Σε εκνευρίζει η ενοχλητική συνάδελφος στο διπλανό γραφείο; Μιλάει πολύ; Κουτσομπολεύει; Παραπονιέται συνέχεια ή επιδεικνύεται στο αφεντικό; Ότι κι αν σου κάνει, υπάρχει έξυπνος τρόπος να την αντιμετωπίσεις. Δες πως.
Ο χώρος της δουλειάς, όπως οποιοδήποτε άλλο μέρος που συγκεντρώνει αρκετά άτομα, είναι ένα μεγάλο καζάνι στο οποίο συνυπάρχουν διαφορετικές προσωπικότητες. Εκτός από τους συναδέλφους με τους οποίους είναι εύκολο να τα πας καλά, θα βρεις και αρκετούς ενοχλητικούς χαρακτήρες. Ακόμα και με αυτούς όμως πρέπει να συνεργαστείς με σκοπό την επίτευξη της παραγωγικότητας. Γι’αυτό πάρε τα μέτρα σου!
Αν η ενοχλητική συνάδελφος είναι : πολυλογού
Ας ξεκινήσουμε με την πιο ευγενική προσωπικότητα. Η πολυλογού έχει συνήθως καλές προθέσεις, είναι φιλική και θέλει να μοιραστεί μαζί σου όλες τις σκέψεις της (μέχρι την τελευταία). Βέβαια, παρότι δεν έχει σκοπό να βλάψει κανέναν η αδιάκοπη φλυαρία της σε εμποδίζει να συγκεντρωθείς σε αυτό που κάνεις. Για να ‘ηρεμήσεις’ την πολυλογού ενοχλητική συνάδελφο και να εστιάσεις στη δουλειά σου, αντί να ρισκάρεις να την προσβάλλεις, ρίξε το φταίξιμο σε σένα λέγοντάς της ότι δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς όταν παράλληλα ακούς τις ενδιαφέρουσες ιστορίες της. Πες της ότι θα σου άρεσε να τις ακούσεις κάποια άλλη στιγμή και όχι εν ώρα εργασίας. Τέλος, αν πράγματι σου αρέσει η παρέα της κανόνισε να βγαίνεις μαζί της φαγητό μια φορά την εβδομάδα.
Αν η ενοχλητική συνάδελφος είναι : κουτσομπόλα
Η κουτσομπόλα φαίνεται να γνωρίζει τα πάντα για όλους και να θέλει να τα μοιραστεί με άλλους. Αναρωτιέσαι αν πρέπει να κάτσεις να ακούσεις την κουτσομπόλα συνάδελφό σου; Η απάντηση είναι ναι, αφού είναι ένας καλός τρόπος να μάθεις πληροφορίες και νέα που μπορεί να μην έφταναν ποτέ στα αυτιά σου επισήμως. Το πρόβλημα με την κουτσομπόλα είναι ότι εμπεριέχει τόσο στοιχεία αλήθειας όσο και αναλήθειας, πράγμα που σημαίνει ότι καλό είναι να είσαι επιφυλακτική. Άκουσε τα κουτσομπολιά με χαλαρό τρόπο, αλλά προσπάθησε μην γίνεις κι εσύ αντικείμενο κουτσομπολιού. Παρόλα αυτά, αν αρχίσει να μιλάει για πολύ προσωπικά θέματα, πχ. για τα συζυγικά προβλήματα ενός τρίτου, άλλαξε το θέμα ή πες της ότι δεν είναι σωστό να μιλάτε για κάποιον πίσω από την πλάτη του.
Αν η ενοχλητική συνάδελφος είναι : παραπονιάρα
Πάντα υπάρχει ένα άτομο στην ομάδα που δεν ικανοποιείται με τίποτα. Αν δεν παραπονιέται για την υγεία ή την οικογένεια, τότε γκρινιάζει για τη δουλειά, την εταιρεία ή το αφεντικό. Εντάξει, μπορεί ορισμένα από τα παράπονα να είναι θεμιτά, αλλά η ακατάπαυστη μουρμούρα της σου τη δίνει στα νεύρα (για να μην αναφέρουμε ότι επηρεάζει τους πάντες τριγύρω της με τον αρνητισμό της). Γι’ αυτό, φρόντισε να αλλάξεις θέμα μόλις αρχίσει ο ‘πονοκέφαλος’ και αν τα παράπονα περιστρέφονται γύρω από τη δουλειά, ζήτησέ της να σκεφτεί ορισμένες λύσεις. Ποιος ξέρει; Μπορεί και να καταφέρεις να λύσεις ορισμένα προβλήματα.
Αν η ενοχλητική συνάδελφος είναι : λάτρης της εξουσιοδότησης
Σχεδόν σε κάθε δουλειά θα βρεις κάποιον που θέλει να μοιραστεί τις δικές του υποχρεώσεις με τους συναδέλφους του. Δεν μιλάμε για τις περιπτώσεις όπου υπάρχει βάσιμος λόγος να ανατεθεί δουλειά σε άλλους (πχ. από τον μάνατζερ ή τον team leader), αλλά για τα άτομα που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να ολοκληρώσουν μια δουλειά μόνοι τους. Αν το γραφείο ενθαρρύνει την ομαδική δουλειά κι έχεις χρόνο να βοηθήσεις τον συνεργάτη σου, τότε κάντο. Παρόλα αυτά, αν οι προϊστάμενοι είναι τα μόνα εξουσιοδοτημένα πρόσωπα που αναθέτουν δουλειά σε άλλους κι εσύ πνίγεσαι στη δουλειά, τότε πρέπει να αρνηθείς ευγενικά το έξτρα καθήκον. Πες στον συνεργάτη σου ότι έχεις να κάνεις ήδη τα δικά σου και μην αναλάβεις περαιτέρω ευθύνες.
Αν η ενοχλητική συνάδελφος είναι : κλέφτρα ευσήμων
Η κλέφτρα ευσήμων δεν αναγνωρίζει καμία βοήθεια που δέχεται από τους άλλους και δέχεται τα συγχαρητήρια για μια δουλειά χωρίς να αναφέρει τα ονόματα που συμμετείχαν στο project. Την πρώτη φορά που θα γίνει κάτι τέτοιο, θεώρησέ το σαν λάθος. Ανάφερέ της το περιστατικό και ζήτησέ της να ενημερώσει τους άλλους για τη συμβολή σου. Αν δεν το κάνει ή αν αυτό συμβεί ξανά, φρόντισε να πληροφορήσεις η ίδια τους άλλους για τη συμμετοχή σου στο project και μην δεχτείς να ξαναβοηθήσεις το συγκεκριμένο άτομο (εκτός κι αν σε υποχρεώνει η πολιτική της εταιρείας).