Site icon Loveyou

Ασταθής κύκλος & προβλήματα περιόδου; Δες τι κρύβουν

astathis-kyklos
Ο ασταθής κύκλος και τα προβλήματα περιόδου θα προβληματίσουν κάθε γυναίκα κάποια στιγμή της ζωής της. Μεγάλη ροή, καθυστέρηση, σύντομος κύκλος… Μπορεί οι μικρές ανωμαλίες να είναι ένα κοινό φαινόμενο, αλλά είναι σημαντικό να κατανοήσεις τους λόγους που τις προκαλούν και να «ακούσεις» αυτό που προσπαθεί να σου πει το σώμα σου.

Μία φυσιολογική περίοδος…

… εμφανίζεται μία φορά τον μήνα (περίπου κάθε 28 – 30 μέρες) και διαρκεί 3-7 μέρες. Όταν περάσουν αρκετά χρόνια εμμήνου ρύσης, ο κύκλος τείνει να σταθεροποιηθεί και η γυναίκα μπορεί ακόμα και να προβλέψει την ακριβή ώρα που θα έρθει η περίοδός της.
Η ποσότητα του αίματος που αποβάλλεται κατά τη διάρκεια της περιόδου ποικίλλει από γυναίκα σε γυναίκα. Ορισμένες γυναίκες έχουν έντονη ροή (χάνουν μέχρι 12 κουταλάκια αίμα κάθε μήνα), ενώ άλλες έχουν σχεδόν ανύπαρκτη περίοδο (χάνουν μόλις τέσσερα κουταλάκια αίμα).

Πότε θεωρείται ασταθής ο κύκλος σου

Όταν περάσει καιρός από την πρώτη έμμηνο ρύση, το σώμα σου μπαίνει σε μια σταθερή ροή περιόδου. Έτσι, λοιπόν, οποιοδήποτε είδος αιμορραγίας παρουσιάζει ανωμαλίες σε σχέση με τους τελευταίους κύκλους περιόδου, περιγράφεται ως ασταθής κύκλος. Μπορεί να ποικίλλει από μια πρόωρη σε μια καθυστερημένη αιμορραγία, και από μια πολύ μικρή μέχρι μια ιδιαίτερα έντονη ροή.  Αν δεν έχεις προδιάθεση σε προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, τότε μπορεί να θεωρήσεις μια περίοδο ασταθή αν υποφέρεις από δυνατές κράμπες, φούσκωμα ή πονοκεφάλους.

Ασταθής κύκλος και προβλήματα περιόδου: οι πιο συχνές αιτίες

Ο ασταθής κύκλος μπορεί να κάνει την εμφάνιση του σε κάθε γυναίκα από καιρό σε καιρό και παρά το γεγονός ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων αυτά τα προβλήματα περιόδου δεν είναι κάτι το ανησυχητικό, είναι σημαντικό να εντοπίζεται η αιτία. Ορίστε μερικοί κοινοί λόγοι που μπορεί να εμφανίζεις ανώμαλη ροή.
Εγκυμοσύνη : Όταν είσαι έγκυος, το σώμα σου παράγει διαφορετικά επίπεδα ορμονών που σταματούν την περίοδο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, πριν τον τερματισμό της εμμήνου ρύσης οι γυναίκες μπορούν να εμφανίσουν ροή μικρότερη από το συνηθισμένο ή καθυστέρηση. Αν ενδέχεται να είσαι έγκυος, μίλησε με τον γιατρό σου.
Στρες: Ο ασταθής κύκλος είναι πάρα πολύ συχνά αποτέλεσμα του στρες που βιώνεις και αυτό γιατί η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, έχει μια άμεση επίδραση στην ποσότητα οιστρογόνου και προγεστερόνης (δύο ορμόνες του φύλου) που παράγονται από τον οργανισμό σου. Οι μεγάλες ποσότητες κορτιζόλης στο αίμα μπορούν να αλλοιώσουν τη χρονική σειρά και τη ροή του έμμηνου κύκλου.
Δίαιτα: Ένας άλλος παράγοντας που δημιουργεί προβλήματα περιόδου και επιφέρει ασταθή κύκλο είναι η δίαιτα που ακολουθείς και, πιο συγκεκριμένα, το βάρος που κουβαλάς. Αν ακολουθείς μια διατροφή που είναι πλούσια σε ανθυγιεινούς υδατάνθρακες ή έχεις πάρει βάρος, τότε ο οργανισμός σου παράγει διάφορα επίπεδα ορμονών που μετατοπίζουν χρονικά την ωορρηξία. Το ίδιο ισχύει όταν μια γυναίκα χάνει βάρος.

