Το κουτσομπολιό μόνο προβλήματα μπορεί να σου δημιουργήσει. Υπάρχουν όμως κάποιες περιπτώσεις που μια …φήμη πρέπει να διαδοθεί. Αν αποφύγεις τις επιπολαιότητες, όλα θα γίνουν όπως πρέπει! Δες τι πρέπει να κάνεις.
– Μην αισθάνεσαι ένοχη.
Το κουτσομπολιό μπορεί να είναι ένα χρήσιμο κοινωνικό εργαλείο για τη δημιουργία δεσμών. Σε μελέτη του ο Αμερικανός καθηγητής Ντέιβιντ Σλόαν Γουίλσον έδειξε ότι αποδοκιμάζουμε τους ανθρώπους που δε συμμετέχουν στο εποικοδομητικό κουτσομπολιό – θεωρώντας τους, δηλαδή, απειλή. «Ίσως να υπάρχει μια προσδοκία ότι οφείλεις να συμμετέχεις» σημειώνει ο ίδιος. Το καλό κουτσομπολιό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μεταδώσει σημαντικούς κοινωνικούς κανόνες, γι’ αυτό κάν’ το ενδιαφέρον – μην πεις, όμως, ψέματα.
– Δείξε υπευθυνότητα.
«Εάν ξεκινάς κάθε συζήτηση με τις φράσεις “Μην τον πεις σε κανέναν” ή “Δεν πρέπει να το πω αυτό”, τότε δεν μπορείς να προσποιηθείς πως δεν ξέρεις τι κάνεις» λέει η Γουέντι Μέικπις-Μπράουν, συνιδρύτρια του Relish (www.relishpeople.co.uk). Θεώρησε δεδομένο πως ό,τι πεις θα επαναληφθεί και αν δεν είσαι πρόθυμη να το υποστηρίξεις, όταν έρθεις αντιμέτωπη με αυτό, τότε εξαρχής μην το πεις.
– Επίλεξε σοφά σε ποιον θα το πεις.
«Το κίνητρο για κουτσομπολιό διαφέρει ανάμεσα στους ανθρώπους. Μπορεί να είναι απλή περιέργεια, ή η ανάγκη να γίνουν μέλος μιας κλίκας, ή ένας τρόπος να δείξουν πως ενδιαφέρονται για κάποιον» τονίζει η Γουέντι Μέικπις-Μπράουν. Διάλεξε προσεκτικά αυτούς με τους οποίους κουτσομπολεύεις. Οι άνθρωποι που προφανώς λαχταρούν το μελόδραμα και την έξαψη του κουτσομπολιού, γίνονται γρήγορα άνθρωποι ανάξιοι εμπιστοσύνης.
– Μην το πιστεύεις.
Πριν μεταφέρεις οποιαδήποτε πληροφορία, είναι σημαντικό να σιγουρευτείς ότι γνωρίζεις την πηγή απ’ όπου προήλθε. Ο ορισμός του κουτσομπολιού είναι ότι συνήθως εμπεριέχει λεπτομέρειες που είναι αναληθείς. Θυμήσου, επίσης, ότι οι πληροφορίες άλλων ανθρώπων θα είναι διαφορετικές από τις δικές σου και πως υπάρχει πάντα η πιθανότητα υπερβολής.
– Μην το παρακάνεις.
Το να διαδώσεις μία φήμη με σκοπό να προστατεύσεις, να προλάβεις, να αποφύγεις ή να διορθώσεις κάτι δεν απαγορεύεται. Όταν όμως κουτσομπολεύεις διαρκώς προκαλώντας αναίτιες ανακατωσούρες, σύντομα η παρουσία σου θα γίνει δσάρεστη.