Ζηλεύεις τη μισθοδοσία των συναδέλφων σου; Χαμογέλα. Ορίστε τέσσερις τρόποι για να ζητήσεις αύξηση και να σου πουν… ναι!
Μια νέα μελέτη που διεξάχθηκε στη Μαδρίτη, βρήκε ότι το κλειδί της εργασιακής ευημερίας δε βρίσκεται τόσο στο πόσα κερδίζει κανείς, αλλά στο πόσα κερδίζει συγκριτικά με τους άλλους εργαζόμενους. Με λίγα λόγια, αν βγάζεις λιγότερα από τους συναδέλφους σου έχεις περισσότερες πιθανότητες να είσαι μονίμως κακόκεφη στο γραφείο.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι μελέτες δείχνουν ότι όταν ένας εργαζόμενος ανακαλύπτει μια μισθολογική αδικία τείνει να δουλεύει πιο σκληρά. «Αυτό οφείλεται στην αντίληψη ότι αφού οι άλλοι βγάζουν περισσότερα χρήματα από μένα, αν δουλέψω σκληρά θα καταλήξω να κερδίσω κι εγώ το ίδιο ποσό», λέει ο Eduardo Pérez Asenjo, συντάκτης της μελέτης και καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο UC3M της Μαδρίτης. Ως συνέπεια, αυτή η τακτική οδηγεί σε ένα βαθύτερο αίσθημα πικρίας εξαιτίας του μειωμένου μισθού και… της σκληρής προσπάθειας.
Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τακτικές που μπορούν να σε βοηθήσουν να κερδίσεις περισσότερα χρήματα.
Μάθε πώς να ζητήσεις αύξηση και θα σου πουν «ναι» με τέσσερα απλά βήματα.
- 1. Διάλεξε έναν αριθμό, αλλά όχι στην τύχη.
Αν πας να ζητήσεις αύξηση και να διπλασιάσεις το μισθό σου θα σε περάσουν για τρελή. Αν ζητήσεις λίγα θα χάσεις ένα πιθανό εισόδημα. Το κλειδί βρίσκεται στη χρυσή τομή. «Πολλοί εργαζόμενοι ζητούν αύξηση με βάση αυτά που θα ήθελαν να κερδίζουν ή μια γενική αίσθηση ότι πρέπει να πληρώνονται περισσότερα», λέει η Alison Green, συγγραφέας του δημοφιλούς blog Ask a Manager. «Κάνε μια έρευνα στην εργασιακή νομοθεσία του κλάδου σου, στην περιοχή σου, και δες ποιοι είναι οι μισθοί με βάση αυτές τις παραμέτρους».
Συμβουλή: Μην χρησιμοποιείς ιστοσελίδες μισθοδοσίας σαν σημείο αναφοράς. Σύμφωνα με την Green, η πιο αξιόπιστη μέθοδος είναι ζητώντας τη γνώμη των εργαζομένων στον τομέα σου. Ωστόσο, να θυμάσαι ότι οι περισσότεροι αποφεύγουν να απαντήσουν σχετικά με το πόσα χρήματα βγάζουν. «Παρόλα αυτά, μπορείς να αναφέρεις κάποια ποσά και να παρατηρήσεις την αντίδρασή τους», λέει η Green. «Θεωρούν το ποσό που ανέφερες σωστό ή μήπως πολύ υψηλό/χαμηλό;». Βάσισε τις ερωτήσεις σου πάνω στις πληροφορίες που συγκέντρωσες.
- 2. Περίμενε την κατάλληλη στιγμή πριν να ζητήσεις αύξηση
Πριν κάνεις το μεγάλο βήμα για να ζητήσεις αύξηση, βεβαιώσου ότι έχεις μείνει στη δουλειά για ένα ικανοποιητικό χρονικό διάστημα (τουλάχιστον ένα χρόνο) και ότι έχεις σημειώσει σταθερή πρόοδο. Και μην γίνεις το άτομο που ζητάει επανειλημμένα αύξηση! Αν σου έδωσαν αύξηση πριν από 3 μήνες, περίμενε να περάσει καιρός προτού ξαναχτυπήσεις την πόρτα του αφεντικού. «Στις περισσότερες εταιρείες, η πρώτη αύξηση δίνεται μετά το πέρας του πρώτου χρόνου και ύστερα δεν υπερβαίνει τη μία φορά τον χρόνο», λέει η Green.Η Green τονίζει ότι είναι σημαντικό να βλέπεις τα πράγματα σφαιρικά. «Η σωστή περίοδος για να ζητήσεις αύξηση είναι όταν η εταιρεία ευημερεί οικονομικά, άρα προσοχή αν περνάει δύσκολους καιρούς. Αν η εταιρεία ψάχνει τομείς για να κάνει περικοπές – αντί να αυξήσει τα έξοδα – είναι προτιμότερο να μην κάνεις την κίνησή σου», λέει η Green. - 3. Προώθησε τον εαυτό σου
Αντί να πεις απλά στο αφεντικό σου τους λόγους για τους οποίους αξίζεις να ζητήσεις αύξηση, απόδειξέ το. «Η αύξηση αποτελεί την αναγνώριση ότι συνεισφέρεις περισσότερο στη δουλειά σε σύγκριση με την τελευταία φορά που υπολογίστηκε ο μισθός σου», λέει η Green. «Σκέψου, λοιπόν, όλα όσα πέτυχες τη χρονιά που πέρασε και γιατί η συνδρομή σου είναι πιο σημαντική τώρα από τότε που αποφασίστηκε για τελευταία φορά ο μισθός σου». Θα δεις ότι τα πραγματικά στοιχεία υπερτερούν πάντα των συναισθημάτων. Τα πιθανά επιτεύγματά σου μπορεί να είναι: τα καλά λόγια των πελατών, τα αυξημένα έσοδα της εταιρείας, ή το γεγονός ότι μπορείς πλέον να αναλαμβάνεις τις διπλάσιες ευθύνες από πριν. - 4. Μην εγκαταλείπεις ποτέ την προσπάθεια
Μην πάρεις το «όχι» του αφεντικού σου στα να ζητήσεις αύξηση σαν καταστροφική απόρριψη και αρχίσεις να σχεδιάζεις να βάλεις φωτιά στο κτίριο. «Αν το αφεντικό σου απορρίψει το αίτημά σου, ρώτησε τί πρέπει να κάνεις για να το πετύχεις στο μέλλον», συμβουλεύει η Green. «Ένας καλός μάνατζερ θα σου υποδείξει τον σωστό δρόμο που οδηγεί στην αύξηση».