Tο τζίντζερ ή πιπερόριζα είναι μία ρίζα με έντονο λεμονάτο άρωμα και πιπεράτη γεύση που έχει αρχίσει να βρίσκει τα τελευταία χρόνια στην κουζίνα μας. Και πολύ καλά κάνει, αφού το τζίντζερ θεωρείται ως μια πολύτιμη τροφή για την υγεία μας.
Σε τι σε ωφελεί το τζίντζερ
Είναι πολύτιμο για τις διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος.
• Στην ανατολίτικη ιατρική και τη βοτανοθεραπεία, το τζίντζερ θεωρείται εξαιρετικό για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του γαστρεντερικού. Είναι σπασμολυτικό του εντέρου και ανακουφίζει το φούσκωμα.
• Το τζίντζερ βρέθηκε σε μελέτες πιο διαθέτει πιο ισχυρή δράση κατά της ναυτίας απ’ ότι η δραμαμίνη και ανακουφίζει τα συμπτώματα της πρωινής ναυτίας στις εγκύους.
• Διαθέτει αντιεμετική δράση και είναι πολύ σημαντικό σε περιπτώσεις υπερέμεσης της κύησης, σοβαρής μορφής εμετών κατά τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Obstetrics and Gynecology τον Απρίλιο του 2005, επιβεβαίωσε την αποτελεσματικότητα του τζίντζερ κατά των έντονων εμετών ενώ δεν υπήρχαν παρενέργειες ή αντενδείξεις για τις έγκυες από τη χρήση του.
Πρόσφατες έρευνες αποκάλυψαν πως το τζίντζερ διαθέτει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες, ανάμεσά τους αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.
Το τζίνζερ περιέχει ορισμένα πολύ ισχυρά αντιφλεγμονώδη συστατικά, τις τζιντζερόλες. Αυτές οι ουσίες φαίνεται πως εξηγούν γιατί η συστηματική κατανάλωση αυτής της πολύτιμης ρίζας ανακουφίζει ανθρώπους που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα και ρευματοειδή αρθρίτιδα. Σε δύο κλινικές μελέτες όπου συμμετείχαν ασθενείς που ανταποκρίνονταν στα συμβατικά φάρμακα και εκείνοι που δεν ανταποκρίνονταν, οι γιατροί βρήκαν πως το 75% των ασθενών με αρθρίτιδα και το 100% των ασθενών με μυικούς πόνους είχαν ανακούφιση του πόνου και/ή του οιδήματος. Ενώ έρευνα που δημοσιεύτηκε σε πρόσφατο τεύχος της επιθεώρησης Osteoarthritis Cartilage αναφέρει πως η χρήση του φρέσκου τζίντζερ στο φαγητό μειώνει τους πόνους της αρθρίτιδας και το οίδημα στα γόνατα.
Το τζίντζερ τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα
Το τζίντζερ δεν σε ζεσταίνει απλά μια κρύα ημέρα αλλά μπορεί να συμβάλει στην εφίδρωση, κάτι που συχνά βοηθά να περάσει πιο γρήγορα το κρυολόγημα ή μια γρίπη. Γερμανοί ερευνητές με επικεφαλής την καθηγήτρια Birgit Schittek, δερματολόγο – ογκολόγο, απομόνωσαν στον ιδρώτα ένα γονίδιο πρωτεΐνης που πιθανώς καταπολεμά τα μικρόβια το οποίο φαίνεται πως συμβάλει στην πιο γρήγορη ανάρρωσή σου. Ανάμεσα στα μικρόβια που βρέθηκε πως καταπολεμά αυτός ο παράγοντας, ο οποίος ονομάζεται δερμισιδίνη, είναι ο σταφυλόκοκκος, ο E. Coli και οι μύκητες.
Πώς να βάλεις το τζίντζερ στην κουζίνα σου
Η χαρακτηριστική του γεύση, κάπως καυτερή και λεμονάτη, νοστιμίζει γλυκά, επιδόρπια, σάλτσες, εξωτικά φαγητά, κοκτέιλ ποτών. Δοκίμασέ τη σε μικρή ποσότητα σε χυμούς φρούτων, σε λεμονάτα πιάτα, σε ψάρι και σε χορτόσουπες. Θα το βρεις είτε σαν κομμάτι της ρίζας, οπότε το ξεφλουδίζεις και το τρίβεις ή το ψιλοκόβεις είτε σε μορφή σκόνης.