Θεωρητικά, η φιλία είναι μια απλή σχέση: όταν κάποιος σου συμπεριφέρεται σωστά και νοιάζεται για εσένα, τότε σημαίνει ότι σε θεωρεί φίλη του. Αν, αντίθετα, είναι ύπουλος ή κακός τότε δεν είναι φίλος. Αν τα πράγματα είναι τόσο ξεκάθαρα, τότε, γιατί είναι τόσο δύσκολο να καταλάβεις κάποιες φορές αν κάποιος είναι πραγματικός φίλος;
Γιατί στη ζωή εκτός από το μαύρο και το άσπρο υπάρχει και το γκρι. Πράγματι, υπάρχουν φιλίες που είναι ξεκάθαρες μα μπορεί να τύχει να γνωρίσεις άτομα που θα σε μπερδέψουν με τη στάση τους. Δεν αποκλείεται να κάνεις παρέα με μια φίλη και να περνάς καλά, αλλά παρόλα αυτά ν’ αμφισβητείς τη σχέση σας.
Αν νιώθεις έτσι για κάποιο άτομο στη ζωή σου, θέσε στον εαυτό σου τις παρακάτω ερωτήσεις. Οι απαντήσεις σου θα σε βοηθήσουν να κάταλάβεις αν έχεις στη ζωή σου μια πραγματική φίλη ή κάποια που πρέπει να προσέχεις ή και να απομακρύνεις για πάντα…
«Η φίλη μου είναι αρνητική απέναντί μου σε ορισμένες καταστάσεις;»
Αυτή η ερώτηση θα σε βοηθήσει ν’ αποφασίσεις αν το συγκεκριμένο άτομο συμπεριφέρεται άσχημα σε ορισμένες καταστάσεις. Για παράδειγμα, αν η φίλη σου είναι ειρωνική όταν είσαι χαρούμενη μια πιθανή εξήγηση είναι ότι ίσως σε ζηλεύει.
Μπορεί και να ισχύει το αντίθετο, δηλαδή όταν εσύ είσαι πεσμένη εκείνη να είναι γλυκιά και περιποιητική, αλλά η συμπεριφορά της ν’ αλλάζει μόλις ξεπεράσεις τη δύσκολη στιγμή.
Με λίγα λόγια, απομονώνοντας συγκεκριμένες συγκυρίες θα καταφέρεις να «αποκωδικοποιήσεις» τη συμπεριφορά της φίλης σου.
«Είχε πάντα απέναντί μου σκαμπανεβάσματα συμπεριφοράς;»
Αν η αρνητικότητά της αποτελεί καινούριο στοιχείο της σχέσης σας, σκέψου ποιές καταστάσεις στη ζωή και των δύο θα μπορούσαν να έχουν επηρεάσει τη συμπεριφορά της. Σε γενικές γραμμές, οποιαδήποτε αλλαγή (ακόμη και θετική) είναι ικανή να επιφέρει μια αλλαγή στη συμπεριφορά.
Για παράδειγμα, αν η φίλη σου βρει ξαφνικά καινούρια δουλειά και τα πηγαίνει καλά, υπάρχει περίπτωση να αισθάνεται αγχωμένη με τις νέες ευθύνες και ν’ αντιδράει σ’ εσένα κάπως απότομα. Δεν είναι σωστό, αλλά είναι μια εξήγηση.
Αν δυσκολευόσουν πάντοτε να καταλάβεις τη συμπεριφορά της, τότε ίσως σημαίνει ότι αυτός είναι ο χαρακτήρας της. Δε σου μένει παρά ν’ αποφασίσεις αν μπορείς να το αποδεχθείς ή αν προτιμάς να φύγεις από τη σχέση.
«Μήπως με έχει “κάψει” στο παρελθόν;»
Αν η φίλη σου σε κουτσομπόλεψε, μοιράστηκε κάποιο μυστικό σου, σε πλήγωσε ή πρόδωσε την εμπιστοσύνη σου με οποιονδήποτε τρόπο, θα πρέπει να περιμένεις ότι μπορεί να το ξανακάνει. Έτσι, όμως, θα είσαι επιφυλακτική κι έτοιμη να βρεις την παραμικρή αρνητική λεπτομέρεια που θα σου υπενθυμίζει την απιστία της.
Η εμπιστοσύνη χρειάζεται χρόνια για να χτιστεί και λίγες μόνο στιγμές για να γκρεμιστεί, οπότε αν η φίλη σου σε έχει κάψει στο παρελθόν είναι φυσικό ν’ αναρωτιέσαι αν είναι πραγματική φίλη. Ωστόσο, αν είσαι αποφασισμένη να τη συγχωρήσεις για τα λάθη του παρελθόντος, οφείλεις για το καλό της φιλίας σας να μην πιάνεσαι από κάθε μικρό στραβοπάτημα που μπορεί να προκύψει στην πορεία.
