Μπορεί οι ξηροί καρποί στην εγκυμοσύνη να βοηθούν στην πρόληψη της εμφάνισης αλλεργιών στα παιδιά αργότερα; Ναι, απαντούν οι ειδικοί που σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση JAMA Pediatrics, επισημαίνουν πως οι μέλλουσες μητέρες που κατανάλωναν περισσότερους ξηρούς καρπούς δεν αύξησαν -και πιθανώς μείωσαν- την πιθανότητα να εμφανίσουν τα παιδιά τους αλλεργία αργότερα στη ζωή τους. Αυτό τουλάχιστον ισχύει για τις γυναίκες που δεν ήταν οι ίδιες αλλεργικές στους ξηρούς καρπούς.
Ξηροί καρποί στην εγκυμοσύνη: η έρευνα
Ο Dr. MichaelYoung, επίκουρος καθηγητής παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Harvard και οι συνεργάτες του, συνέλεξαν στοιχεία από 8.200 παιδιά που οι μητέρες τους συμμετείχαν σε έρευνα (Nurses’ HealthStudy II). Οι γυναίκες είχαν αναφέρει τι έτρωγαν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη τους. Περίπου 300 από τα παιδιά είχαν τροφικές αλλεργίες. Από εκείνα, τα 140 ήταν αλλεργικά στα φιστίκια και σε ξηρούς καρπούς με σκληρό κέλυφος (αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια κ.λπ.). Οι ερευνητές βρήκαν πως οι μητέρες που έτρωγαν τα περισσότερα φιστίκια ή ξηρούς καρπούς με σκληρό κέλυφος -πέντε ή περισσότερες φορές την εβδομάδα- είχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν τα παιδιά τους αλλεργία στους συγκεκριμένους καρπούς. Ωστόσο, τα παιδιά των μητέρων που ήταν αλλεργικές στα φιστίκια ή στους ξηρούς καρπούς με σκληρό κέλυφος δεν είχαν σημαντικά χαμηλότερες πιθανότητες.
Σχετίζεται η εγκυμοσύνη με τις τροφικές αλλεργίες;
Σύμφωνα με πληροφορίες που συμπεριλαμβάνονται στην έρευνα, οι τροφικές αλλεργίες στα παιδιά στις ΗΠΑ έχουν υπέρ-τριπλασιαστεί. «Οι τροφικές αλλεργίες έχουν γίνει επιδημία», είπε ο Dr. RuchiGupta, επίκουρος καθηγητής παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern. «Οι δικές μας μελέτες δείχνουν πως το 8% των παιδιών στις ΗΠΑ έχουν τροφική αλλεργία, αυτό είναι ένα στα 13, περίπου δύο παιδιά σε κάθε σχολική τάξη», είπε ο Gupta, ο συγγραφέας του editorial που συνόδευσε τη μελέτη.
Οι ξηροί καρποί στην εγκυμοσύνη και η σχέση τους με τη μείωση των τροφικών αλλεργιών δεν αποδεικνύεται στην έρευνα σαν σχέση αιτίας και αποτελέσματος ώστε να γίνονται επίσημες σχετικές διατροφικές συστάσεις στις εγκύους. Ωστόσο ο Young είπε πως τα ευρήματα ταιριάζουν με τα όλο και περισσότερα στοιχεία που έχουν οι ειδικοί πως η εισαγωγή τροφών σε μικρή ηλικία αυξάνει την ανάπτυξη αντοχής και μειώνει τον κίνδυνο αλλεργιών. «Τα στοιχεία μας θα πρέπει να καθησυχάσουν τις έγκυες. Οι ξηροί καρποί στην εγκυμοσύνη δεν προκαλούν αλλεργίες στα παιδιά», τόνισε. Για την ακρίβεια, ανέφερε πως οι μητέρες δεν θα πρέπει να διστάζουν να καταναλώσουν κάποιες δυνητικά αλλεργιογόνες τροφές από φόβο πως μπορεί να προκαλέσουν μελλοντικά αλλεργία στο παιδί τους.