κάποιοι πιο πρακτικοί τρόποι για να εντοπίσεις την ωορρηξία, ανεξάρτητα από τις ημέρες που διαρκεί και τη σταθερότητα του κύκλου σου.
Η θερμοκρασία
Μπορείς να εντοπίσεις τις γόνιμες μέρες σου παίρνοντας καθημερινά, την ίδια ώρα, τη θερμοκρασία σου και καταγράφοντάς την σε έναν πίνακα. Στις περισσότερες γυναίκες, η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται μερικά δέκατα αμέσως μετά την ωορρηξία –φτάνει γύρω στο 37,2- και παραμένει στο επίπεδο αυτό μέχρι λίγο πριν την περίοδο.
Αν υπολογίσεις ότι το ωάριο κινείται επί 24 ώρες περίπου, έχεις ένα παράθυρο 24-36 ωρών που μπορεί να μείνεις έγκυος. Αν παρακολουθείς το διάγραμμα της θερμοκρασίας σου μερικούς μήνες, θα σου είναι πιο εύκολο να υπολογίσεις την πιθανή ημέρα της ωορρηξίας σου.
Τα ειδικά στικ από το φαρμακείο
Μοιάζουν με τα τεστ εγκυμοσύνης, μόνο που σε αυτή την περίπτωση βρίσκουν τις γόνιμες μέρες μετρώντας την ποσότητα της ωχρινοτρόπου ορμόνης στα ούρα σου, της ορμόνης που προκαλεί την ωορρηξία.
Διάβασε προσεκτικά τις οδηγίες και άρχισε να τα χρησιμοποιείς κοντά στις ημέρες που υπολογίζεις πως θα έχεις ωορρηξία.
Με τη βοήθεια του γυναικολόγου
Ο γυναικολόγος σου μπορεί να σε βοηθήσει να υπολογίσεις τις γόνιμες μέρες σου με ένα κολπικό υπερηχογράφημα, το οποίο προβλέπει την ωορρηξία μέχρι 48 ώρες, πριν συμβεί.
Παρατήρησε τις ενδείξεις στο σώμα σου
• Τις γόνιμες μέρες αυξάνονται οι κολπικές εκκρίσεις (μπορεί να σου θυμίσουν ωμό ασπράδι αβγού)
• Κάποιες γυναίκες νιώθουν ένα βάρος στη μία ωοθήκη και μπορεί να έχουν λίγο ροζ ή καφετί αίμα τη μέρα της ωορρηξίας.
• Μπορεί να έχεις αυξημένη ερωτική διάθεση – ο τρόπος της φύσης για να εξασφαλίσει τη διαιώνιση του είδους!!!

Πόσο χρόνο έχει το ωάριο για να γονιμοποιηθεί;
Το ωάριο είναι διαθέσιμο μόνο ένα 24ωρο μετά την ωορρηξία. Ωστόσο, τα υγιή σπερματοζωάρια είναι πιο ανθεκτικά και –εφόσον τους το επιτρέπει η τραχηλική βλέννα και το περιβάλλον της μήτρας- ζουν περίπου τρία 24ωρα. Έτσι κάθε μήνα έχεις περίπου 3-4 καθαρά γόνιμες μέρες. Ακόμη όμως και οι 1-2 προηγούμενες και επόμενες από αυτές δεν αποκλείεται να είναι γόνιμες επίσης.

Όλα πήγαν καλά κι έχεις καθυστέρηση; Δες πόσο γρήγορα μπορείς να έχεις έγκυρα αποτελέσματα από ένα τεστ εγκυμοσύνης…

 

Exit mobile version