Το πρώτο σου ραντεβού για επαγγελματική συνέντευξη έχει ήδη οριστεί. Είσαι έτοιμη να σταθείς απέναντι από τον υποψήφιο εργοδότη σου; Μελέτησε ξανά προσεκτικά το βιογραφικό που έχεις στείλει. «Οι εργοδότες ψάχνουν απεγνωσμένα σωστούς επαγγελματίες με προσόντα, αλλά οι περισσότεροι υποψήφιοι δεν φέρονται επαγγελματικά», λέει η Andrea Kay, συγγραφέας του This is How to Get Your Next Job: An Inside Look at What Employers Really Want. «Όλοι βιάζονται ν’ απαντήσουν στις αγγελίες αγνοώντας το γεγονός ότι η απλή αποστολή του βιογραφικού και του συνοδευτικού email δεν είναι αρκετή για να κάνει τη διαφορά». Είτε μόλις αποφοίτησες και ψάχνεις για την πρώτη σου δουλειά, είτε είσαι μια έμπειρη εργαζόμενη κι ελπίζεις ν’ αλλάξεις καριέρα, μην κάνεις ποτέ κάποιο από αυτά τα συνηθισμένα πέντε λάθη πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την επαγγελματική συνέντευξη:
Λάθος #1
Αναφέρεις το παλιό σου αφεντικό για συστάσεις αλλά… ξεχνάς να τον ενημερώσεις
Σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση του CareerBuilder.com σε 2.500 μάνατζερ, σχεδόν το 30% είπαν ότι ανακάλυψαν λανθασμένες ή αναληθείς συστάσεις στα βιογραφικά των υποψηφίων. Όπως καταλαβαίνεις, δεν αξίζει το ρίσκο ν’ αναφέρεις κάποιο άτομο που δεν έχεις καν ενημερώσει, αφού το 80% των εργοδοτών ελέγχουν τα στοιχεία συστηματικά. Ακόμη κι αν τα άτομα που θέλεις να σε συστήσουν σε συμπαθούν, αν δεν τα ειδοποιήσεις δεν θα είναι σε θέση να πουν τα καλύτερα για σένα. «Θυμήσου να ενημερώνεις τα πρώην αφεντικά για τις συστάσεις και ότι έχεις κλείσει κάποια ραντεβού για επαγγελματική συνέντευξη», λέει ο Ryan Kahn, συγγραφέας του Hired!: The Guide for the Recent Graduate. «Αλλιώς, αν είναι απροετοίμαστοι μπορεί να μην ξέρουν τί να πουν για σένα».
Συμβουλή: Αν το αφεντικό σου σε διαβεβαίωσε στο παρελθόν ότι μπορείς να τον αναφέρεις για συστάσεις, στείλε ένα email ως υπενθύμιση ενημερώνοντας ότι ψάχνεις δουλειά, εξηγώντας περί τίνος πρόκειται, γιατί είσαι ενθουσιασμένη και ότι θα τον καλέσουν για να μάθουν για σένα. Αν, πάλι, δεν σου έδωσε το ελεύθερο να βάλεις το όνομά του στο βιογραφικό σου, ρώτησέ τον μέσω email αν μπορείς να το κάνεις.
Λάθος #2
Διαθέτεις μόνο μία εκδοχή του βιογραφικού σου
Μην μπαίνεις στον πειρασμό να στέλνεις το βιογραφικό σου σε κάθε αγγελία γιατί οι ειδικοί συμβουλεύουν να είσαι επιλεκτική και να στοχεύεις σωστά. Σύμφωνα με μελέτη του Ladders.com, ο μέσος χρόνος εξέτασης ενός βιογραφικού από το γραφείο προσωπικού είναι 6,25 δευτερόλεπτα. Το μεγαλύτερο βάρος δίνεται στην τρέχουσα ή στις προηγούμενες θέσεις εργασίας και εταιρείες, εστιάζοντας σε όσες σχετίζονται περισσότερο με την κενή θέση για την οποία γίνεται η πρόσληψη. Αυτό σημαίνει ότι αν χρησιμοποιείς το ίδιο βιογραφικό για όλες τις αγγελίες, όποια κι αν είναι η δουλειά, μπορεί να χάσεις ευκαιρίες να ξεχωρίσεις από τους υπόλοιπους υποψηφίους.
Συμβουλή: Για κάθε θέση για την οποία εκδηλώνεις ενδιαφέρον, κάνε μικρές τροποποιήσεις στο βιογραφικό σου ώστε τα προσόντα και η εμπειρία να έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για τη συγκεκριμένη εταιρεία και να μπορούν να εκτιμηθούν καλύτερα. Για να σου κλείσει ραντεβού για επαγγελματική συνέντευξη, το άτομο που προσλαμβάνει μια γραμματέα δεν ενδιαφέρεται για το αν έχεις δουλέψει σαν bar woman για ένα χρόνο, ακριβώς όπως το εστιατόριο που ψάχνει σερβιτόρα δεν ενδιαφέρεται αν έχεις διατελέσει καθήκοντα κλητήρα.
