Site icon Loveyou

Μπορώ να ζητήσω αύξηση σε περίοδο κρίσης;

afksisi-se-periodo-krisis
Ναι, οι εποχές είναι δύσκολες, αλλά αυτός δεν είναι λόγος να μην πληρώνεσαι σωστά ή τουλάχιστον δίκαια. Αντί να σε βασανίζει η ερώτηση “αν μπορώ να ζητήσω αύξηση” , πέρνα στη δράση και συγκέντρωσε τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για να πας διαβασμένη σε μία συζήτηση με το αφεντικό σου.

Πρόσφατη μελέτη του Institute for Women’s Policy Research, αποκάλυψε ότι οι γυναίκες που εργάζονταν σε πλήρες ωράριο το 2012 αμείφθηκαν με το 80,9% της αντίστοιχης εβδομαδιαίας αμοιβής των ανδρών, σημειώνοντας πτώση από το 82,2% του 2011. Όσον αφορά στην ετήσια αμοιβή τους, η απόκλιση ήταν ακόμη πιο μεγάλη, με τις γυναίκες να κερδίζουν μόνο το 77% της αμοιβής των ανδρών, δηλαδή μισή ποσοστιαία μονάδα κάτω σε σχέση με το 2011. Αυτό σημαίνει ότι το 2012 οι αμερικανίδες πληρώθηκαν κατά μέσο όρο 691 δολάρια την εβδομάδα (λιγότερο από το 2011), ενώ οι αμερικανοί έβγαλαν περίπου 854 δολάρια, με μικρή αύξηση από το 2011.
Εν μέρει, η απόκλιση οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες δεν διαπραγματεύονται όσο οι άνδρες, αφού εκφοβίζονται ευκολότερα από τα αφεντικά με δικαιολογίες του τύπου: «Θα σε απολύσουμε αν πεις στους συναδέλφους σου πόσα χρήματα βγάζεις», ή «Μπορούμε να δώσουμε μόνο τη νόμιμη αύξηση που προβλέπει το κράτος». Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι δηλώσεις, όπως και άλλες που μπορεί να κάνει το αφεντικό σου για να μην σου δώσει αύξηση, δεν ισχύουν.
Η business coach Lisa Gates, συνιδρύτρια του She Negotiates – μια εταιρεία που παρέχει διαπραγματευτική εκπαίδευση στις γυναίκες – αναλύει κάποιες από τις πιο κοινές αναλήθειες που χρησιμοποιούν οι εργοδότες για να αποφύγουν την αύξηση και προτείνει έξυπνους τρόπους για να τις… αποκρούσεις.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ
«Ο προϋπολογισμός μας φέτος δεν επιτρέπει αυξήσεις».
Καταρχήν, κάνε μια έρευνα για τα έσοδα/έξοδα του εργοδότη σου. Αν δουλεύεις σε μια ιδιωτική εταιρεία, ψάξε στην ιστοσελίδα τους για την ετήσια αναφορά. Αν ανακαλύψεις ότι τα έσοδα έχουν αυξηθεί, «Πες στο αφεντικό σου ότι γνωρίζεις πως η εταιρεία παρουσιάζει αύξηση εσόδων Χ% σε σχέση με πέρσι κι εξήγησε ποια ήταν η συμβολή σου σε αυτή», λέει η Gates. Μια άλλη συμβουλή: Αν η εταιρεία σου διαθέτει ξεχωριστό προϋπολογισμό για τα μπόνους, μπορείς να συζητήσεις με το αφεντικό σου για εναλλακτικές πηγές χρημάτων. Από την άλλη, αν η δουλειά σου αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες και μια αύξηση ακούγεται σαν ανέκδοτο, ζήτησε άλλα κίνητρα, όπως πχ. διακοπές, δουλειά από το σπίτι μια μέρα την εβδομάδα, καλύτερο γραφείο ή κάποιο βοηθό.


ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ
«Βρίσκεσαι ήδη στην κορυφή της μισθοδοτικής κλίμακας».
Αν η εταιρεία σου χρησιμοποιεί μια κλίμακα μισθοδοσίας (ένα βαθμιδωτό σύστημα αποδοχών που χρησιμοποιείται συνήθως στον δημόσιο τομέα για την εξασφάλιση της δίκαιας αμοιβής για όλους ανάλογα με την εμπειρία), ψάξε σε σχετικές ιστοσελίδες να βρεις αν οι μισθοί που προσφέρει ακολουθούν τις υποδείξεις της αγοράς εργασίας». Αν ανακαλύψεις ότι πληρώνεσαι λιγότερο από άλλους εργαζόμενους του ίδιου κλάδου, εκτύπωσε τις αναφορές και πήγαινέ τες στο αφεντικό σου λέγοντας, «Απ’ ότι φαίνεται, υπάρχει κάποια απόκλιση στις αποδοχές του τομέα μου και με κάνουν να πιστεύω ότι μπορώ να ζητήσω αύξηση. Μπορούμε να επανεξετάσουμε τις κατηγορίες ώστε οι αμοιβές να συμβαδίζουν περισσότερο με τα αποτελέσματα της έρευνάς μου;». Ακόμα καλύτερα, κάνε τη συζήτηση εν ώρα φαγητού για να πετύχεις μια πιο χαλαρή ατμόσφαιρα. «Ξεκίνησε μιλώντας περί ανέμων και υδάτων, πχ. ρωτώντας το αφεντικό για την οικογένεια ή τα σχέδια διακοπών, ώστε να εκκριθεί η απαραίτητη ορμόνη οικειότητας (οξυτοκίνη)  που θα κάνει το αφεντικό σου πιο ανοιχτό στη συζήτηση», λέει η Gates. «Εξάλλου, είναι πιο δύσκολο να φέρεις αντίρρηση –ακόμα και για αύξηση- όταν απολαμβάνεις ένα λαχταριστό γεύμα».

