Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός (ΒΜΡ) είναι από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να υπολογίσεις αν σκέφτεσαι να χάσεις, να πάρεις ή να διατηρήσεις το βάρος σου. Ο ΒΜΡ είναι το ποσό της ενέργειας που καταναλώνει ο οργανισμός σου σε κατάσταση ηρεμίας, όταν δηλαδή δεν κάνεις καμία δραστηριότητα. Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες και οι βασικότεροι είναι το φύλο, η ηλικία, το ύψος και το βάρος σου. Διάβασε τις οδηγίες και υπολόγισέ τον στη φόρμα που θα βρεις παρακάτω. Δες ακόμα από τι άλλο μπορεί να επηρεάζεται…
Υπολόγισε τον βασικό μεταβολικό ρυθμό σου.
- Μέτρησε το ύψος σου.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις για να υπολογίσεις τον βασικό μεταβολικό ρυθμό σου είναι να μετρήσεις το ύψος σου. Γενικά όσο μεγαλύτερο σκελετό έχεις τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο μεταβολικός σου ρυθμός. Μια ψηλή γυναίκα έχει περισσότερη μυϊκή μάζα από μια λιγότερο ψηλή, το οποίο σημαίνει ότι το σώμα της καταναλώνει περισσότερες θερμίδες μέσα στην ημέρα. Αν δεν είσαι σίγουρη για το ακριβές σου ύψος, μετρήσου τώρα.
Μέτρησε το ύψος σου σε εκατοστά και κράτα το γιατί θα το χρησιμοποιήσουμε στην φόρμα.
— Στάσου με την πλάτη στον τοίχο, με τα πέλματα σου να ακουμπάνε στον τοίχο και διατηρώντας το σώμα σου ίσιο. Βάλε κάποιον να κάνει ένα σημάδι στον τοίχο ακριβώς πάνω από το κεφάλι σου. Πάρε μια μεζούρα και μέτρησε από εκείνο το σημείο μέχρι το πάτωμα. Σημείωσε το ύψος σου σε εκατοστά (Αν είσαι 1.60 τότε είσαι 160εκ.)
- Ζυγίσου.
Αν έχεις αρκετό καιρό να ζυγιστείς, ανέβα τώρα στη ζυγαριά. Γενικά, όσο πιο πολύ ζυγίζεις τόσο περισσότερη ενέργεια χρησιμοποιεί το σώμα σου καθημερινά.
Παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τον βασικό μεταβολικό ρυθμό σου (ΒΜΡ):
Ο υπολογισμός του βασικού μεταβολικού ρυθμού σου μέσω της παρακάτω φόρμας δεν είναι απόλυτα ακριβής, αλλά είναι ο πιο αξιόπιστος από τους απλούς τρόπους και ο πιο εύκολος. Ο προσωπικός σου ΒΜΡ μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τους παρακάτω παράγοντες:
- Το πόσο γυμνασμένη είσαι. Οι γυμνασμένες γυναίκες έχουν μεγαλύτερο βασικό μεταβολικό ρυθμό από τις αγύμναστες. Μια αθλήτρια της κολύμβησης που ζυγίζει 60 κιλά με πολύ χαμηλό ποσοστό λίπους στο σώμα της θα έχει πολύ μεγαλύτερο ΒΜΡ από μια γυναίκα που ζυγίζει 60 κιλά, αλλά δε γυμνάζεται.
- Το αν είναι σε ανάπτυξη οι μύες σου. Οι γυναίκες και οι άνδρες που είναι ακόμη σε ανάπτυξη (για παράδειγμα στην εφηβεία) έχουν πολύ υψηλότερο βασικό μεταβολικό ρυθμό, όπως επίσης και αυτοί που ανακάμπτουν από ένα σοβαρό μυϊκό τραυματισμό.
- Το αν κάνεις δίαιτα και τι είδους. Οι πρωτεϊνικές δίαιτες καθώς και οι δίαιτες που σε κάνουν να χάσεις πολύ γρήγορα βάρος μειώνουν αισθητά τον ΒΜΡ σου.
- Την κληρονομικότητα. Κάποιες γυναίκες κληρονομούν τον μεταβολισμό από τους γονείς τους – αν έχεις γνωρίσει κάποια που τρώει ασταμάτητα αλλά δεν παχαίνει – απλώς έχει κληρονομήσει υψηλό ΒΜΡ.
- Το αν είσαι έγκυος. Κάτι που μπορεί να επηρεάσει πολύ τον βασικό μεταβολικό ρυθμό σου είναι η εγκυμοσύνη. Οι έγκυες και οι γυναίκες που θυλάζουν έχουν υψηλότερο ΒΜΡ. Η κύηση του μωρού καθώς και η περίοδος θυλασμού απαιτούν περισσότερη ενέργεια από το σώμα.
Χρησιμοποίησε την παρακάτω φόρμα για να υπολογίσεις τον βασικό μεταβολικό ρυθμό σου.