Site icon Loveyou

Γιατί διατηρείς τοξικές φιλίες; 5 πιθανά σενάρια

toksikes-filies

Υπάρχουν φιλίες καλές και τοξικές φιλίες. Όσο λογικό ακούγεται ότι κρατάμε τις πρώτες και απομακρυνόμαστε από τις δεύτερες, μερικές φορές δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Μία φιλία μπορεί να διατηρείται για χρόνια, ακόμα κι αν όλο αυτό το διάστημα εσύ απλώς αναγκάζεσαι να ανέχεσαι την άσχημη συμπεριφορά της φίλης σου. Γιατί γίνεται αυτό; Διάβασε παρακάτω τα πιθανότερα σενάρια…

ΣΕΝΑΡΙΟ 1Ο

Επαναλαμβάνεις στον εαυτό σου ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί

Δεν αποκλείεται ότι σε μια τοξική φιλία θα υπάρχουν και καλές στιγμές. Έτσι, λοιπόν, όταν τύχει να απολαύσεις την παρέα της φίλης σου, στο επόμενο ξέσπασμα κακής συμπεριφοράς θα κάνεις τα πάντα για να ξεπεράσεις γρήγορα την απογοήτευση, πιστεύοντας ότι την επόμενη φορά θα είναι καλύτερα.
Το πρόβλημα με τις τοξικές φιλίες είναι ότι είναι αδύνατο να επικοινωνείς με γνώμονα τη λογική. Ενώ σε μια φυσιολογική σχέση μπορείς να πεις στη φίλη σου «Κοίταξε, αυτό που έκανες με πείραξε» κι εκείνη να σου ζητήσει συγνώμη και να προχωρήσετε μπροστά, όταν η φιλία είναι τοξική εκείνη απλούστατα δεν σε ακούει.  Μπορεί να πρόκειται για αυταρχική προσωπικότητα ή να μην ξέρει πώς να διαχειριστεί την κριτική, ή μπορεί ακόμα και μην είναι σε θέση να κάνει μια συζήτηση που δεν έχει ως επίκεντρο την ίδια.
Αν πιστεύεις ότι ακόμα κι αν δεν συζητήσετε ανοιχτά την κατάσταση, η τοξική φίλη σου θα αισθανθεί άσχημα για τη συμπεριφορά της, κάνεις λάθος. Η σκέψη αυτή είναι βασισμένη στο πώς θ’ αντιδρούσες εσύ και όχι εκείνη, και σίγουρα δεν μπορείς ν’ αλλάξεις τη συμπεριφορά της.

ΣΕΝΑΡΙΟ 2Ο

Νομίζεις ότι ο φίλη σου αστειεύεται, είναι κακόκεφη ή δεν έχει διάθεση

Αν σκέφτηκες ποτέ, «Μάλλον δεν εννοεί αυτό που λέει, έτσι δεν είναι;» και δικαιολόγησες το συμβάν λέγοντας ότι ο φίλη σου αστειευόταν ή περνούσε μια δύσκολη μέρα, να είσαι υποψιασμένη. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι της δίνεις το ελεύθερο βασισμένη σε αυτό που θα ήθελες να ισχύει και όχι σ’ αυτό που πράγματι ισχύει.
Δέξου τη συμπεριφορά των φίλων σου γι’ αυτό που είναι, ειδικά αν τους έχεις δώσει ήδη πολλές, πολλές ευκαιρίες κι αντιμετώπισέ τους ρεαλιστικά για να προστατεύσεις τον εαυτό σου.

