Υπάρχουν στιγμές στη ζωή που μπορεί να βρεθείς ολομόναχη χωρίς φίλους . Δεν είναι ευχάριστο συναίσθημα. Η έλλειψη φίλων για κάποιους μοιάζει με αυτό που αισθανόμασε όταν έχουμε μετακομίσει σε μια καινούρια πόλη. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση συνυπάρχουν η αίσθηση της περιπέτειας, ο ενθουσιασμός και η ανυπομονησία που συνοδεύουν τις μεγάλες αλλαγές. Όταν όμως συνειδητοποιείς ότι δεν έχεις φίλους, νιώθεις μοναξιά και εγκατάλειψη. Είσαι έτοιμη να διεκδικήσεις νέους φίλους για τη ζωή σου;
Γιατί, όμως, δεν έχεις φίλους;
Οι λόγοι μπορεί να είναι αμέτρητοι. Και μπορεί να παρουσιαστούν σε όλες μας.
Ίσως ν’ απομακρύνθηκες από τους ανθρώπους σε μια δύσκολη περίοδο της ζωής σου, αφού δεν έχουν όλοι την άνεση να πλησιάζουν τους άλλους όταν παλεύουν με τα προβλήματά τους.
Ίσως, πάλι, να αισθάνθηκες προδομένη από κάποιο φίλο, γεγονός που σ’ έκανε ν’ απομακρυνθείς απ’ όλους.
Ένας άλλος λόγος μπορεί να είναι ότι έχεις επιλέξει για φίλους ακατάλληλα άτομα που σε κρατάνε σε απόσταση ή δεν είναι εκεί για σένα όταν τους χρειάζεσαι. Δεν είναι ασυνήθιστο να υπάρχουν τέτοιοι φίλοι, αν γενικά κάνεις δύσκολα φιλίες.
Κάνε μία εκτίμηση της κατάστασης
Σαν εσένα πολλοί άνθρωποι έχει τύχει να βρεθούν κάποτε χωρίς φίλους και, όσο κι αν πονάει, είναι σημαντικό να μην σε καταβάλλει. Θυμήσου πως είναι μια προσωρινή κατάσταση κι αν θες ν’ αλλάξεις τη ζωή σου προς το καλύτερο (και το να έχεις περισσότερους φίλους θα βοηθούσε), πρέπει να δραστηριοποιηθείς. Το να κάνεις καινούριες φιλίες απαιτεί προσπάθεια και, όπως κάθε τι, όσο περισσότερο προσπαθείς τόσο ευκολότερο γίνεται.
Προτού, όμως, αρχίσεις να κάνεις νέες φιλίες βεβαιώσου ότι είσαι ψυχολογικά έτοιμη: αν υπάρχουν άλυτα θέματα που απαιτούν επαγγελματική βοήθεια, δούλεψε πρώτα σε αυτά. Αν υπάρχουν άλλα ζητήματα, όπως το ότι είσαι εξαιρετικά πολυάσχολη που δε σε βοηθάει να έρχεσαι σ’ επαφή με τους ανθρώπους, θα πρέπει να κάνεις κάποιες αλλαγές.
Μια καλή εξάσκηση είναι να εξετάσεις τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους είσαι μόνη, αποφεύγοντας τ’ αρνητικά σχόλια για τον εαυτό σου (του τύπου «είμαι αποτυχημένη» ή «δε με συμπαθεί κανείς»). Να ξέρεις ότι όλοι οι άνθρωποι στον κόσμο, από τον πιο εσωστρεφή στον πιο αυθόρμητο, είναι ικανοί να κάνουν φίλους. Αντί να παραιτείσαι στη σκέψη ότι «δε σε συμπαθεί κανείς», δες τη ζωή σου σφαιρικά και προσέγγισε με ρεαλισμό τις επιλογές σου.
Ερωτήσεις που χρειάζεται να κάνεις στον εαυτό σου
- Στη δουλειά, μήπως λέω συνέχεια όχι όταν μου ζητάνε να βγω για ένα ποτό ή για φαγητό;
(Μπορεί να χάνεις ευκαιρίες να γνωρίσεις συναδέλφους σου που ίσως γίνουν φίλοι σου).
- Προσεγγίζω τη φιλία με σωστούς ρυθμούς ή προσπαθώ να μετατρέψω την κάθε φιλία σε σχέση «κολλητών»;
(Αν ενεργείς από απελπισία, ενδέχεται ν’ απομακρύνεις ακόμη κι όσους θέλουν πραγματικά να σε γνωρίσουν).
- Επικοινωνώ με τους φίλους μου για να δω αν είναι καλά;
(Αν το μόνο που σ’ ενδιαφέρει είναι να βγεις έξω, τότε ίσως χάνεις τα συναισθηματικά οφέλη της φιλίας. Πλησίασε τους φίλους σου περισσότερο σαν ανθρώπους παρά σαν άτομα με τα οποία απλώς «κάνεις παρέα»).
- Συμμετείχα σε ομάδες ή μαθήματα όπου θα μπορούσα να καλλιεργήσω το πάθος μου;
(Αν δεν ψάχνεις διαρκώς για ευκαιρίες να κάνεις νέα πράγματα, δεν θα μπορέσεις να γνωρίσεις καινούριους ανθρώπους. Ο καλύτερος τρόπος να κάνεις φίλους είναι γραφτείς σε μαθήματα ή να κάνεις κάποιο χόμπι όπου ο ενθουσιασμός σου για κάτι καινούριο θα προσελκύσει νέες φιλίες).
- Μήπως περνάω πολύ χρόνο στο σπίτι αντί να βγαίνω για καφέ, να πηγαίνω βόλτα το σκύλο και να κάνω βόλτες;
(Αν είσαι σπιτόγατα, προσπάθησε να βλέπεις τακτικά περισσότερους ανθρώπους ώστε να κάνεις καινούριους φίλους).
Πώς να προσεγγίσεις νέες φιλίες
Δεν έχει σημασία το πώς αλλά το ότι έχεις τη δύναμη να κάνεις φίλους. Αν προσεγγίσεις σωστά την ανάπτυξη των καινούριων σχέσεων μπορεί να γεννηθούν νέες φιλίες. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να κάνεις φίλους αλλά θυμήσου ότι θα χρειαστεί χρόνος. Προσπάθησε να χτίσεις μια νέα σχέση κάθε μέρα και σύντομα η ζωή σου θα περιτριγυρίζεται από καινούριους φίλους.