Θες ένα σνακ για το απόγευμα; Λογικό. Το απόγευμα – κάποιες ώρες μετά το μεσημεριανό- μας πιάνει μια λαχτάρα για να φάμε κάτι γλυκό. Η πέψη του μεσημεριανού γεύματος έχει ολοκληρωθεί και η ενέργεια στον οργανισμό βρίσκεται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Αυτή είναι η αιτία για τη γλυκιά απογευματινή λιγούρα. Αν θέλεις να κάνεις το σωστό, εκείνη τη στιγμή είναι καλό να φας ένα σνακ που να συνδυάζει την άπαχη πρωτεϊνη και τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Ιδανικά, λοιπόν θα πρέπει να επιλέξεις ένα γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με λίγους ξηρούς καρπούς, ή μπαστουνάκια λαχνικών με τυρί κότατζ.
Αν πάλι θες απλώς να υποκύψεις στην επιθυμία σου και να φας κάτι γλυκό, σου έχουμε τρεις εύκολες συνταγές από τους πιο γνωστούς Έλληνες σεφ, Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, Άκη Πετρετζίκη και Ντίνα Νικολάου. Για να τις απολαύσεις χωρίς τύψεις το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να μείνεις στη μία μερίδα. Και η σιλουέτα σου δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.
Κέικ χωρίς αλεύρι από την Αργυρώ
Αυτό το κέικ μοιάζει να είναι υγρό, ενώ δεν είναι. Αν θες να το απολαύσεις ζεστό, τότε δεν είναι το κέικ που πρέπει να φτιάξεις. Το κέικ χωρίς αλεύρι πρέπει να περιμένεις να κρυώσει για να το κόψεις.
Χρόνος προετοιμασίας:5 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος:30 λεπτά
Υλικά (για 10 κομμάτια):
– 450 γρ. σοκολάτα (60-70 % περιετικότητα σε κακάο)
– 200 γρ. βούτυρο
– 5 μεγάλα αβγά
– 100 γρ. ζάχαρη
– 4 κ.σ. κονιάκ
Οδηγίες:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 C.
- Bουτυρώνουμε φόρμα δαχτυλίδι 22 εκ. χωρίς τρύπα.
- Στρώνουμε λαδόκολλα στη βάση.
- Ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο.
- Τα βάζουμε σε μπαιν μαρί να λιώσουν, σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέτουμε το κονιάκ. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει το μείγμα.
- Χτυπάμε τ’ αβγά με τη ζάχαρη σε μίξερ χειρός για 6-7 ‘, μέχρι να γίνουν αφράτη κρέμα με απαλό
κίτρινο χρώμα και να στέκονται οι κορυφές όταν σηκώνουμε το σύρμα του μίξερ. - Αναδιπλώνουμε τα χτυπημένα αβγά στη λιωμένη σοκολάτα, ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα μέχρι να μη φαίνονται καθόλου στη σοκολάτα και αδειάζουμε στην φόρμα.
- Ψήνουμε για 35 λεπτά.
- Αφήνουμε να κρυώσει τελείως στη φόρμα. Αν προσπαθήσετε να το βγάλετε όσο είναι χλιαρό θα διαλυθεί.
- Το κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Δες εδώ κι άλλες συνταγές από την Αργυρώ
Κέικ με ελαιόλαδο και μήλο από τον Άκη
Αυτό το κέικ είναι από τα πιο υγιεινά και τα πιο νόστιμα. Επίσης, είναι πολύ εύκολο και ιδανικό ακόμα και για εσένα που είσαι αρχάρια!
Χρόνος προετοιμασίας:20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος:50 λεπτά
Υλικά:
– 100 γραμμάρια ελαιόλαδο
– 160 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
– 2 αυγά ελαφριά χτυπημένα
– 280 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
– 1/2 κουταλιά του γλυκού μπέικιν
– 1/2 κουταλιά του γλυκού κανέλα
– 1 πρέζα αλάτι
– 1 κουταλιά του γλυκού καλά γεμάτη σόδα
– 3 πράσινα μήλα κομμένα σε κομματάκια 1 εκ.