Υπάρχουν κι άλλες «ύποπτες» συμεριφορές που καλό είναι να σε κάνουν να επανεξετάσεις τη φίλη σου…
«Μήπως άκουσα αρνητικά σχόλια για μένα από άτομα που γνωρίζει;»
Αν έχουν φτάσει στ’ αυτιά σου κουτσομπολιά σχετικά μ’ εσένα και υποψιάζεσαι ότι τα ξεκίνησε η φίλη σου, μάλλον έχει έρθει η στιγμή να προσέχεις. Κάποιος που κάνει τον καλό μπροστά σου αλλά διαδίδει φήμες, διαστρεβλωμένες αλήθειες ή και μυστικά πίσω από την πλάτη σου δεν είναι άξιος εμπιστοσύνης.
Σ’ αυτή την περίπτωση, θα χρειαστείς χρόνο μακριά από τη σχέση για να καθορίσεις κατά πόσο πρόκειται για πραγματική φιλία. Αν πιστεύεις ότι κάποιο τρίτο άτομο μπορεί να σε διαφωτίσει σχετικά με τις υποψίες σου, ζήτησε από μια έμπιστη κοινή φίλη να σου πει τη γνώμη της, αλλά να είσαι επιφυλακτική. Μην αρχίσεις να κουτσομπολεύεις τη φίλη σου ακριβώς όπως σε κουτσομπόλευε κι εκείνη.
«Γιατί πιστεύω ότι η φίλη μου δεν θα με στηρίξει;»
Αν κατά βάθος αισθάνεσαι ότι η φίλη σου θα σε «κρεμάσει» σε στιγμή ανάγκης, αναρωτήσου γιατί νιώθεις έτσι. Μήπως η φίλη σου συνηθίζει ν’ αποχωρεί όταν πρόκειται να δεσμευτεί σε κάτι; Αισθάνεσαι κατά βάθος ότι δεν χαίρεται πραγματικά για σένα;
Αν η φίλη σου αδυνατεί να δεσμευτεί στα μεγάλα γεγονότα της ζωής σου ή δεν σου δίνει τη στήριξή της, εξήγησέ της ότι είναι πολύ σημαντικό για σένα κι ότι ελπίζεις να βρίσκεται στο πλάι σου εκείνες τις στιγμές. Ωστόσο, άκουσε το ένστικτό σου κι αν χρειάζεσαι πραγματική βοήθεια μην στηρίζεσαι αποκλειστικά σ’ εκείνη. Προσκάλεσε φίλους που είσαι σίγουρη ότι θα σε στηρίξουν και η φίλη σου είτε θα εμφανιστεί κάνοντάς σου μια όμορφη έκπληξη, είτε θα σου δώσει να καταλάβεις μια και καλή ότι δεν είναι αξιόπιστη. Όπως και να’ χει, θα γνωρίζεις επιτέλους την αλήθεια αλλά θα έχεις άλλα άτομα έτοιμα ν’ απαλύνουν τον πόνο σου.
«Αν απομακρυνθώ από τη φιλία μας θα δω τα πράγματα πιο καθαρά;»
Όσο κι αν το ένστικτό σου σε συμβουλεύει να λήξεις τη φιλία, κάνε ένα βήμα πίσω για να δεις τα πράγματα πιο καθαρά. Για ένα μικρό χρονικό διάστημα:
- Πέρασε λιγότερο χρόνο με τη φίλη σου
- Βάλε σαν στόχο να μην μοιράζεσαι προσωπικές λεπτομέρειες μαζί της
- Παρατήρησε τη συμπεριφορά της όταν βρίσκεται μαζί με άλλους.
Συλλογίσου όσα έχεις παρατηρήσει ή σκεφτεί κατά τη διάρκεια της απομάκρυνσής σου. Πώς ένιωθες όταν ήσουν μακριά της; Εξακολουθείς να πιστεύεις ότι η λήξη της φιλίας είναι η σωστή κίνηση ή μήπως υπάρχει τρόπος να κρατήσεις τη φίλη σου στη ζωή σου θωρακίζοντας παράλληλα τα αισθήματά σου;
Ό, τι κι αν αποφασίσεις, μην αισθάνεσαι τύψεις. Να ξέρεις ότι οποιαδήποτε απόφαση θα σου φανεί δύσκολη αρχικά αλλά το χρωστάς στον εαυτό σου να περιτριγυρίζεσαι από ανθρώπους που σε αγαπούν και σε νοιάζονται.