Μαμάδες! Οι σούπερ ήρωες της καθημερινότητας

  • Το ένα πέμπτο των μητέρων υπό την πίεση να γίνουν καλοί γονείς επηρέασε την ψυχική τους υγεία
  • Έρευνα διαπίστωσε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημιουργούν μη ρεαλιστικές προσδοκίες για τη μητρότητα
  • Οι απεικονίσεις της μητρότητας στη λαϊκή κουλτούρα έβλαψαν την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση
  • Οι ερευνητές «Bupa» είπαν ότι ο όρος «supermum» θα μπορούσε να γίνει επιζήμιος

Η λεπτή γραμμή ανάμεσα στην ανατροφή των παιδιών και τη πλήρης απασχόληση της γυναίκας οδηγεί στην έλλειψη αποτελεσματικότητας σε όλους τους τομείς.

Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των μητέρων παραδέχονται ότι έχουν μείνει εξαντλημένες προσπαθώντας να είναι «supermum» για την οικογένειά τους.

Το ένα πέμπτο των μητέρων είπε ότι η πίεση να γίνουν καλοί γονείς επηρέασε αρνητικά την ψυχική τους υγεία.

Άλλοι ανέφεραν τις πιέσεις της διατήρησης σωστών διαχειρίσεων και αναγκάστηκαν να ζητήσουν υποστήριξη από τον σύντροφό τους.
Έρευνα, που διεξήχθη από την εταιρεία ασφάλισης υγείας Bupa UK, διαπίστωσε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βοήθησαν στη δημιουργία μη ρεαλιστικών προσδοκιών για το τι συνιστούσε τη μητρότητα.

Οι απεικονίσεις της μητρότητας στη λαϊκή κουλτούρα βρέθηκαν επίσης να βλάψουν την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση των μητέρων. Η εταιρεία ασφάλισης υγείας Bupa UK είπε ότι ο όρος «supermum» θα μπορούσε να γίνει επιζήμιος και μπαίνει εμπόδιο σε όσες θέλουν να μιλήσουν, να εξωτερικεύσουν την ανάγκη τους για βοήθεια.

Ως «supermum» ορίζεται μια υποδειγματική ή εξαιρετική μητέρα, ειδικά αυτή που διαχειρίζεται επιτυχώς ένα σπίτι και μεγαλώνει παιδιά ενώ έχει δουλειά πλήρους απασχόλησης. Ο όρος χρησιμοποιείται συχνά στην κοινωνία για να επαινέσει τις μητέρες ή να αναγνωρίσει τα επιτεύγματά τους.
Η «ενοχή της μητέρας» εμπόδισε πολλούς από το να απολαύσουν τον τόσο αναγκαίο χρόνο διακοπής λειτουργίας, με το 81% των ερωτηθέντων να λέει ότι κάνουν δουλειές του σπιτιού αντί να χαλαρώνουν.

Αλλά οι μητέρες είπαν ότι βρήκαν ότι η άσκηση, ο διαλογισμός και η επικοινωνία μέσω ομάδων γονέων βοήθησαν ως μηχανισμός αντιμετώπισης.

Η Dr Naomi Humber, κλινική ψυχολόγος στο Bupa UK, δήλωσε: «Είναι σαφές ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να αποτελέσουν πηγή δυσκολίας για πολλές μητέρες, καθώς συγκρίνουν την κατάστασή τους με τις γυαλιστερές εικόνες που βλέπουν κατά την κύλιση.

«Ενώ ορισμένες μαμάδες θα βρουν αυτό το είδος περιεχομένου χρήσιμο ή εμπνευσμένο, αυτό που είναι σημαντικό είναι να μάθουν να μην συγκρίνονται και να βλέπουν τα πράγματα όπως πραγματικά είναι. Η μητρότητα είναι ήδη μια δουλειά 24 ώρες το 24ωρο και συχνά γίνεται παράλληλα με την εργασία, ωστόσο οι υψηλές προσδοκίες τους, οι οποίες μερικές φορές επιβάλλονται από τον εαυτό τους, είναι αμείλικτες».
Η δημοσκόπηση με 1.030 γυναίκες διαπίστωσε ότι το 63% έχουν εξαντληθεί με την πίεση να είναι «supermum».

Μία στις πέντε είπε ότι επηρέασε την ψυχική τους υγεία. Το 31% είπε ότι ο όρος «supermum» τους έκανε να φορούν μια πρόσοψη της αντιμετώπισης για να φαίνονται αλάνθαστες και το 43% αποκάλυψε ότι δυσκολεύονταν να ζητήσουν υποστήριξη από τον σύντροφό τους.

Ο Δρ Χάμπερ πρόσθεσε: «Η έρευνα έδειξε ότι πολλές μαμάδες αγωνίζονται να αναζητήσουν βοήθεια ή να επιτρέψουν στον εαυτό τους κρίσιμο χρόνο διακοπής. Είναι επιτακτική ανάγκη οι μητέρες να έχουν την ικανότητα να βάζουν τον εαυτό τους πρώτο, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να ανατρέφουν τους γύρω τους».

Είμαι η Niki και σας ζητώ να κάνετε πράγματα για τον εαυτό σας, για να μπορέσετε να ανταπεξέλθετε στις απαιτήσεις της πραγματικότητας! Καλή η επαγγελματική αναγνώριση, καλή και η σωστή ανατροφή των παιδιών, αλλά μην ξεχνάτε πιάνω από όλα είστε άνθρωποι, είστε γυναίκες και η ζωή είναι μικρή….

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...