Το πλύσιμο φρούτων και λαχανικών μπορεί να μην είναι θέμα πυρηνικής φυσικής, είναι όμως μείζον θέμα για την υγεία. Κι επειδή από τα φρούτα και τα λαχανικά θες τις βιταμίνες και τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά τους, αλλά δε θες ούτε τα φυτοφάρμακα, αλλά ούτε και τα μικρόβια και τα ζωύφια το να ξέρεις να τα πλένεις σωστά είναι πολύ σημαντικό. Δεν είναι δύσκολο. Απαιτεί όμως το χρόνο σου, την προσοχή σου και αυτά τα μικρά μυστικά που θα διαβάσεις παρακάτω.
Αρκεί το σωστό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών για να σκοτώσει όλα τα μικρόβια;
Καμία μέθοδος για το πλύσιμο φρούτων και λαχανικών δεν απομακρύνει ή σκοτώνει όλα τα μικρόβια και βακτήρια που μπορεί να υπάρχουν επάνω τους, μελέτες όμως έχουν δείξει πως αν τα πλένεις προσεκτικά κάτω από τρεχούμενο νερό μειώνεις αποτελεσματικά τον αριθμό των μικροοργανισμών. Σε αυτές τις μελέτες έχει βασιστεί και ο Οργανισμός Τροφίμων Αμερικής (FDA) για να εκδώσει οδηγίες σχετικά με την ασφαλή κατανάλωση τους, αφού το σχολαστικό πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών δεν απομακρύνει μόνο μικροοργανισμούς και χώμα απομακρύνει επίσης τυχόν κατάλοιπα φυτοφαρμάκων.
7 κινήσεις για υγιεινό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών
- Απομακρύνεις με τα χέρια σου χώματα και βρωμιές.
- Βγάζεις και πετάς τα εξωτερικά φύλλα από τα φυλλώδη λαχανικά (λάχανο, μαρούλι κλ.π.)
- Κόβεις με ένα κοφτερό μαχαίρι το κοτσάνι που συνήθως είναι λερωμένο με χώμα – το κοφτερό μαχαίρι έχει σημασία γιατί με μια καλή τομή μειώνεις την οξείδωση των φρούτων και λαχανικών, και άρα διατηρούνται για περισσότερο χρόνο τα θρεπτικά συστατικά και οι βιταμίνες τους.
- Κάτω από τρεχούμενο νερό τρίβεις καλά με τα χέρια σου τις ντομάτες, τα αγγούρια, τις πιπεριές, τα καρότα και κάθε είδους φρούτο και επιμένεις μέχρι να απομακρυνθούν όλες οι ορατές βρωμιές.
- Αν θέλεις να πλύνεις πατάτες, γλυκοπατάτες ή άλλους βολβούς μπορείς να τρίψεις τη φλούδα τους με ένα σφουγγάρι που θα έχεις αποκλειστικά για αυτή τη δουλειά ή με ένα βουρτσάκι λαχανικών (τα οποία μπορείς να απολυμαίνεις τακτικά πλένοντάς το στο πλυντήριο των πιάτων!).
- Το πλύσιμο φρούτων και λαχανικών με ζεστό νερό όχι μόνο δεν είναι πιο υγιεινό αλλά διευκολύνει το πέρασμα των μικροοργανισμών στη σάρκα τους, οπότε προσπάθησε να χρησιμοποιείς δροσερό ή κρύο νερό.
- Για να είσαι σίγουρη ότι τα φυλλώδη λαχανικά είναι καθαρά και απαλλαγμένα από μικροοργανισμούς, μετά το πρώτο πλύσιμο γέμισε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό και πρόσθεσε ένα σφηνάκι ξύδι. Βάλε μέσα τα φύλλα και άφησέ τα για τουλάχιστον δέκα λεπτά. Ξέπλυνέ τα καλά και στράγγισέ τα σε ένα σουρωτήρι. Εναλλακτικά μπορείς να ρίξεις μέσα στο νερό δύο κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα.
Εγκυμοσύνη: ένας λόγος να προσέχεις περισσότερο
Αν είσαι έγκυος ή πρόκειται να έρθει για φαγητό στο σπίτι σου μια φίλη σου έγκυος, δώσε διπλάσια προσοχή στο καλό πλύσιμο των λαχανικών, ειδικά στα φυλλώδη όπως το μαρούλι και το σπανάκι. Στα λαχανικά αυτά μπορεί να κρύβεται τοξόπλασμα, ένα παράσιτο που μεταφέρεται από τα ζώα στο χώμα και τα λαχανικά και αν μολύνει την έγκυο μπορεί να προκαλέσει διακοπή της εγκυμοσύνης.