Site icon Loveyou

Η σωστή προετοιμασία για τεστ Παπ

proetoimasia-gia-test-pap
Η σωστή προετοιμασία για τεστ Παπ είναι σημαντική για να έχεις πιο έγκυρα αποτελέσματα, αλλά και να μη νιώσεις την παραμικρή ενόχληση. Ακολούθησε αυτά τα εύκολα βήματα πριν τον επόμενο τακτικό έλεγχο σου από τον γυναικολόγο σου.

Τα 5 ΟΧΙ της προετοιμασίας για τεστ Παπ

  1. Απόφυγε τις κολπικές πλύσεις τρεις μέρες πριν από το τεστ Παπ.
  2. Κάνε αποχή από τις σεξουαλικές επαφές δύο μέρες πριν από το τεστ Παπανικολάου.
  3. Μη χρησιμοποιείς ταμπόν ή κολπικές κρέμες τις 48 ώρες που προηγούνται από το τεστ.
  4. Αν έχεις χρησιμοποιήσει ενδοκολπικά φάρμακα (αλοιφές, υπόθετα), η εξέταση θα πρέπει να γίνει τουλάχιστον μια μια εβδομάδα μετά το τέλος της θεραπείας.
  5. Μην κάνεις αφρόλουτρο τις δύο μέρες πριν από το τεστ Παπ. Προτίμησε το ντους.

Για τη σωστή προετοιμασία για τεστ Παπ φρόντισε επίσης: 

  1. Προγραμμάτισε το ραντεβού περίπου μία με δύο εβδομάδες μετά την ημερομηνία που περιμένεις την περίοδό σου. Αν σου έρθει περίοδος, κανόνισε ένα άλλο ραντεβού.
  2. Γράψε τις ερωτήσεις που θέλεις να θέσεις στο γιατρό σου, όχι μόνο για το τεστ Παπ, αλλά γενικότερα.
  3. Μην ξεχάσεις να ενημερώσεις τον γιατρό για ενδεχόμενες λοιμώξεις, εκκρίσεις ή πόνους που εμφάνισες από την τελευταία επίσκεψη. Επίσης, είναι σημαντικό να ενημερώσεις το γυναικολόγο σου ότι έχεις εκτεθεί στον ιό HPV, σε περίπτωση που το γνωρίζεις.
  4. Αν τα αποτελέσματα δεν είναι φυσιολογικά, ζήτησε μια λεπτομερή εξήγηση από τον γιατρό σου και μη διστάσεις να κάνεις ερωτήσεις αν δεν σου είναι ξεκάθαρο κάτι.
  5. Ακολούθησε τη συμβουλή του γυναικολόγου σχετικά με τη διαδικασία διάγνωσης και θεραπείας και μην ξεχνάς ότι είναι πάντα καλό να ζητάς μια δεύτερη γνώμη.

Κάθε πότε πρέπει να κάνεις τεστ Παπανικολάου;

Κάθε γυναίκα θα πρέπει να υποβάλλεται σε τεστ Παπ, αλλά και σε γυναικολογική εξέταση 1 φορά το χρόνο. Η τυχόν ύπαρξη παθολογικών ευρημάτων στη μορφολογία του τραχήλου ή στο τεστ Παπανικολάου, μπορεί να απαιτήσει συχνότερη διενέργεια της εξέτασης.

Exit mobile version