ΣΕΝΑΡΙΟ 3Ο

Κάποιο παλιό βίωμα σε κάνει να πιστεύεις ότι οι αρνητικές και τοξικές συμπεριφορές είναι αποδεκτές

Μπορεί κάτι από το προσωπικό σου background να σε ωθεί ν’ αποδέχεσαι την κακή συμπεριφορά των άλλων, ή μπορεί και να πιστεύεις ότι αυτό σημαίνει φιλία.
Υπάρχει, όμως, μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο να έχεις μια δύσκολη μέρα και να μεταχειρίζεσαι διαρκώς τον άλλο με άσχημο τρόπο. Η διαφορά είναι ότι ο πραγματική φίλη θα αισθανθεί άσχημα που σε πλήγωσε και θα σου ζητήσει συγνώμη και, το πιο σημαντικό, ακόμα κι αν μερικές φορές τα κάνει θάλασσα οι προθέσεις της δεν είναι ποτέ κακές. Αν, λοιπόν, επιτρέπεις την τοξική συμπεριφορά σε μια φιλία, ή αποδέχεσαι ότι οι φίλοι σου έχουν αρνητική φύση, μίλησε μ’ έναν ειδικό που θα σε βοηθήσει να δουλέψεις το παρελθόν σου.


ΣΕΝΑΡΙΟ 4Ο

Επιμένεις ότι μπορείς ν’ αλλάξεις τους άλλους

Αν ανήκεις σ’ αυτή την κατηγορία, τότε μάλλον θεωρείς τον εαυτό σου κάτι σαν «Μητέρα Τερέζα» της φιλίας και πιστεύεις ότι ο ρόλος σου είναι να κάνεις τη σχέση τέλεια.
Όσο ευγενικός κι αν είναι ο σκοπός σου, το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορείς ν’ αλλάξεις τους ανθρώπους, γιατί πρέπει να το κάνουν οι ίδιοι. Οπότε, αν τους επιτρέπεις να συμπεριφέρονται άσχημα το μόνο που θα καταφέρεις είναι να τους κάνεις να πιστεύουν ότι είναι εντάξει να σε μεταχειρίζονται με αυτό τον τρόπο.
Θυμήσου ότι αν δεν είσαι ειλικρινής απέναντί τους δεν θα αφυπνιστούν ποτέ για να γίνουν καλύτεροι φίλοι. Πες τους (όσο πιο ευγενικά γίνεται) ότι δεν θ’ ανεχτείς την άσχημη συμπεριφορά τους αν συνεχίσουν με τον ίδιο τρόπο και δώστους παραδείγματα για να καταλάβουν τί εννοείς. Κάνοντας αυτό, θα έχεις επιτελέσει το καθήκον σου.
Παρόλα αυτά, οι τοξικοί άνθρωποι δεν είναι σχεδόν ποτέ καλοί ακροατές με αποτέλεσμα να είναι εκ των πραγμάτων δύσκολο να έχεις μια ανοιχτή συζήτηση σχετικά με τη συμπεριφορά τους. Ο λόγος είναι ότι δεν θέλουν ν’ ακούσουν γι’ αυτό και μέχρι να είναι έτοιμοι να σε ακούσουν δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Αν έχεις ανάγκη να προσφέρεις, προχώρησε στο επόμενο άτομο που θα δεχτεί τη βοήθειά σου ή ασχολήσου με τη φιλανθρωπία.

ΣΕΝΑΡΙΟ 5Ο

Δεν έχεις πολλούς φίλους και φοβάσαι μη μείνεις μόνη
Γνωρίζοντας ότι μπορεί να δυσκολευτείς να κάνεις νέους φίλους, κάνεις παρέα με τα ακατάλληλα άτομα ώστε να μην μείνεις μόνη. Όμως, παρότι η μοναξιά είναι σκληρή το να γεμίζεις τη ζωή σου με τοξικούς ανθρώπους δεν θα σε κάνει να νιώθεις λιγότερο μοναχική.
Αυτό συμβαίνει επειδή το μόνο αντίδοτο στη μοναξιά είναι οι βαθιές, ουσιαστικές φιλίες, αφού όταν έχεις μία φίλη που σε συναισθάνεται νιώθεις λιγότερο μόνη κι εκτιμάς την πραγματική φιλία πολύ περισσότερο.
Αν νιώθεις μοναξιά, επικεντρώσου στο να γνωρίσεις περισσότερο κόσμο και προσπάθησε να εγκαινιάσεις καινούριες φιλικές σχέσεις με τα άτομα που σε κάνουν να περνάς καλά, που σε μεταχειρίζονται σωστά και που σε ενθαρρύνουν αντί να σε καταβάλλουν.

Exit mobile version