Η επισκληρίδιος αναισθησία είναι ο όρος που μπαίνει στη ζωή σου μαζί με τον τοκετό. Είναι φυσιολογικό να σου δημιουργεί πολλές απορίες, αφού μάλλον έχεις ακούσει πολλά. Δεν αποκλείεται μάλιστα να έχεις τρομάξει. Όμως, γι’αυτό υπάρχει ο γιατρός σου και βέβαια το …helloladies.gr!
Τις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις των γυναικών για την επισκληρίδιο αναισθησία μας δίνει η Lynn Huggins – Cooper, συγγραφέας του βιβλίου Ανθίστε στην εγκυμοσύνη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ισόρροπον.
Τι είναι η επισκληρίδιος αναισθησία;
Πρόκειται για ένα είδος περιορισμένης αναισθησίας που επηρεάζει τα νεύρα της μήτρας και του γεννητικού καναλιού. Ο αναισθησιολόγος τοποθετεί μέσω μιας βελόνας έναν λεπτό καθετήρα στο διάστημα μεταξύ δύο συγκεκριμένων σπονδύλων σου και εκχύει το φάρμακο. Μέσα από τον καθετήρα που θα βρίσκεται εκεί σε όλη τη διάρκεια του τοκετού αλλά και τις πρώτες ώρες μετά, θα σου προσθέτει όποτε χρειάζεται μια μικρή δόση αναισθησίας ώστε να μην πονάς. Μπορεί αυτή τη στιγμή η διαδικασία να σου ακούγεται επώδυνη, πίστεψέ με όμως, την ώρα των ωδινών είναι απόλυτα ευπρόσδεκτη και στην πραγματικότητα δεν θα σου προκαλέσει επιπλέον πόνο, αλλά μία αίσθηση πίεσης.
Μπορεί η επισκληρίδιος αναισθησία να γίνει από την αρχή του φυσιολογικού τοκετού;
Όχι, για να γίνει η επισκληρίδιος αναισθησία θα πρέπει να έχει εδραιωθεί ο τοκετός και η διαστολή του τραχήλου σου να έχει φτάσει τα τέσσερα εκατοστά. Αν ο αναισθησιολόγος παρέμβει νωρίτερα μπορεί να καθυστερήσει η εξέλιξη του τοκετού.
Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η επισκληρίδιος αναισθησία;
- Όποια στιγμή νιώσεις την ανάγκη, για να σε βοηθήσει στις επώδυνες συσπάσεις του πρώτου και του δεύτερου σταδίου του τοκετού.
- Αν η κύηση είναι πολύδυμη.
- Αν ο τοκετός σου είναι παρατεταμένος λόγω της θέσης του μωρού, ακανόνιστων συσπάσεων ή μεγάλου μεγέθους του μωρού.
- Σε πρόωρο τοκετό.
- Όταν το μωρό έρχεται με τα πόδια, δηλαδή έχει ισχιακή προβολή.
- Όταν έχει προαποφασιστεί ή πρόκειται να γίνει καισαρική τομή, εκτός αν χρειαστεί να γίνει άμεσα η επέμβαση οπότε προτιμάται ολική νάρκωση για να γεννηθεί γρηγορότερα το μωρό.
- Όταν χρειάζεται να γίνουν εκτεταμένα ράμματα λόγω σχισίματος του περινέου ή λόγω επισιοτομής.
Πώς θα νιώθω την ώρα του τοκετού;
Αυτό εξαρτάται κυρίως από τη δόση του αναισθητικού που θα επιλέξει ο γιατρός. Το πρώτο που θα νιώσεις μετά την εφαρμογή της επισκληριδίου είναι ένα μούδιασμα στα πόδια και το κάτω μέρος της κοιλιάς σου και σταδιακά θα πάψεις να αισθάνεσαι τις συσπάσεις. Αυτά εφόσον ο τοκετός εξελίσσεται φυσιολογικά, αφού όταν πρόκειται να γίνει καισαρική, η δόση είναι μεγαλύτερη και το κάτω μέρος του σώματός σου αναισθητοποιείται. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο γιατρός επιλέγει να αφήσει το αναισθητικό να εξασθενίσει όσο πλησιάζει η ώρα των εξωθήσεων, ώστε να είσαι σε θέση να σπρώξεις αποτελεσματικά το μωρό σου. Διαφορετικά, αφού δεν θα νιώθεις τις συσπάσεις και την έντονη επιθυμία να σπρώξεις στο δεύτερο στάδιο του τοκετού, η μαία σου θα σε καθοδηγήσει ενημερώνοντάς σε πότε ξεκινά η σύσπαση και βοηθώντας σε να βρεις έναν τρόπο για να σπρώξεις αποτελεσματικά.