Site icon Loveyou

Βρες ξανά το δρόμο προς την άσκηση! Τέλος στα «κολλήματα»

askisi-kai-kollimata
Οι «καλές» δικαιολογίες στις οποίες καταφεύγεις, για να αναβάλεις την άσκηση είναι πολλές. Από τις υπερωρίες που αναγκάζεσαι να κάνεις στη δουλειά, το μωρό που πριν από λίγο ήρθε στην οικογένεια, το ότι έπαθες μια μικρή θλάση στο διάδρομο και ακόμη σε ταλαιπωρεί έως την αποχώρηση του κούκλου γυμναστή, που σε κρατούσε σε εγρήγορση … Επειδή όμως την άσκηση πολλές μπορεί να εμίσησαν (έστω, βαρέθηκαν), τα οφέλη της όμως κανείς, σου έχουμε αντιπροτάσεις για κάθε …κόλλημα που θέτει σε κίνδυνο την φυσική σου κατάσταση. Σίγουρα κάποια θα δώσει και σε εσένα την εναλλακτική που χρειαζόσουν.

ΤΟ «ΚΟΛΛΗΜΑ»
Βαριέσαι πια στο γυμναστήριο.
Εάν αυτή είναι η δικαιολογία σου, μην ανησυχείς, γιατί έχει τις πιο εύκολες αντιπροτάσεις.
Βάλε το στοιχείο του συναγωνισμού.
Συζήτησε με το γυμναστή σου την ιδέα σου επίτευξης ενός συγκεκριμένου αποτελέσματος σε κάποιον τομέα της άσκησής σου. Για παράδειγμα, να κατορθώσεις μέχρι το τέλος του εξαμήνου να εκτελείς 500 κοιλιακούς. Όχι, δεν είναι καθόλου ανέφικτο. Σωστή προπόνηση χρειάζεται, σοβαρότητα απέναντι στο στόχο σου και τη συνδρομή του γυμναστή σου κάθε φορά που η προπόνησή σου θα παρουσιάζει στασιμότητα. Επίσης, αν υπάρχει η δυνατότητα στο χώρο που γυμνάζεσαι να ξεκινήσεις κάποιο άθλημα, π.χ., τένις ή κολύμβηση, και να συμμετέχεις μαζί με μια φίλη σου ή ένα φίλο, τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο εύκολα για την εξάσκηση και των δύο, καθώς θα πορωθείτε για το αποτέλεσμα και η άμιλλα θα οδηγήσει την προπόνησή σας σε νέα ύψη και… σκορ.

Δοκίμασε κάτι καινούργιο.
Μπορεί να πιστεύεις ότι τα αερόβια προγράμματα, οι ασκήσεις με βάρη, το έντονο τρέξιμο στο διάδρομο και οι υψηλές επιδόσεις σου στα όργανα είναι ό,τι καλύτερο για το σώμα σου, αλλά και αυτό που ταιριάζει στο χαρακτήρα σου. Λοιπόν καιρός να μάθεις ότι το να είσαι απόλυτη, δε βοηθά ούτε στο γυμναστήριο. Δες τι νέα προγράμματα υπάρχουν και τρέξε να δηλώσεις συμμετοχή. Σύνθεσε έναν εβδομαδιαίο συνδυασμό ασκήσεων που θα κεντρίζει το ενδιαφέρον σου και θα σε ωθεί να τρέχεις με χαρά στο γυμναστήριο. Πρόσεξε, δε σου λέμε να εγκαταλείψεις το αγαπημένο σου πρόγραμμα, αλλά να το διανθίσεις. Εάν περιορίσεις λίγο την αερόβια άσκηση και προσθέσεις δύο φορές την εβδομάδα Πιλάτες, γιόγκα, χορό ή barre a terre (ασκήσεις κλασικού χορού στην μπάρα, τις οποίες όμως εκτελείς στο δάπεδο), τα αποτελέσματα θα είναι εκπληκτικά στη διάθεση και στο σώμα σου. Σύντομα θα δεις τους σφιγμένους μυς σου να μακραίνουν και να χαλαρώνουν, ενώ εξασκώντας αυτές τις μεθόδους θα καταλάβεις πόσο αγύμναστοι είχαν μείνει κάποιοι μυς, που χρειάζονται… λεπτοδουλειά.

Δεν έχεις ελεύθερο χρόνο;

ΤΟ «ΚΟΛΛΗΜΑ»
Δεν έχεις ελεύθερο χρόνο.
Ακόμα κι όταν ο χρόνος για γυμναστήριο φαντάζει σαν πολυτέλεια, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για να είσαι πάντα fit.

