Site icon Loveyou

Αποκωδικοποίησε τη συμπεριφορά της γάτας σου!

gata

Η συμπεριφορά της γάτας είναι ο μόνος τρόπος για να επικοινωνήσει μαζί σου. Ευτυχώς δεν χρειάζεται να είσαι …γάτα για να καταλάβεις τι θέλει να σου πει κάθε φορά, αφού έχουν φροντίσει οι ειδικοί να αποκωδικοποιήσουν τη συμπεριφορά της. Η GwenBaily, συγγραφέας του βιβλίου What is my cat thinking, σε βοηθά να ερμηνεύσεις τις πιο χαρακτηριστικές αντιδράσεις της τετράποδης φίλης σου.

Τι προσπαθεί να σου πει η γάτα σου όταν…

…κυλιέται ανάσκελα;
Αυτή η συμπεριφορά της γάτας πρέπει να σε χαροποιεί, αφού το πιθανότερο είναι ότι θέλει χάδια και προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή σου. Το γεγονός ότι αφήνει την κοιλιά της εκτεθειμένη δείχνει ότι σου έχει απόλυτη εμπιστοσύνη.

…κάνει «την ανάγκη» της στο σπίτι;
Αν η γάτα σου μέχρι πρότινος χρησιμοποιούσε την άμμο της, αλλά ξαφνικά άρχισε να λερώνει το σπίτι σε κάθε γωνιά, τότε μάλλον προσπαθεί να οριοθετήσει την περιοχή και να δηλώσει την «κυριαρχία» της σε αυτή, αφήνοντας παντού τη μυρωδιά της. Αν και αυτή η συμπεριφορά της γάτας είναι ιδιαίτερα εκνευριστική μην την τιμωρήσεις. Η τιμωρία θα την φοβίσει και δε θα έχει αποτέλεσμα. Αντίθετα, προσπάθησε να της δείξεις το …σωστό δρόμο βάζοντας την εσύ στην άμμο της συχνότερα.

…τρίβεται στα έπιπλα;
Και σε αυτή την περίπτωση θέλει να κάνει γνωστή την παρουσία της. Το τρίψιμο στα έπιπλα είναι συνηθισμένη συμπεριφορά της γάτας που ξαφνικά παύει να είναι το μόνο ζωάκι του σπιτιού. Έτσι, «αφήνει» τη μυρωδιά της στα έπιπλα για να την ανιχνεύσουν τα άλλα κατοικίδια. Όσο περίεργο κι αν φαίνεται, μία γάτα μπορεί να καταλάβει από την οσμή κάποιας άλλης την ηλικία, το φύλο, ακόμα και τι έφαγε πρόσφατα.

…ορμάει πάνω σου;
Αν ορμάει πάνω σου και γενικά τη βλέπεις να …ίπταται στο σπίτι το πιθανότερο είναι ότι έχεις μία πολύ παιχνιδιάρα γάτα! Ωστόσο, αν σου ορμάει με άγριες διαθέσεις, δηλαδή σου βγάζει τα νύχια της ή σου δείχνει τα δόντια της, είναι πολύ πιθανό να θέλει να βγει έξω για να κυνηγήσει. Άφησέ τη να βγει ή επινόησε παιχνίδια κυνηγητού μέσα στο σπίτι.

Είναι περίεργη η συμπεριφορά της γάτας σου; Δες τι προσπαθεί να σου πει όταν.. 

… θάβει τα περιττώματά της
Προσπαθεί να καλύψει κάθε σημάδι της παρουσίας της. Αν της έχεις δοχείο με άμμο, άλλαζέ το συχνά, ώστε να μην υποφέρεις από τις δυσάρεστες μυρωδιές.

… ξύνει τα νύχια της στα έπιπλα
Κατά διαστήματα οι γάτες πρέπει να απομακρύνουν το εξωτερικό περίβλημα των νυχιών τους, ώστε να έρχεται στην επιφάνεια το νέο, κοφτερό νύχι που βρίσκεται από κάτω. Ίσως όμως και να θέλει απλώς να αφήσει τη μυρωδιά της. Για να καταφέρει να «επιβιώσει» το σαλόνι σου, βάλε σε 1-2 σημεία στο σπίτι από ένα κομμάτι ξύλο για να μπορεί να ακονίζει τα νύχια της εκεί.

…μαζεύει τα αυτιά, την ουρά, τα πόδια και τα μουστάκια της
Αυτή η συμπεριφορά της γάτας θα πρέπει να σε προβληματίσει, αν δεν διαπιστώνεις εκείνη την ώρα ότι υπάρχει κάτι που μπορεί να τη φοβίζει. Αυτά τα συμπτώματα είναι χαρακτηριστικά μιας γάτας που νιώθει να απειλείται και να φοβάται.

…σηκώνει την ουρά της καθώς σε πλησιάζει
Το σήκωμα της ουράς είναι ένα είδος χαιρετισμού και είναι χαρακτηριστικό της φιλικής διάθεσης. Αν όταν έρθει σε εσένα αρχίσει και να τρίβεται πάνω σου, τότε μάλλον σου ζητάει να την ταΐσεις.

…σε δαγκώνει και σε γρατζουνά, αν πας να τη χαϊδέψεις
Αυτή είναι χαρακτηριστική συμπεριφορά της γάτας που νιώθει ενόχληση. Μην επιμείνεις στα χάδια αν σε γρατζουνάει. Επίσης, αν θες να χαϊδέψεις μια άγνωστη γάτα, προτίμησε τα «ασφαλή» μέρη στο σώμα της (λαιμός, ράχη) και όχι την κοιλιά της.

Η έξυπνη γάτα από τη συμπεριφορά της φαίνεται;

Διάβασε τις ακόλουθες προτάσεις, σημείωσε το βαθμό που εκφράζει την αλήθεια σε κάθε περίπτωση και υπολόγισε το άθροισμα τους.

Αν η απάντηση σου είναι:

Ποτέ, υπολόγισε 0 βαθμούς
Κάποιες φορές, υπολόγισε 5 βαθμούς
Πάντα, υπολόγισε 10 βαθμούς

Αν το άθροισμα των βαθμών είναι από:

0-25
Η γάτα σου έχει περιθώρια βελτίωσης.
26-49
Είναι αρκετά έξυπνη.
50- 70
Η γάτα σου είναι ιδιοφυΐα!

Exit mobile version