Λάθος #3
Δεν έχεις ερωτήσεις στο τέλος της επαγγελματικής συνέντευξης
Το να το παίζεις cool είναι μια καλή προσέγγιση στα προσωπικά ραντεβού αλλά στην αναζήτηση εργασίας ο ενθουσιασμός και το ενδιαφέρον παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Σε μια επαγγελματική συνέντευξη οι περισσότεροι υπεύθυνοι προσλήψεων ρωτάνε στο τέλος αν έχεις ερωτήσεις, κι αν δεν έχεις καμία, μπορεί να το εκλάβουν σαν έλλειψη ενδιαφέροντος για τη θέση και να κάνεις έτσι μια κακή εντύπωση.
Συμβουλή: Οι εργοδότες αναζητούν υποψηφίους που διαθέτουν ροή συζήτησης, γι’ αυτό μίλησε για τον λόγο που ενδιαφέρεσαι για τη δουλειά, προετοιμάσου να συζητήσεις για τα προσόντα της εταιρείας και θέσε πάντα αρκετές ερωτήσεις στο τέλος της συνέντευξης. Ορισμένα χρήσιμα παραδείγματα που μπορείς να δοκιμάσεις: Πώς είναι το εργασιακό περιβάλλον; Πώς είναι να δουλεύεις εδώ; Πώς είναι μια τυπική μέρα στο γραφείο; Ερωτήσεις που είναι καλύτερο ν’ αποφύγεις (τουλάχιστον στην πρώτη συνέντευξη): Θα χρειαστεί να δουλεύω υπερωρίες ή τα σαββατοκύριακα; Πόσα χρήματα προσφέρετε;
Λάθος #4
Τονίζεις τις ανάγκες σου έναντι των αναγκών της εταιρείας
Η επαγγελματική συνέντευξη σε μια κορυφαία εταιρεία αποτελεί μοναδική ευκαιρία και μπορεί να σε παρασύρει εύκολα να εστιάσεις αποκλειστικά στα προνόμια που προσφέρει η συγκεκριμένη θέση. Ωστόσο, ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορείς να κάνεις (σε μια συστατική επιστολή ή στη συνέντευξη), είναι να δείξεις ότι σκέφτεσαι τον εαυτό σου και αυτά που θα κερδίσεις εσύ δουλεύοντας εκεί, παρά τί θα κερδίσει η εταιρεία με το να σε προσλάβει. Αν τονίζεις το πόσο χρήσιμη είναι η θέση για την καριέρα σου θα φανεί ότι είσαι ενθουσιασμένη μόνο και μόνο επειδή θα σου δώσει την απαραίτητη ώθηση για κάτι καλύτερο στο μέλλον.
Συμβουλή: «Σκέψου αυτά που ζητάει ο εργοδότης», λέει η Kay. «Και αναρωτήσου: Γιατί να με προτιμήσουν από τους άλλους υποψηφίους; Ποια είναι τα θέματα και τα προβλήματα με τα οποία μπορώ να τους βοηθήσω;». Ανακάλυψε τις υπηρεσίες που προσφέρει η εταιρεία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο συγκεκριμένος κλάδος. Με αυτό τον τρόπο, θα ξέρεις ακριβώς πώς ν’ αξιοποιήσεις τα προσόντα σου και θα μπορέσεις να συζητήσεις γι’ αυτά με τους υπευθύνους.
Λάθος #5
Στέλνεις ένα γενικό ευχαριστήριο σημείωμα
Ξέρεις ήδη να γράφεις ένα προσωπικό ευχαριστήριο σημείωμα έπειτα από μια επαγγελματική συνέντευξη (έτσι δεν είναι;). Όμως το κλειδί για μια επιτυχημένη επικοινωνία βρίσκεται στην αποφυγή της τυπικότητας. Ένα γενικό ευχαριστώ δεν σε κάνει αξέχαστη και ούτε αναδεικνύει όλα όσα έχεις αναφέρει προηγουμένως στο βιογραφικό σου.
Συμβουλή: Στην follow-up επικοινωνία, η Kay συστήνει να είσαι συγκεκριμένη και ν’ αναφέρεις τα θέματα της συζήτησης και όσα έμαθες κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ώστε να μπορούν οι άλλοι να θυμηθούν ποια είσαι και να συσχετιστούν ευκολότερα μαζί σου. Και μην ξεχνάς ποτέ να τονίζεις στον υπεύθυνο προσλήψεων ότι έχεις πάθος και όρεξη για δουλειά και ότι θες να κερδίσεις πολύ περισσότερα από αυτή τη δουλειά πέρα από τα χρήματα. Όλα αυτά είναι πράγματα που συχνά υπερτερούν της έλλειψης εμπειρίας.