Κάνεις προληπτικές εξετάσεις ή πηγαίνεις στο γιατρό μόνο όταν αρρωσταίνεις; Δεν είναι φήμη: η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη θεραπεία – σκέψου ότι οι πιο σοβαρές ασθένειες δεν προκαλούν συμπτώματα σε αρχικό στάδιο, ενώ αντίθετα θεραπεύονται όταν εντοπιστούν εγκαίρως. Αυτή είναι μια λίστα με 10 ιατρικές επισκέψεις που θα πρέπει να προγραμματίζεις, όσο «υγιής» κι αν αισθάνεσαι.
Γενικό τσεκ απ
Μια φορά το χρόνο, επισκέψου το γιατρό σου για να ελέγξεις την πίεση και το βάρος σου και να συζητήσεις μαζί του οποιεσδήποτε σωματικές ή ψυχικές ανησυχίες. Δες το ετήσιο αυτό ραντεβού σαν μια ευκαιρία να επιβεβαιώσεις ότι κάνεις πράγματι έναν υγιεινό τρόπο ζωής.
Οδοντιατρικός έλεγχος
Για να διατηρήσεις τα δόντια και τα ούλα σου υγιή, κάνε τακτικούς ελέγχους στον οδοντίατρο κάθε 6 μήνες. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορέσεις να εντοπίσεις έγκαιρα προβλήματα όπως: ουλίτιδα, τερηδόνα ή ακόμη και καρκίνο του στόματος.
Οφθαλμολογικός έλεγχος
Σύμφωνα με την Αμερικανική Οπτομετρική Ένωση, μέχρι την ηλικία των 61 ετών θα πρέπει να εξετάζονται τα μάτια κάθε δύο χρόνια. Ενώ μετά τα 61, μια ετήσια επίσκεψη στον οφθαλμίατρο συνιστάται για όσους δεν αντιμετωπίζουν κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα.
Δερματολογική εξέταση
Ο καρκίνος του δέρματος είναι το πιο κοινό είδος καρκίνου, άρα κάνε ένα δερματολογικό τσεκ απ μια φορά το χρόνο. Σε περίπτωση που δεν έχεις κάνει ποτέ την εξέταση για τον καρκίνο του δέρματος, υπάρχουν νοσοκομεία και εξειδικευμένα ιατρεία σε όλη τη χώρα που την κάνουν δωρεάν.
Εξέταση για διαβήτη
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη, αν είσαι υπέρβαρη και πάνω από 45 ετών, θα πρέπει να ζητήσεις ένα έλεγχο για προδιαβήτη κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης ρουτίνας στο γιατρό. Αν το βάρος σου είναι κανονικό και είσαι κάτω των 45 ετών, ρώτησε τον γιατρό σου αν χρειάζεται να κάνεις τις ειδικές εξετάσεις.
Μαστογραφία
Το Εθνικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο των ΗΠΑ, συμβουλεύει τις γυναίκες 40 ετών και άνω να κάνουν μια μαστογραφία κάθε δύο χρόνια. Αν έχεις ιστορικό καρκίνου του μαστού στην οικογένειά σου, ο γιατρός σου θα σου υποδείξει πότε πρέπει να κάνεις την πρώτη μαστογραφία και με ποια συχνότητα θα πρέπει να την επαναλαμβάνεις.
Κολονοσκόπηση
Ναι, είναι εξέταση τακτικού ελέγχου. Κάθε γυναίκα μετά τα 40 θα πρέπει ενημερώνεται από τον γιατρό της για το πότε πρέπει να κάνει την πρώτη κολονοσκόπηση και ποια πρέπει να είναι η συχνότητα των επαναλήψεων.
Έλεγχος χοληστερίνης
Η Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση συνιστά στους ενήλικες άνω των 20 ετών να ελέγχουν την ολική χοληστερόλη, την (κακή) χοληστερίνη LDL, την (καλή) χοληστερίνη HDL και τα τριγλυκερίδια κάθε πέντε χρόνια.
Μέτρηση οστικής πυκνότητας
Οι γενικές συστάσεις αναφέρουν ότι οι γυναίκες στα 65 πρέπει να κάνουν την πρώτη μέτρηση οστικής πυκνότητας. Μίλησε με τον γιατρό σου αν είσαι νεότερη και έχεις παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση οστεοπόρωσης.
Εξέταση για τον καρκίνο του τραχήλου
Παρότι εξαρτάται από την ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό, οι περισσότερες γυναίκες θα πρέπει ν’ ακολουθούν τις παρακάτω οδηγίες για την πρόληψη του καρκίνου του τραχηλου της μήτρας:
- Κάνε τεστ Παπ στα 21 κι επανάλαβέ την κάθε δύο χρόνια
- Αν είσαι 30 ετών και άνω και είχες τρία φυσιολογικά Pap test για τρία συνεχόμενα χρόνια, μίλησε με τον γιατρό σου για το ενδεχόμενο να κάνεις το τεστ Παπανικολάου κάθε τρία χρόνια.