Αυτό το τσουρέκι από τον Στέλιο Παρλιάρο είναι εύκολο, καθώς μπορείς να το φτιάξεις στο μίξερ και έχει λιγότερη «φασαρία» μετά.
Υλικά (για ένα τσουρέκι)
– 600 γρ. αλεύρι σκληρό
– 12 γρ. αλάτι (1/4 κουτ. του γλυκού)
– 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
– 20 γρ. μαγιά νωπή
– 6 αυγά μικρού μεγέθους (300 γρ.)
– 250 γρ. βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου
– 5 γρ. μαχλέπι
– 5 γρ. μαστίχα τριμμένη ή 5-6 σταγόνες μαστιχέλαιο
– 1 αυγό για να αλείψεις το τσουρέκι
– αμύγδαλο φιλέ
Οδηγίες
Βγάλε το βούτυρο από το ψυγείο.
Βάλε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά μαζί εκτός από το βούτυρο. Τα αυγά πρέπει να είναι παγωμένα- βαλ’τα κατευθείαν από το ψυγείο.
Ζύμωσε με το εργαλείο του μίξερ που λέγεται γάντζος για 5 λεπτά τουλάχιστον.
Πρόσθεσε το βούτυρο που έχει μαλακώσει λίγο-λίγο συνεχίζοντας το ζύμωμα.
Χτύπα για αρκετή ώρα, έως ότου το ζυμάρι ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
Μάζεψε το ζυμάρι, άπλωσέ το σε ένα δίσκο, σκέπασέ το με μία μεμβράνη και άφησέ το στο ψυγείο για 1 βράδυ.
Την επομένη, μαλάκωσε τη ζύμη με τα χέρια, χώρισέ τη στα 3 και φτιάξε μία πλεξούδα.
Άφησε το τσουρέκι σε ζεστό περιβάλλον στους 24-25οC έως ότου φουσκώσει.
Χτύπα ένα αυγό με ελάχιστο νερό και αλείψε την επιφάνεια του τσουρεκιού, με πολλή προσοχή ώστε να μην το τραυματίσεις και ξεφουσκώσει.
Πασπάλισέ το με το αμύγδαλο φιλέ.
Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190οC για 40 λεπτά περίπου.
Ένα τσουρέκι από τον Στέλιο Παρλιάρο δεν είναι πάντα εύκολο. Δες εδώ μία πιο απαιτητική συνταγή
Και 2 μυστικά…
– Εάν χρησιμοποιήσεις ξερή μαγιά αντί για νωπή θα χρειαστείς 10 γρ. Είναι όμως προτιμότερο να χρησιμοποιείς νωπή στα τσουρέκια και στις βασιλόπιτες, καθώς δίνει τη χαρακτηριστική γεύση της μαγιάς.
– Το τσουρέκι τυλιγμένο σε μεμβράνη, αφού κρυώσει, διατηρείται για περισσότερο καιρό φρέσκο. Μπορείς επίσης να το διατηρήσεις ψημένο και τυλιγμένο σε μεμβράνη στην κατάψυξη.