Δες ποιες άλλες μπορεί να είναι οι αιτίες για τα προβλήματα περιόδου και πως θα τα αντιμετωπίσεις…


Ασταθής κύκλος και προβλήματα περιόδου: οι πιο συχνές αιτίες, συνέχεια…

Γυμναστική: Το σώμα μας έχει ανάγκη από ενέργεια για να έχει περίοδο. Με λίγα λόγια, αν καταναλώνεις το μεγαλύτερο ποσοστό ενέργειας στο γυμναστήριο, δεν μένουν τα απαραίτητα καύσιμα στον οργανισμό για να ανταπεξέλθει σε εκείνες τις μέρες του μήνα.
Αντισυλληπτικό χάπι : Για να προσαρμοστεί στις δόσεις των ορμονών που απελευθερώνει το αντισυλληπτικό χάπι στον οργανισμό σου, το σώμα σου μπορεί να χρειαστεί αρκετούς μήνες. Έτσι, ο ασταθής κύκλος μπορεί να σε προβληματίσει είτε όταν αρχίσεις είτε όταν σταματήσεις τα χάπια.
Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ : Το συκώτι βοηθάει στη ρύθμιση του έμμηνου κύκλου της γυναίκας μεταβολίζοντας το οιστρογόνο και την προγεστερόνη. Συνειρμικά, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο συκώτι διαταράσσοντας τη διεργασία μεταβολισμού των δύο εξισορροπητικών ορμονών της περιόδου.
Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών : Αποτελεί μια πολύ κοινή κατάσταση που προκαλεί τον σχηματισμό κύστεων στις ωοθήκες, γεγονός που παρεμβαίνει στην τακτική ωορρηξία και έχει σαν αποτέλεσμα τα προβλήματα περιόδου και έναν ασταθή κύκλο. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν τριχοφυΐα, αύξηση βάρους, πιτυρίδα και υπογονιμότητα. Επιπλοκές της κατάστασης περιλαμβάνουν ενδομητρίωση, καρκίνο των ωοθηκών και καρδιοπάθεια.
Εμμηνόπαυση : Όπως και στην εγκυμοσύνη, η εμμηνόπαυση αποτελεί μια φάση κατά την οποία τα επίπεδα των ορμονών αρχίζουν να αλλάζουν. Οι ασταθείς κύκλοι και τα προβλήματα περιόδου μπορούν να κάνουν την εμφάνισή τους ακόμα και 10 χρόνια πριν από την αρχή της εμμηνόπαυσης, η οποία πραγματοποιείται συνήθως κοντά στην ηλικία των 50 ετών.
Λήψη φαρμάκων : Αν αρρώστησες πρόσφατα και χρειάστηκε να πάρεις συνταγογραφούμενα ή ευρείας κατανάλωσης φάρμακα, τότε ενδέχεται η περίοδός σου να εμφανιστεί με 1-2 μέρες καθυστέρηση. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι τα περισσότερα φάρμακα παρεμβαίνουν στον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός σου παράγει οιστρογόνα και προγεστερόνη.

Ασταθής κύκλος και προβλήματα περιόδου, η αντιμετώπιση
 
Ανάλογα με τις αιτίες για τα προβλήματα περιόδου και τον ασταθή κύκλο, υπάρχουν λιγότεροι ή περισσότεροι τρόποι αντιμετώπισης. Μίλησε με τον γιατρό σου σχετικά με τα συμπτώματα και το εύρος των ανωμαλιών. Μπορεί να σε παραπέμψει σε κάποια ειδική αγωγή που συμπεριλαμβάνει ορμονικά αντισυλληπτικά ή συμπληρώματα (και τα δύο βοηθούν στη ρύθμιση και τη διατήρηση της ισορροπίας των επιπέδων των ορμονών), ή σε δραστηριότητες που μειώνουν το στρες, αλλαγές στη δίαιτα και ένα πρόγραμμα σωματικής άσκησης.

Exit mobile version