Κατάφερες να συγχωρέσεις τη φίλη που σε πλήγωσε, αλλά δεν ξέρεις αν εξακολουθείς να τη θες στη ζωή σου; Η συγχώρεση είναι μια ισχυρή και θεραπευτική δύναμη σε μια σχέση. Η δύναμη της αυτή δεν μειώνεται από την επιθυμία σου να απομακρυνθείς από αυτόν που σε πλήγωσε. Ίσως την έχεις ήδη συγχωρέσει πολλές φορές στο παρελθόν και νιώθεις ότι η φίλη σου δεν καταλαβαίνει πώς πρέπει να συμπεριφερθεί σωστά. Ίσως πάλι να πληγώθηκες τόσο πολύ που δεν μπορείς να εμπιστευθείς ξανά τη φίλη σου. Ή μπορεί να σε ενοχλεί που η φίλη σου δείχνει να μην έχει κατάλαβει πόσο άσχημα συμπεριφέρθηκε και θεωρεί ότι είσαστε καλά.
Σε τέτοιες στιγμές συνήθως δημιουργείται η ανάγκη να πάρεις αποστάσεις από τη φίλη σου, είτε προσωρινά, είτε για πάντα. Μόνο εσύ ξέρεις ποιό είναι το σωστό για σένα και τη φιλία σας. Όπως και να’ χει, πριν αποχωρήσεις με υγιή τρόπο από τη φιλία θα πρέπει να τη συγχωρέσεις.
Συγχωρώ σημαίνει διατηρώ;
Είναι ένας κοινός μύθος το ότι όταν προσφέρεις συγχώρεση σε κάποιον πρέπει να τον κρατήσεις στη ζωή σου. Υπάρχουν πολλές καταστάσεις στις οποίες μετά το στάδιο της συγχώρεσης (και χωρίς να κρατάς καθόλου πικρία) εξακολουθείς να θέλεις ν’ απομακρυνθείς από τη σχέση.
Θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι για να προχωρήσεις μπροστά σημαίνει ότι είσαι θυμωμένη, αλλά δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στη συγχώρεση και στην αποδοχή μιας επαναλαμβανόμενα άσχημης συμπεριφοράς. Το να φεύγεις έχοντας συγχωρέσει δηλώνει ότι εύχεσαι στον άλλο το καλύτερο (και το εννοείς), ότι έχεις ξεπεράσει την κατάσταση που προκάλεσε τη ρήξη, αλλά δεν επιθυμείς πια να συνεχίσεις τη συγκεκριμένη φιλία μαζί με όσα φέρνει στη ζωή σου. Ένας λόγος θα μπορούσε να είναι ότι η φίλη σου αποτελούσε μόνιμη κακή επιρροή και τα αλλεπάλληλα προβλήματά της αναστάτωναν την καθημερινότητά σου. Ή δεν έδειχνε τον απαραίτητο σεβασμό στη φιλία σας κι έτσι δεν αισθάνεσαι πλέον ασφαλής μέσα στη σχέση. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, συγχωρείς για ν’ απαλλαχτείς από τα δράματα και να προστατεύσεις την ισορροπία και τη γαλήνη που είναι τόσο απαραίτητα στη ζωή σου.
Αναρωτιέσαι μήπως κρατάς θυμό ακόμα μέσα σου;
Αναρωτιέσαι μήπως κρατάς ακόμα θυμό μέσα σου;
Είναι σύνηθες πριν επιτρέψουν στη συγχώρεση να ανακουφίσει την καρδιά και τα συναισθήματά τους, οι άνθρωποι να αγκιστρώνονται στον θυμό. Πιστεύεις ότι κουβαλάς ακόμα θυμό μέσα σου; Για να καταλάβεις αν η απάντηση είναι ναι, διάβασε τις παρακάτω ενδείξεις:
- «Ξαναπαίζεις» τη σκηνή ανάμεσα σ’ εσένα και τη φίλη σου ξανά και ξανά
- Αναζητάς διαρκώς (σιωπηλά ή σε άλλους) το γιατί τα πράγματα πήραν αυτή την τροπή
- Έχεις ξεσπάσματα με άλλες φίλες
- Συμπεραίνεις ότι θα λάβεις από όλους την ίδια μεταχείριση της φίλης σου, οπότε σταματάς να προσπαθείς
- Μιλάς για τη φίλη σου ακόμη κι αν η σχέση σας έχει λήξει.
Αν δεν την έχεις συγχωρέσει ακόμα, προσπάθησε να συνειδητοποιήσεις ότι η εμμονή στην αρνητικότητα δε σου επιτρέπει να είσαι χαρούμενη. Σκέψου ότι η καρδιά σου έχει κάποια συναισθηματικά όρια και όταν ένα ποσοστό της κυριεύεται από τον θυμό είναι ανίκανο να δεχτεί οτιδήποτε καλό. Μην αφήνεις, λοιπόν, ένα παλιό τραύμα να επισκιάζει το παρόν σου.
Πώς μπορώ να συγχωρέσω μια φίλη, αν έχω ήδη φύγει από τη ζωή της;
Με ποιό τρόπο συγχωρείς και προχωράς μπροστά; Πρώτα απ’ όλα, χρειάζεται να συνειδητοποιήσεις ότι το άτομο με το οποίο είσαι θυμωμένη πιθανόν να μην σκέφτεται την κατάσταση τόσο πολύ όσο εσύ (ακόμη κι αν έφταιγε η φίλη σου). Χρησιμοποίησε αυτή τη σκέψη ως κίνητρο για να κοιτάξεις μπροστά.
Κατά δεύτερο, μπορεί η φίλη σου να σε πλήγωσε, αλλά εσύ φέρθηκες έξυπνα κι απομακρύνθηκες για να μην επιτρέψεις στα ψυχικά τραύματα να είναι ο άξονας της φιλίας σας για πάντα. Αντέδρασες, κι όσο δύσκολο κι αν ήταν, το έκανες για να προστατεύσεις την ψυχική υγεία και την ηρεμία σου.
Αυτό που μένει τώρα είναι το δύσκολο μέρος, δηλαδή ν’ απαλύνεις τον πόνο της αδιαφορίας που η φίλη σου άφησε πίσω. Να θυμάσαι ότι όλοι μας αντιμετωπίζουμε καθημερινά τις συνέπειες των πράξεών μας με διαφορετικό τρόπο. Και το ότι η φίλη σου σε έχασε από τη ζωή της, είναι αποτέλεσμα της συμπεριφοράς της.
Επιπλέον, όλοι κάνουμε λάθη κι ακόμα κι αν δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε, μαθαίνουμε από αυτά. Για μερικούς τα λάθη θα πρέπει να επαναληφθούν ξανά και ξανά προτού πάρουν το μάθημά τους, άρα ίσως η φίλη σου ανήκει σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων.
Όμως πάνω απ’ όλα, η συγχώρεση αποτελεί δώρο για εσένα. Δε σημαίνει ότι η φίλη σου έκανε καλά που σε πλήγωσε αλλά σου έδωσε την αφορμή να σταματήσεις να σκέφτεσαι μόνο εκείνη και να σκεφτείς τη ζωή σου και πώς θα είσαι ευτυχισμένη. Ακόμα κι αν δεν νιώθεις πια την ίδια αγάπη για εκείνη, δε χρειάζεται να τη μισείς πια γιατί με τον καιρό θα αισθανθείς ξανά τρυφερότητα απέναντί της, παρότι προτιμάς να μην είναι κομμάτι της ζωής σου.