Πάντα υπάρχει χρόνος για περπάτημα.
Όταν το εργασιακό σου ωράριο επεκτείνεται κατά πολύ, όχι μόνο δε διαθέτεις το χρόνο, αλλά ούτε και τη σωματική δύναμη για να γυμναστείς. Κάτι που πραγματικά θα σε απαλλάξει και από τις ενοχές για το γεγονός ασυνέπειας στο πρόγραμμα άσκησής σου, αλλά και θα σε κάνει να νιώθεις μεγαλύτερη ευεξία στη δουλειά, είναι το περπάτημα. Όλα είναι θέμα απόφασης. Αποφάσισε λοιπόν ότι θα ξεκινάς κάθε μέρα νωρίτερα από το σπίτι και θα κάνεις όλη τη διαδρομή ως τη δουλειά σου με τα πόδια. Η χαρά, η διαύγεια και η καλή διάθεση που θα νιώθεις όλη την υπόλοιπη μέρα, μάλλον θα σε οδηγήσουν στην υιοθέτηση αυτού του εναλλακτικού είδους άσκησης. Ακόμη και αν δεν είναι δυνατή αυτή η επιλογή, μην εγκαταλείπεις την προσπάθεια να είσαι fit και υγιής. Πάντα μπορείς να κάνεις ένα διάλειμμα, που μπορείς να το ευχαριστηθείς περπατώντας, όσες υποχρεώσεις και αν σε περιμένουν.

Ενημερώσου για τα πρωινά προγράμματα.
Τα περισσότερα γυμναστήρια, σεβόμενα τις ανάγκες μας, ξεκινούν τα sessions από πολύ πρωί. Τι θα έλεγες επομένως για μία ώρα εκτόνωσης πριν οι υπόλοιποι στο σπίτι ξυπνήσουν; Μη φοβάσαι ότι κάτι τέτοιο θα σε κάνει κουρέλι για το υπόλοιπο της ημέρας. Το αντίθετο, μάλιστα. Ενώ εσύ θα σφύζεις από ενέργεια, οι άλλοι απλώς θα αναρωτιούνται.

Πάρε μία ώρα άδεια.
Πολλές φορές η εργασία σου απαιτεί από εσένα την παραμονή σου στο γραφείο για πολλές πολλές ώρες. Τις οποίες, μη μας πεις τώρα ότι τις εξαντλείς όλες δουλεύοντας και μόνο… Για σκέψου λίγο πόσο χρόνο περνάς στην καφετέρια ή μιλώντας στο τηλέφωνο με την «κολλητή» σου. Σίγουρα το κάνεις για να χαλαρώσεις από την ένταση της ημέρας, αλλά$ δύο φορές την εβδομάδα μπορείς να τις αφιερώσεις στην άσκησή σου. Πώς; Ζητώντας άδεια μιας ώρας είτε για να περπατήσεις στα πέριξ, αν ο γειτονικός χώρος το επιτρέπει, είτε πηγαίνοντας στο πλησιέστερο γυμναστήριο όπου θα διευθετήσεις το ύψος της συνδρομής σύμφωνα με τον αριθμό των επισκέψεών σου.

Πριν από λίγο καιρό είχες ένα μικροτραυματισμό ;

ΤΟ «ΚΟΛΛΗΜΑ»
Πριν από λίγο καιρό είχες ένα μικροτραυματισμό
Ένα μικρό πρόβλημα υγείας, ιδίως αν διανύεις φάση αποθεραπείας, δεν πρέπει να επηρεάσει αρνητικά το πρόγραμμα της γυμναστικής σου. Το αντίθετο, η άσκηση συνήθως βοηθά.

Γύμνασε το υπόλοιπο σώμα.
Μια θλάση στον αστράγαλο ή στον καρπό, ένα τράβηγμα στο γλουτό δεν επιβάλλουν την εξαφάνισή σου από το γυμναστήριο. Το αντίθετο, αν συνεχίσεις τη συνηθισμένη σου ρουτίνα εξάσκησης αυτό θα τονώσει την ψυχολογία σου και, ταυτόχρονα, θα αναρρώσεις πιο γρήγορα. Μάλιστα, με αφορμή, π.χ., ένα τράβηγμα στον καρπό θα επικεντρωθείς για ένα διάστημα στα υπόλοιπα μέρη του σώματος, κάποια από τα οποία μπορεί να είχες παραμελήσει. Τα μηχανήματα ενδυνάμωσης των ποδιών και των γλουτών είναι ό,τι πρέπει σε μια τέτοια περίσταση.

Ζήτα τη βοήθεια της «κολλητής» σου.
Εάν φοβάσαι για νέο τραυματισμό και πάλι υπάρχουν τρόποι για να μην τα παρατήσεις. Στο γυμναστήριο ή στο σπίτι καλείς μια φίλη σου και εκτελείτε μαζί το πρόγραμμά σας. Σίγουρα θα είναι πιο διασκεδαστικό και χαλαρωτικό (ό,τι σου χρειάζεται δηλαδή μετά από έναν τραυματισμό), αλλά θα νιώθεις και ασφάλεια καθώς θα γυμνάζεσαι με έναν άνθρωπο που νοιάζεται για σένα, σε προσέχει και όταν το χρειαστείς, μπορεί να σε βοηθήσει.