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ
«Απαγορεύεται η κοινοποίηση πληροφοριών σχετικά με τις αποδοχές».
Βασικά, η απαγόρευση της κοινοποίησης των αποδοχών είναι παράνομη και καταπατάει τις διατάξεις περί εργασιακών σχέσεων. Και από τη στιγμή που βοηθάει να ξέρεις πού βρίσκεσαι πριν ζητήσεις αύξηση, αξίζει να ρωτήσεις μερικούς έμπιστους συναδέλφους. «Να θυμάσαι ότι αν μιλάς αποκλειστικά με γυναίκες συναδέλφους δεν θα έχεις μια ξεκάθαρη εικόνα των αμοιβών ως προς το φύλο», υπογραμμίζει η Gates. Ενημερώσου σε ιστοσελίδες που προσφέρουν χρήσιμα στοιχεία κι επισκέψου το αφεντικό σου οπλισμένη με τις κατάλληλες πληροφορίες για να διεκδικήσεις ισότητα αμοιβών.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ
«Πρέπει να τηρούμε μια ιεραρχία αμοιβών ώστε να μην κερδίζεις περισσότερα χρήματα από τους ανωτέρους σου».
Προσοχή: Αν απαγορεύεται η κοινοποίηση πληροφοριών σχετικά με τις αποδοχές, πώς θα μάθει ο/η συνάδελφος ότι πληρώνεσαι περισσότερα; Σε κάθε περίπτωση, η καλύτερη απάντηση είναι να ζητήσεις έναν νέο τίτλο που να αντανακλά καλύτερα την περιγραφή της θέσης σου. Η  Gates προτείνει να συζητήσεις με το αφεντικό σου για τη θέση για την οποία προσλήφθηκες και για το πώς η καθημερινή σου δουλειά ξεπερνάει τα προβλεπόμενα καθήκοντα. Και μάντεψε τί έρχεται μαζί με την προαγωγή; Η αύξηση φυσικά!


ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ
«Δεν είναι καιρός για αυξήσεις».
Η Gates συμφωνεί ότι «Συνήθως οι προϋπολογισμοί πραγματοποιούνται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, αλλά αυτή η φράση θα μπορούσε να σημαίνει στον εταιρικό κώδικα ότι απλούστατα ‘δεν θέλω να σου δώσω αύξηση’». Απάντησε ρωτώντας το αφεντικό σου, «Πότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή και τί χρειάζεται να κάνω για να μπορώ να ζητήσω αύξηση;». Επίσης, πλαισίωσε τις ερωτήσεις μέσα στη συζήτηση ώστε να μην φαίνεται ότι το απαιτείς ή ότι εκβιάζεις. Πες στο αφεντικό σου τί έχεις καταφέρει ως τώρα και ζήτησέ του να σε βοηθήσει να καλύψεις τυχόν κενά ώστε να ξέρεις ποιους στόχους πρέπει να πετύχεις για να εξασφαλίσεις μια καλύτερη αμοιβή στο μέλλον.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ
«Οι εταιρείες δεν επιτρέπουν αυξήσεις μεγαλύτερες της αύξησης του πληθωρισμού».
Πάντα υπάρχει κάποιο περιθώριο διαπραγματεύσεων όσον αφορά στις αποδοχές, αλλά μην ξεχνάς ότι το αφεντικό σου ίσως χρειαστεί να χτυπήσει την πόρτα του ανωτέρου του για να ζητήσει περισσότερα χρήματα για σένα. Κι αν διστάζει να κάνει το μεγάλο βήμα, πρέπει να αποδείξεις ότι το αξίζεις. «Χρησιμοποίησε συγκεκριμένα παραδείγματα για να τονίσεις τη συνεισφορά σου στην αύξηση των εσόδων και της παραγωγικότητας, κι εξήγησε ότι ο μισθός σου θα έπρεπε να αντανακλά αυτά τα επιτεύγματα», λέει η Gates. Αν σε απομακρύνει και πάλι, πες ότι: «Έκανα μια έρευνα και βρήκα ότι στην αγορά η αμοιβή για τη θέση μου κυμαίνεται στο Χ ποσό. Θέλω να συνεχίσω να συμβάλλω στην επίτευξη των στόχων και να σας είμαι πολύτιμη, αλλά σε αντάλλαγμα θα θέλω να ζητήσω αύξηση για να δω ότι η συμβολή μου εκτιμάται. Μπορούμε να σκεφτούμε τρόπους που θα καλύψουν τις ανάγκες και των δύο πλευρών;». Αν δείξεις ότι είσαι «διαβασμένη», θα περάσεις το μήνυμα ότι ξέρεις ακριβώς για ποιο πράγμα μιλάς και θα δώσεις έμφαση στο γεγονός ότι η αύξηση θα είναι ευεργετική για να βάλεις τον πήχη της προσπάθειας ακόμα πιο ψηλά.

Exit mobile version