Site icon Loveyou

Η ανάπτυξη του εμβρύου το τρίτο τρίμηνο: ανυπομονείς;

emvrio-trito-trimino
Η ανάπτυξη του εμβρύου το τρίτο τρίμηνο διανύει τη φάση ολοκλήρωσης.  Το μωρό σου ανοίγει τα μάτια του, κερδίζει βάρος και προετοιμάζεται για τη μεγάλη μέρα. Διάβασε με λεπτομέρειες τι συμβαίνει στο μωρό σου!

28η εβδομάδα κύησης: Τα μωρό ανοίγει σιγά-σιγά τα μάτια

Την 28η εβδομάδα κύησης (26η από τη σύλληψη), τα βλέφαρα του μωρού είναι εν μέρει ανοιχτά και οι βλεφαρίδες σχηματισμένες. Το βάρος του εμβρύου αυξάνεται γεγονός που κάνει πολλές από τις ζάρες του δέρματος να εξαφανιστούν.

Τώρα το μωρό είναι 250 χιλιοστά μακρύ και ζυγίζει περίπου ένα κιλό. Τα υγιή μωρά που γεννιούνται αυτή την εβδομάδα, έχουν 90% πιθανότητες επιβίωσης χωρίς την εμφάνιση κάποιας σωματικής ή νευρολογικής αναπηρίας, με τα ποσοστά ν’ αυξάνονται κάθε εβδομάδα.

29η εβδομάδα κύησης: Πλήρης ανάπτυξη οστών

Σε αυτή τη φάση, τα οστά του μωρού είναι πλήρως σχηματισμένα, μολονότι παραμένουν μαλακά κι ευλύγιστα.

30ή εβδομάδα κύησης: Τα μάτια του μωρού ανοίγουν εντελώς

Στις 30 εβδομάδες κύησης (28 από τη σύλληψη), τα μάτια του μωρού είναι ορθάνοιχτα την περισσότερη ώρα και το κεφάλι του καλύπτεται από μαλλιά. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια  σχηματίζονται στον μυελό των οστών.

Το μήκος του είναι περίπου 270 χιλιοστά και το βάρος του 1. 300 γραμμάρια.

31η εβδομάδα κύησης: Η σεξουαλική ανάπτυξη συνεχίζεται

Στις 31 εβδομάδες εγκυμοσύνης, το κεντρικό νευρικό σύστημα του εμβρύου έχει ωριμάσει σε βαθμό που είναι ικανό να ελέγχει τη θερμοκρασία του σώματός του.

32η εβδομάδα κύησης: Το μωρό εξασκείται στην αναπνοή

Στις 32 εβδομάδες κύησης, είναι ορατά τα νύχια των ποδιών.

Το μωρό εξασκείται στην αναπνοή παρότι οι πνεύμονές του δεν είναι πλήρως σχηματισμένοι. Το σώμα του αρχίζει ν’ απορροφά μέσω του εντέρου ζωτικά ιχνοστοιχεία, όπως σίδηρο και ασβέστιο. Το απαλό σκουρόχρωμο χνούδι που κάλυπτε το δέρμα του τους προηγούμενους μήνες (γνωστό ως lanugo), αρχίζει να πέφτει.

Το μήκος του τώρα αγγίζει τα 280 χιλιοστά από την κορυφή του κρανίου μέχρι τον κόκκυγα, και το βάρος του φτάνει τα 1.700 γραμμάρια.

33η εβδομάδα κύησης: Το μωρό αντιδρά στο φως

Σε αυτή την εβδομάδα, οι κόρες του μωρού συστέλλονται, διαστέλλονται κι αναγνωρίζουν το φως που χτυπάει τα μάτια του.

34η εβδομάδα κύησης: Τα νύχια μεγαλώνουν

Στις 34 εβδομάδες κύησης (32 από τη σύλληψη), τα νύχια έχουν καλύψει τα ακροδάχτυλα.

Το μωρό έχει μήκος περίπου 300 χιλιοστά και η λευκή κολλώδης ουσία που προστατεύει το δέρμα του (τυροειδική μεμβράνη) πρόκειται να γίνει πυκνότερη.


35η εβδομάδα κύησης: Η προστατευτική μεμβράνη γίνεται πυκνότερη

Τώρα, τα κάτω άκρα του μωρού είναι πιο γεροδεμένα και το έμβρυο παίρνει βάρος γρήγορα, σχεδόν 230 γραμμάρια την εβδομάδα στον επόμενο μήνα.

36η εβδομάδα κύησης: Ξεκινάει η ταχεία αύξηση βάρους

Η συμφόρηση της μήτρας σε αυτό το στάδιο μπορεί να δυσκολεύει το μωρό να κινηθεί ελεύθερα. Παρόλα αυτά, θα εξακολουθείς να αισθάνεσαι αρκετά τεντώματα, γυρίσματα και σκιρτήματα. Συνιστάται να παρακολουθείς την εμβρυική κίνηση ειδικά αν παρατηρήσεις μειωμένη δραστηριότητα. Ζήτησε από τον γιατρό σου τον αναμενόμενο αριθμό κινήσεων που πρέπει να αισθάνεσαι μέσα σε μία ώρα.

37η εβδομάδα κύησης: Το μωρό είναι πλήρως σχηματισμένο

Στις 37 εβδομάδες κύησης (35 από τη σύλληψη), το μωρό θεωρείται πλήρως σχηματισμένο και τα όργανά του είναι έτοιμα να λειτουργήσουν με αυτονομία.

Για να προετοιμαστεί για τον τοκετό, το κεφάλι του μωρού αρχίζει να κατεβαίνει στη λεκάνη σου. Σε περίπτωση που το κεφάλι δεν έχει κατέβει ακόμη, ο γιατρός θα σου προτείνει λύσεις για το πρόβλημα.

38η εβδομάδα κύησης: Το μωρό αρχίζει να σφίγγει δυνατά

Στις 38 εβδομάδες κύησης, το μωρό αρχίζει να σφίγγει δυνατά.

Τα νύχια του καλύπτουν τα ακροδάχτυλα των ποδιών του και ο εγκέφαλός του ζυγίζει περίπου 400 γραμμάρια και θα συνεχίσει ν’ αναπτύσσεται μετά τη γέννησή του. Το περισσότερο χνούδι έχει πια πέσει.

Το βάρος του ανέρχεται περίπου στα 2.900 γραμμάρια.

39η εβδομάδα κύησης: Ο πλακούντας δημιουργεί αντισώματα

Όταν το έμβρυο είναι 39 εβδομάδων, ο θώρακάς του εξέχει και στα αγόρια οι όρχεις εξακολουθούν να κατεβαίνουν στο όσχεο.

Ο πλακούντας τροφοδοτεί αδιάκοπα το μωρό με αντισώματα που βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων μετά τη γέννηση. Επιπρόσθετα αντισώματα θα μπορέσεις να του προσφέρεις κι εσύ με το θηλασμό.

40ή εβδομάδα κύησης: Τοκετός

Σαράντα εβδομάδες από την έναρξη της εγκυμοσύνης, ή 38 από τη στιγμή της σύλληψης, το μωρό σου θα είναι περίπου 450 – 500 χιλιοστά μακρύ και θα ζυγίζει 2.900 γραμμάρια ή και περισσότερο. Μην ξεχνάς, βέβαια, ότι τα μωρά μπορούν να γεννηθούν υγιή ακόμη κι αν έχουν διαφορετικό βάρος.

Θυμήσου ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό να γεννήσεις μία ή δύο εβδομάδες αργότερα ή νωρίτερα από την καθορισμένη ημερομηνία.

Exit mobile version