– ξύσμα από 1 λεμόνι
– 80 γραμμάρια σταφίδες ξανθές
– 4 κουταλιές της σούπας νερό
Οδηγίες:
- Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε τις σταφίδες με το νερό και αφού το καπακώσουμε σιγοβράζουμε μέχρι οι σταφίδες να απορροφήσουν όλη την υγρασία. Αφαιρούμε σε ένα μπολ και περιμένουμε λίγο να κρυώσουν.
- Στο μίξερ με το φτερό ή στο χέρι με ένα γδάρτη χτυπάμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη. Ρίχνουμε και τα αυγά σιγά σιγά και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές.
- Σε ένα άλλο μπολ συγκεντρώνουμε τα στερεά μας. Και όπως σε κάθε κέικ καλό είναι να τα περνάμε από κόσκινο. Περνάμε λοιπόν το αλεύρι, την κανέλα, το αλάτι, το μπεικιν και τη σόδα από μια σίτα σε ένα μπολ.
- Παράλληλα στο μείγμα με τα υγρά μας ρίχνουμε τα μήλα, το ξύσμα και τις σταφίδες. Ανακατεύουμε λοιπόν όλα τα υλικά και σιγά σιγά σε 2-3 δόσεις ρίχνουμε το μείγμα με τα στερεά. Ανακατεύουμε ελαφρά με μια μαρίζ ή με ένα μεγάλο κουτάλι μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά μαζί.
- Προετοιμάζουμε τη φόρμα μας. Είτε την βουτυροαλευρώνουμε καλά είτε μπορούμε να καλύψουμε τον πάτο της και τα πλάγια με αντικολλητικό χαρτί.
- Βάζουμε τη ζύμη μέσα στη φόρμα και ισιώνουμε με τη ράχη ενός κουταλιού.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς. Θέλουμε λίγο πιο χαμηλή θερμοκρασία για να φουσκώσει καλύτερα και να μην στεγνώσουν τα φρούτα που έχει μέσα. Αφήνουμε στο φούρνο για 50 λεπτά, τσεκάρουμε με ένα μαχαίρι αν βγαίνει καθαρή η λάμα του όταν το βυθίσουμε στο κέικ και αν χρειαστεί ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα..
Δες εδώ κι άλλες συνταγές από τον Άκη Πετρετζίκη
Οι βάφλες αυτές είναι τόσο νόστιμες και ετοιμάζονται γρήγορα. Για τέλεια εμφάνιση καλό είναι να εξοπλιστείτε με την ειδική βαφλιέρα. Διαφορετικά, τηγανίστε το μείγμα σε τέσσερις δόσεις σε ένα μέτριο αντικολλητικό τηγάνι, για 2 – 3 λεπτά από κάθε πλευρά.Χρόνος προετοιμασίας:5 λεπτά & αναμονή 1 ώρα
Χρόνος μαγειρέματος:5 λεπτά
Υλικά (για 4 φλιτζάνια):
– 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
– 150 ml γάλα πλήρες
– 4 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, ελαφρώς χτυπημένα
– 150 γρ. βούτυρο (ή μαργαρίνη), λιωμένο
– 250 ml κρέμα γάλακτος
Οδηγίες:
- Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακκούβα στη μέση.
- Ρίχνουμε εκεί το γάλα και τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα (ή με το μίξερ χειρός), με κυκλικές κινήσεις, μέχρι να φτιάξουμε ένα εντελώς λείο μείγμα.
- Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο (ή τη μαργαρίνη) και συνεχίζουμε το καλό ανακάτεμα.
- Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε κατά μέρος για 1 ώρα, για να «ησυχάσει» το μείγμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά. Το μείγμα για βάφλες είναι έτοιμο.
- Προθερμαίνουμε τη βαφλιέρα και ψήνουμε το μείγμα σε τέσσερις δόσεις, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή. Τις σερβίρουμε ζεστές.
Με τι σερβίρονται;
• Με παγωτό βανίλια ή σοκολάτα και λιωμένη κουβερτούρα
• Με μαρμελάδα κόκκινων φρούτων του δάσους (ή μαρμελάδα φράουλα) και πασπαλισμένες με ζάχαρη άχνη
• Με σπιτική λεμονόκρεμα και πασπαλισμένες με σκόνη κανέλας
• Με σπιτική σάλτσα καραμέλας και κοπανισμένους ξηρούς καρπούς