Μην το παρακάνεις.
Υπάρχει βέβαια και η αντίθετη περίπτωση σε αυτή την κατηγορία. Αυτή που αφορά τις gym maniacs, οι οποίες δεν μπορούν να δεχτούν ότι μερικές ημέρες αποχής ή έστω συντηρητικής γυμναστικής δε θα φέρουν και την καταστροφή. Αν, π.χ., δεν προσέξεις ένα διάστρεμμα και αρχίσεις δυναμικά το διάδρομο, τότε ο κίνδυνος υποτροπής είναι μεγάλος. Γι’ αυτό δώσε λίγο χρόνο στο σώμα σου για να ανακάμψει. Τον χρειάζεται και το αξίζει άλλωστε.

Μόλις απόκτησες μωρό και θέλει το χρόνο σου;

ΤΟ «ΚΟΛΛΗΜΑ»
Μόλις απόκτησες μωρό και θέλει το χρόνο σου.
Σοβαρόςλόγος να απέχεις, αλλά όχι τόσο ικανός. Δες τι μπορείς να κάνεις για να συνεχίσει να υπάρχει η άσκηση στην ημέρα σου.

Το μωρό στο καρότσι και οι δυο μαζί στο πάρκο.
Είναι κάτι που συνηθίζεται πάρα πολύ στο εξωτερικό και επειδή πρόκειται για μια πολύ καλή συνήθεια, καιρός να την υιοθετήσουμε και στα μέρη μας. Η βόλτα σπρώχνοντας το καροτσάκι του μωρού στο πάρκο μπορεί να είναι περισσότερο αποτελεσματική απ’ όσο νομίζεις. Υπάρχουν μάλιστα στο εμπόριο και ειδικά μωρουδιακά καροτσάκια που ενδείκνυνται για το τζόγκινγκ των μαμάδων (εννοείται και των μπαμπάδων). Από ‘κει και έπειτα εσύ θα φτιάξεις το πρόγραμμα σου με πιο έντονο περπάτημα, χαλαρό τρέξιμο, πιο γρήγορο τρέξιμο, σπρώξιμο του καροτσιού σε πιο ανώμαλο δρόμο κ.ά.

Φτιάξε το προσωπικό σου γυμναστήριο.
Πολύ αποτελεσματική λύση και πρακτικότατη. Θα επιλέξεις ένα χώρο στο σπίτι για να λειτουργήσει ως ο δικός σου χώρος άσκησης. Εξόπλισέ τον με μερικά, όχι μεγάλα σε όγκο όργανα (ένα μικρό stepper, αλτήρες για τα χέρια και τα πόδια, ίσως ένα όργανο για κοιλιακούς) και εκμεταλλεύσου το χρόνο που περνάς μπροστά στην τηλεόραση, την ώρα που το μωρό παίρνει το μεσημεριανό του ύπνο ή οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ημέρας μπορείς.

Θες να γυμνάζεσαι, αλλά είσαι αναβλητικός τύπος

ΤΟ «ΚΟΛΛΗΜΑ»
Θες να γυμνάζεσαι, αλλά είσαι αναβλητικός τύπος.
Συνέχεια λες ότι θα ξεκινήσεις γυμναστήριο ή τρέξιμο, αλλά όλο κάτι προκύπτει και το μεταθέτεις για την επομένη. 
Δες το ομαδικά. 
Το μυστικό στη δική σου περίπτωση έγκειται στο συνδυασμό της άσκησης με τη διασκέδαση. Διαφορετικά θα καταλήξεις να θυμάσαι το γυμναστήριο όταν διαπιστώνεις πως δε χωράς στα ρούχα σου ή όταν θέλεις να γίνεις κούκλα για μια κοινωνική περίσταση. Για να μην καταλήξουν όλα αυτά σε ένα φαύλο κύκλο, που στο τέλος θα έχει επίπτωση στα νεύρα σου, μπες σε μια αθλητική ομάδα. Έτσι, θα δεσμευτείς και δε θα είναι εύκολο να αποφεύ
γεις την άσκηση, καθώς οι άλλοι θα σε περιμένουν και θα σε χρειάζονται. Ταυτόχρονα θα γνωρίσεις και κόσμο και θα έχεις ένα λόγο παραπάνω να ασκείσαι.

Πάρ’ το προσωπικά!
Βρες έναν personal trainer. Η εξατομικευμένη προπόνηση έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον κι εσύ έχεις μονίμως έναν άνθρωπο να ασχολείται μ’ εσένα, να φροντίζει για τη σωστή εφαρμογή των ασκήσεων, το κάψιμο θερμίδων και την τελική επίτευξη του σώματος των ονείρων σου. Ακόμη και αν σου φαίνεται δύσκολο να αντεπεξέλθεις οικονομικά, υπάρχει λύση. Μπορείς κάλλιστα να μοιραστείς τα έξοδα και το μάθημα με μία ή και δύο φίλες σου.

Exit mobile version